Home Vijesti Vijesti iz prošlosti: Budimir Lončar posjetio brod Galeb

Vijesti iz prošlosti: Budimir Lončar posjetio brod Galeb

2386
0
foto: rijeka.hr

Ugledni diplomat Budimir Lončar, koji je, među brojnim aktivnostima u svojoj bogatoj diplomatskoj karijeri, sudjelovao i u osnivanju i aktivnostima Pokreta nesvrstanih zemalja, u pratnji gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela te predstavnika Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, posjetio je brod Galeb.

Povijesna važnost brod Galeb nije samo u činjenici da je bio ploveća rezidencija jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, već i u činjenici da je upravo na njegovoj palubi začet pokret nesvrstanih.

Tom prilikom gradonačelnik Obersnel predstavio je g. Lončaru aktivnosti Grada Rijeke na obnovi broda Galeb, koji se nalazi privezan na Vinodolskom pristaništu u riječkoj luci. Naime, Grad Rijeka je 2009. godine postao je vlasnikom kulturnog dobra Galeb, otada se skrbi o njemu, a sredstva za obnovu broda osigurana su putem EU projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” započetog 2017. godine.

Budimir Lončar, u čijoj pratnji je bila i njegova dugogodišnja savjetnica Anamarija Bešker, izrazio je podršku gradskom projektu obnove broda i njegovog pretvaranja u brod-muzej, kojeg će upotpuniti smještajni kapaciteti i usluge vezane izravno za kulturnu baštinu. Lončar je istaknuo kako je i sam predsjednik Tito znao reći kako se svijetom moglo puno brže putovati avionom nego brodom. No, dolazeći u neku drugu državu brodom, brod je zapravo simbolički predstavljao dio zemlje koju je predstavljao, s te pozicije nudeći suradnju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here