Home Mozaik Performative Kitchen: Talijanska, mađarska, albanska, slovenska i njemačka kuhinja u konobi Fiume

Performative Kitchen: Talijanska, mađarska, albanska, slovenska i njemačka kuhinja u konobi Fiume

816
0

U konobi „Fiume“ u samom centru Rijeke od 10 do 13 sati glumci iz predstave ‘Gorski divovi’, a koji dolaze iz 5 manjinskih kazališta, kuhali svoja nacionalna jela (talijanska, mađarska, albanska, slovenska i njemačka) i to pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić!

Performative Kitchen: Cooking Diversity projekt je u kojima glumci različitih ansambala – uključenih u predstavu Gorski divovi – u gradovima u kojima se predstava priprema i izvodi (Rijeka, Temišvar, Trst, Skopje i Subotica) kuhaju za lokalnu zajednicu te na taj način predstavljaju svoju kulturu. Kuhanje se izvodi uživo, u različitim javnim prostorima. U kuhanje je aktivno uključena publika, tako da cijeli projekt ima i edukativnu dimenziju u smislu mogućnosti međusobnog upoznavanja različitih kultura, ali i učenja pripreme pojedinih nacionalnih jela.

Performativna kuhinja kreće od kuhanja kao neinvazivne reprezetacije pojedine kulture. Nacionalna kuhinja predstavlja fluidan identitet u kojem se miješaju različiti utjecaji i koji je trajno otvoren novim utjecajima, ali i sam utječe na druge kuhinje. Kuhinje često pomiruju razlike i napetosti koje postoje u polju političke reprezentacije. U njima se bez problema miješa i koegzistira ono što je u političkoj sferi odvojeno i suprotstavljeno. Zbog svega toga, kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga – jedna vrsta suplementa multijezičnooj i transnacionalnoj predstavi Gorski divovi, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti.

Performativna kuhinja projekt je kojim se, uz samo predstavljanje kulture iz koje glumci dolaze, radi i na popularizaciji kazališta, te razvoju nove publike. Sam čin kuhanja popraćen je razgovorom glumaca s publikom o njihovoj profesiji, projektu na kojem sada rade (Gorski divovi), interesu publike za kazalište, otvorenosti za ovakve, nekonvencionalne oblike upoznavanja s kazališnom umjetnošću…Ovako koncipirana kulinarska sesija završena je zajedničkim objedom glumaca i publike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here