Home Vijesti U OŠ Podmurvice otvorena učionica za djecu stranih državljana i azilanata

U OŠ Podmurvice otvorena učionica za djecu stranih državljana i azilanata

2075
0
foto: rijeka.hr

U Osnovnoj školi Podmurvice otvorena je učionica opremljena u sklopu projekta “Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav”, kojeg sufinancira Europska unija. U sklopu projekta, u kojem su partneri Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, djeca stranih državljana i tražitelja azila imaju prilike naučiti hrvatski jezik.
U OŠ Podmurvice uređena učionica gdje će djeca stranaca imati priliku naučiti hrvatski jezik Ravnateljica škole Podmurvice Dubravka Dužević istaknula je kako se škola prijavila za projekt još 2011. godine, razmišljajući da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju u našem okruženju biti više djece stranca i azilanata, koji neće znati hrvatski jezik, i koji će zbog toga biti u nepovoljnijem položaju.
“U Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji ima 20-ak djece stranaca i azilanata, a u projekt se uključilo 14 učenika, i to 11 učenika iz 6 riječkih osnovnih škola i 3 učenika iz osnovnih škola PGŽ-a. Stoga ovim putem pozivamo i ostalu djece da se uključe u projekt,” kazala je ravnateljica, izražavajući želju da se ovaj pilot-projekt, čije je trajanje 18 mjeseci, uz pomoć nadležnog ministarstva nastavi i sljedećih godina te postane model za ostale hrvatske sredine. Provođenje projekata započelo početkom školske godine, a koliko dobro barataju hrvatskim jezikom i razumiju kulturne razlike najbolje su pokazali učenici – polaznici projekta, koji su se predstavili riječju i pjesmom.
Dubravka Dužević, Željko Jovanović, Vojko Obersnel i Marina Medarić Otvaranju učionice je prisustvovao i ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je istaknuo kako je siguran da će ovaj projekt postati redovni dio našeg obrazovanja te poručio kako svaka škola uz entuzijazam i trud može napisati kvalitetan projekt, koji će biti prepoznat od strane Europske unije. Sredstva koja su osigurana za ovaj projekt dio su fonda vrijednog čak 6,6 milijuna eura, koji je Hrvatska dobila iz europskih fondova za povećanje kvalitete školovanja.
“Ovaj se projekt uklapa u ciljeve ministarstva, a to su obrazovanje dostupno svima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima, unaprjeđenje kvalitete obrazovanja na svim razinama, uvođenje reda u sustav te racionalnije raspolaganje proračunskim sredstvima,” kazao je ministar Jovanović.
Učenici – sudionici projekata pokazali svoje znanje hrvatskog jezika Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je značaj ovog projekta višestruk. U prvom redu, učenici sudionici projekta imaju prilike naučiti jezik, a glavni cilj projekta se uklapa u sliku o Gradu Rijeci kao otvorenom gradu koji njeguje multikulturalnost.
“Vjerujem kako je činjenica što je Osnovna škola Podmurvice dobila ova sredstva dobra motivacija i drugim školama da se aktivno uključe u pisanje projekata za sredstva iz fondova Europske unije. Europska unija ne financira samo velike infrastrukturne projekte, već i projekte kojima se izravno poboljšava kvaliteta života,” kazao je gradonačelnik Obersnel, uz kojeg su na svečanosti bili i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj te pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Vladimir Benac. Svečanosti je prisustovala i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.
Ukupna vrijednost projekta je 140.842,53 eura, a EU udio u financiranju projekta iznosi 118.335,89 eura bespovratnih sredstava EU fondova. Dodijeljena sredstva su u okviru projekta IPA IV, Razvoj ljudskih potencijala te natječaja “Integracija učenika u multikulturalno školsko okruženje”.
U sklopu projekta uređena učionica za učenje hrvatskog jezika Grad Rijeka je kao partner uredio prostor, učionicu u kojoj će se provoditi dopunska nastava hrvatskoga jezika za učenike-strance za što je utrošeno 81.223,85 kuna. Primorsko- goranska županija projekt je sufinancirala s 45.825,86 kn, a sredstva su utrošena za opremanje učionice. Uz uređenje učionice, Grad Rijeka je za radove u školi Podmurvice u prošloj godini utrošio i 137 tisuća kuna za zamjenu dotrajalih keramičkih pločica u hodnicima novim pločicama.
U sklopu projekta, pored adaptacije učionice, zaposlene su dvije učiteljice na pola radnog vremena koje uče hrvatski jezik djecu strance, a kako bi se osoblje škole što bolje pripremilo za provođenje projekta, provedena je edukacija kroz program Kvalitetne škole te uz pomoć profesora Učiteljskog fakulteta, policijskog djelatnika i ostalih edukatora za nastavno i nenastavno osoblje prilagođeno projektu. Također, organizirano je i studijsko putovanje u Švedsku kako bi se educirali na njihovom konkretnom primjeru o toleranciji i suživotu sa strancima.(rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here