Home Vijesti Rijeka podiže spomenik ‘Carpathiji’

Rijeka podiže spomenik ‘Carpathiji’

1288
0

CarpathiaU Rijeci je danas osnovan Inicijativni odbor za izradu spomen-obilježja brodu Carpathia, čija je posada prva pritekla u pomoć putnicima potonulog Titanica.

Budući da je brod s većinskom hrvatskom posadom isplovljavao iz Rijeke, inicijativu je pokrenula Udruga kapetana sjevernog Jadrana Kraljica mora. U odboru su predstavnici Grada, Turističke zajednice i Lučke uprave Rijeka. Spomenik bi trebao biti na Adamićevu gatu, a izradit će ga kipar Zvonimir Kamenar.

Brodarska kuća Cunard Line 1903. godine otvorila je redovnu putničku liniju na relaciji Rijeka – New York – Rijeka i njome su mnogi iseljenici iz srednje Europe krenuli trbuhom za kruhom Novi svijet. Brod kojim je započeo niz putovanja na toj relaciji bio je Aurania, a slijedili su ga Pannonia, Slavonia, Ultonia, Carmania, Franconia, Ivernia, Laconia, Saxonia i Carpathia. U jednom smjeru preko Atlantika putovalo se u prosjeku 18 do 20 dana.

Davnoga 11. travnja 1912. Carpathia je iz njujorške luke krenula put Rijeke sa 700 putnika, a u noći s 14. na 15. travnja iznenada su primili SOS signal s tonućega Titanica. Kapetan Arthur Henry Rostron naredio je skretanje s redovne rute i plovidbu najvećom brzinom prema izvoru signala udaljenom 58 milja. Na mjesto nesreće stigli su u 4:10 sati, jedan sat nakon potonuća broda. Spašavanje stradalih trajalo je četiri sata. Posada u kojoj je više od četvrtine zaposlenih bilo iz Hrvatske, mahom iz Hrvatskog primorja i Istre, uspjela je iz ledenog oceana spasiti više od 700 ljudi.

Potonuće Titanica jedna je od najvećih pomorskih katastrofa svih vremena u kojoj je život izgubilo 1459 putnika i članova posade. Carpathia se s brodolomcima vratila u New York, gdje je stigla 18. travnja, a nakon dva dana ponovno je krenula prema Rijeci. U riječku luku, na Orlandov gat, stigla je 6. svibnja, a Riječani su joj priredili veličanstven doček.

U Prvome svjetskom ratu Carpathia je služila za prijevoz vojne opreme, a njemačka podmornica pogodila ju je s tri torpeda 17. srpnja 1918. Potonula je nakon dva i pol sata.(radio rijeka)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here