Home Vijesti Neumoljiva statistika: Rijeka najskuplja u Hrvatskoj, mladi masovno napuštaju grad!

Neumoljiva statistika: Rijeka najskuplja u Hrvatskoj, mladi masovno napuštaju grad!

1031
0
Po Bernardiću gradonačelnik trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj ne zaslužuje značajno mjesto na listi SDP-a

Kad se govori o propadanju neke regije u Hrvatskoj, što zbog iseljavanja, što radi negativnog prirodnog prirasta, gotovo uvijek se govori samo o Slavoniji. Međutim, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), Primorsko-goranska županija također se suočava sa sve manjim brojem stanovnika. Tako je 2015. godinu završila na drugom mjestu po negativnom prirodnom prirastu, odmah nakon Osječko-baranjske županije. PGŽ je i druga u Hrvatskoj po broju iseljenih stanovnika, piše index.hr.

A bez stanovnika rapidno ostaje i glavni grad ove županije. Rijeka je prema podacima DZS-a u pet godina (od 2011. do 2016.) ostala bez 7049 stanovnika. Od toga je prirodnim putem ostala bez 3249 stanovnika, dok je iz nje iselilo 3845 stanovnika.

Između dvaju popisa stanovništva, 2001. i 2011. godine Rijeka je izgubila 16.000 stanovnika. U Rijeci je prilikom posljednjeg popisa stanovništva 2011. živjelo 128.624 stanovnika, a predviđanja su da će 2021. ta brojka pasti na 114 tisuća.

Najviše zabrinjava podatak da se svake godine povećava broj mladih koji napuštaju grad, rađa se sve manje djece, dok sve više stanovništva stari i umire.

A da je život u Rijeci skup potvrđuje i Numbeo – najveća svjetska baza podataka o kvaliteti života u pojedinim gradovima. Objavili su usporedbu cijena u četirima najvećim hrvatskim gradovima (Zagreb, Rijeka, Osijek i Split). Prema njihovim informacijama život je najskuplji u Rijeci, u kojoj stanovnici moraju izdvojiti najviše novca za svakodnevne živežne namirnice i najam nekretnina.

SDP-ov grad

Poznato je i kako Riječani plaćaju najskuplje grijanje pa se mnogi zimi smrzavaju. A o kvaliteti i uvjetima života u Rijeci već preko 20 godina glavnu brigu vodi SDP, čiji je gradonačelnik Vojko Obersnel na toj dužnosti još od 2000. godine. Prije njega gradonačelnik je bio bivši ministar Slavko Linić.

SDP je na vlasti i u Primorsko-goranskoj županiji. Gotovo u isto vrijeme otkako je Obersnel na čelu Rijeke, njegov stranački kolega Zlatko Komadina nalazi se na čelu Županije, s kratkom pauzom kad je nakon parlamentarnih izbora 2011. godine obnašao funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

U travnju 2012. godine do lokalnih izbora 2013. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, a potom se vratio u fotelju župana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here