Home Biznis Velik skok prijevoza željeznicama, najviše iz riječke luke

Velik skok prijevoza željeznicama, najviše iz riječke luke

1762
0

Pandemija koronavirusa preusmjerila je i tokove i način prijevoza tereta unutar Europe, ali i iz Kine prema Europi. Prije pandemije u najvećoj se mjeri roba prevozila zračnim i cestovnim putem, a sada se sve mijenja i promet robe preusmjerio se u većoj mjeri na željeznički i brodski prijevoz, prenosi Jutarnji list.

Prijevoz kontejnera željeznicom između Kine i Europe uvelike se povećao u odnosu na prošlu godinu. Nedavno se počeo koristiti i Novi put svile za prijevoz robe s Dalekog istoka. Za prijevoz generalnog tereta koriste se teretni DRY kontejneri visine 40 stopa. Ponajviše se radi o raznoj mašineriji, elektroničkim komponentama, metalnim i plastičnim proizvodima i sličnom. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen porast željezničkog teretnog prijevoza od 5,3 posto u odnosu na lani.

Najveći dio robe prevozi se iz riječke luke.

“Željeznički prijevoz tereta je odlično i pouzdano rješenje u pogledu troškova i tranzitnog vremena. Roba iz Kine stiže do europskih centara Varšave, Dunajske Strede i Budimpešte u prosjeku od dva tjedna, a do Hrvatske za 18 do 22 dana”, rekao je Zoran Starčević, direktor jednog od vodećih špeditera u Hrvatskoj, Cargo-partnera d.o.o.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here