Home Sport Prva alpinistička ekspedicija riječkog Sveučilišta: Kilimanjaro – Afrika 2010.

Prva alpinistička ekspedicija riječkog Sveučilišta: Kilimanjaro – Afrika 2010.

1536
0

Članovi riječkog Sveučilišta, u razdoblju od 14.9 do 6.10.2010., planiraju osvojiti planinu Kilimandžaro, točnije njen 5895 metara visoki vrh Uhuru. Bit će to prva hrvatska ekspedicija te vrste koja će potvrditi da je Riječko sveučilište, uz sve ono što se studentima nudi, otvoreno i prema drugim aktivnostima, koje će ga bolje pozicionirati kao sveučilište na kojem valja studirati.
Ekspediciju čine: Vitomir Maričić (voditelj ekspedicije), Zoran Nebić, Siniša Knežević, Ivan Fućak, Nebojša Nikolajev i Sandro Erceg. Dolaze s različitih fakulteta Sveučilišta, studenti, asistenti, bolonjci, dobitnici rektorovih nagrada, te tako predstavljaju pravi presjek onoga što čini jedno sveučilište, pritom ukazujući da su i najsloženiji projekti ostvarivi uz trud i rad. Motivirani su i idejom promicanja Sveučilišta u Rijeci kao mladog sveučilišta otvorenog novim zamislima, i samim izazovom Kilimandžara kao najvišeg vrha Afrike.


foto: rijeka.hr

Kilimandžaro je najviša samostojeća planina na zemlji. Kroz povijest, Kilimandžaro je bio izvor inspiracije za mnoge, među kojima se mnogi sjete Hemingwaya, koji Kili u svojem djelu „Snjegovi Kilimandžara“ predstavlja kao posljednji cilj svog junaka i put u besmrtnost. Sama Afrika sa svojim egzotičnim kulturama, florom i faunom, mnogima predstavlja dječački san. Da bi mogli popeti se na gotovo 6000 metara, hodati stotinama kilometara od usijanih afričkih ravnica, kroz džungle, šume i kamenjar, do snježnog i ledenog kratera Kibo, gdje se nalazi vrh vulkana Kilimandžaro, šestero članova ekspedicije obavit će naporne psihofizičke pripreme.

Vrijednost i značaj ove ekspedicije prepoznali su, pored Sveučilišta, Grad Rijeka i matični fakulteti sudionika, te cijeli niz jedinica lokalne samouprave, ustanova, privatnih tvrtki i poduzetnika. U ime Grada Rijeke kao jednog od pokrovitelja, puno uspjeha riječkoj ekspediciji zaželio je pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Veljko Karabaić naglasivši da je Grad Rijeka dao punu podršku ovom projektu koji će s obzirom na opsežne pripreme potvrditi Rijeku kao grad koji je odavno prepoznao vrijednosti aplinizma kao sporta. (rijeka.hr)

Previous articleEksploziju izazvalo istjecanje plina iz čelične boce
Next article”Riječani, čuvajte se bombe”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here