Home Najnovije SRP: PGS-ovi istupi o zatvaranju “Lera” jeftino politiziranje

SRP: PGS-ovi istupi o zatvaranju “Lera” jeftino politiziranje

2264
7

Radnike Lera, koji su se posljednji put okupili na svom, sad već bivšem radnom mjestu na Krimeji, kontaktirali su članovi riječkog ogranka Socijalističke radničke partije, i dali im podršku s nadom da relociranje ove tvornice i gubitak radnih mjesta za one koji ne budu zbrinuti neće značiti i njihovu trajnu nezaposlenost, iako ekonomska situacija u regiji ne daje previše mjesta optimizmu.

Tim povodom je Dalibor Vidović, predsjednik Gradske organizacije SRP-a Rijeka, dao sljedeću izjavu:

“Gubitak radnih mjesta u riječkom Leru posljedica je odnosa koje determinira isključivo interes kapitala (preneseno na područje međuljudskih odnosa: interesi većine, koju čine radnici kao puki objekti u procesu odlučivanja, apsolutno su podređeni interesima manjine koju čine vlasnici, i dijelom uprava). Posebnost ovog konflikta, kao i drugdje u Hrvatskoj, leži u njegovom uzroku – prije dva desetljeća upravo je ta većina razvlaštena u proturadničkom projektu nacionalizacije („pretvorba“) koji je slijedila privatizacija, s danas tako dramatičnim posljedicama.

29. svibnja 2007. sklapa se kupoprodajni ugovora između Istravina i Podravke. Dan kad je sudbina riječkih radnika predana u ruke upravi velike kompanije, koja će po naravi stvari poslovati s namjerom ostvarivanja što većeg profita, neovisno o tome hoće li to značiti propast radnih mjesta.

Pri tome, javne istupe PGS-a, kojim su tobože pokušali zaustaviti zatvaranje Lera u Rijeci, smatramo pokušajem prikupljanja političkih poena, a ne stvarnom željom da se pomogne riječkim radnicima. PGS, naime, u svom programu ne spominje socijalizam i samoupravljanje, već podržava sustav koji je uzrok nedaćama radnika Lera. Podržava uzrok, osuđuje posljedicu. Obraćajući se za pomoć premijerki Kosor, predstavnici te i takve politike, PGS joj zapravo daje legitimitet, umjesto da osudi njenu politiku i založi se za suštinsko rješavanje problema – uvođenje samoupravljanja.

Pravi odgovor na problem radnika Lera može dati samo socijalistički program restrukturiranja privrede. Ljudskih prava u stvarnosti nema mimo prava radnika da odlučuju o upravljanju poduzećem u kojem rade. Bez samoupravljanja nema demokracije!”

7 COMMENTS

  1. krivi su radnici jer su svoje dionice prodali direktorima koji su im zauzvrat upropastili firme, a stoka od radnika niti danas nema muda otic na policiju i podnjet kaznenu prijavu protiv uprave za čijeg je vremena firma s par milijuna eura vrijednosti nekretnine prodana za desetinu svoje realne vrijednosti – to se zove prevara, pronevjera. Al eto stoko, vi šutite i odite u Lipik punit sokove

  2. pa nemojte tako braćo crveni. Mi u pgs-u smo poznati politički destruktivci , sa vama još nismo koalirali pa ajde da se družimo u 8. izbornoj

  3. E samo su mi još ovi falili. Čim vidim zvijezdu petokraku, dođe mi da se ise*rem.

  4. Šta lupetate na ovim komentarima? Sve šta je taj Vidović rekao je istina i to znaju dobro radnici koji nemaju ni za kruh danas! Ja ću glasati za SRP! I oni će ako su se opametili!

  5. @Jakove,Zvjezda je simbol radničke ruke.Simbolizira pet prstiju.Zvjezda je simbol radničkog pokreta.Hadezonje se trude brisati sijećanje ovcama i vidim da im ide od ruke:)))))

  6. Vesnice, pojma nemaš. Zvijezda petokraka nastaje kad se 10 židovskih plemna Israela odvaja.Petokraka zvijezda je simbol militantnosti, snage i rata. Tek kasnije neke komunističke partije i države uzimaju je kao “simbol radničkog pokreta”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here