Home Kolumne U Pragu se otvara pivnica na temu Slobodne Države Rijeka

U Pragu se otvara pivnica na temu Slobodne Države Rijeka

476
4

U nedostatku sličnih sadržaja u vlastitom gradu, Riječani će uskoro riječku povijest moći doživjeti u glavnom gradu Češke. Na ideju komercijalizacije činjenice da je Rijeka imala svoju državu, došao je Pražanin Pavel Trojan koji je prije pola godine otvorio kafić s galerijom koji se zove “Republika Žižkov’. Žižkov je dio Praga koji je dobio prefiks republika po knjizi ‘Dobri vojak Švejk’.

Kako bi dobili što autentičniji ambijent, kafić je uređen na temu razdoblja 1900.-1940., a proučavajući malo poznate činjenice iz doba između dva svjetska rata, vlasnik je došao na ideju da u kafiću uredi dva virtualna konzulata za dvije ozbiljne slobodne države iz tog razdoblja – Slobodni grad Gdanjsk/Free City of Danzig i Slobodnu Državu Rijeku/Stato libero di Fiume.

Kako bi došao do više informacija i materijala iz tog razdoblja, Trojan se obratio udruzi Slobodna Država Rijeka iz koje su mu obećali pomoć u ostvarenju njegove ideje. Promocija riječkog identiteta u Pragu mogla bi tako privući Riječane koji žive u Pragu ali i turiste iz našeg grada koji se tamo zateknu. (rd)

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here