Home Najnovije 15 godina Teatra Rubikon – izložba u K.U.N.S.-u

15 godina Teatra Rubikon – izložba u K.U.N.S.-u

1908
0

U srijedu 02. lipnja u 21 sat u Galeriji O.K. u K.U.N.S.-u će biti otvorena izložba “15 godina Teatra Rubikon”. Riječani će izložbu moći pogledati  do 10. lipnja. Na izložbi će kroz plakat, fotografiju i film biti predstavljeno 15 godina Teatra Rubikon  i pokušat će se oživjeti atmosfera u vremenskome slijedu koja se stvarala kroz Rubikonove produkcije.

Teatar Rubikon je nezavisno, izvaninstitucionalno, eksperimentalno kazalište. Pred kraj Domovinskog rata grupa studenta riječkog Sveučilišta okupila se unutar Kazališne grupe Viktora Cara Emina iz potrebe drugačijeg stvaranja. Tada je nastala prva predstava Rubikon, temeljena isključivo na pokretu i fizikalnosti izvođača, koja je u to vrijeme na riječkoj kazališnoj sceni predstavljala neuobičajen način rada. Predstava Rubikon odredila je smjer sljedećih produkcija, kao i neprekidno bacanje kocke, neprekidno traženje i izlaganje riziku koje smo si na taj način zadali.

Još jedna odlika u radu Teatra Rubikon jest njegova transdisciplinarnost na polju umjetnosti, znanosti i obrazovanja. Od samih početaka njeguju rad s mladima. Pored stalnih, kontinuiranih radionica organiziraju i brojne specijalizirane. Kroz njih se mnogi učenici, studenti i mladi educiraju u osnovnim i složenijim kazališnim vještinama. Isti sudjeluju u profesionalno vođenim produkcijama.

Od 2001. Rubikon se profesionalizirao te je publici predstavio brojne i raznovrsne produkcije. Umjetnici iz Hrvatske, Rumunjske, Rusije, Austrije, Španjolske, Japana, Velike Britanije, Brazila, Srbije i Slovenije sudjelovali su u Rubikonovim produkcijama, donoseći svoja različita kulturološka nasljeđa, umjetnički background te forme izražavanja kao što su gluma, balet, mima, pokret, ples te izvedbene umjetnosti.

Rubikonove predstave istovremeno su zasebni projekti, ali i dio cjeline koja se sustavno gradi i oblikuje od samih početaka. Njene temeljne odrednice su istraživački karakter, eksperiment u kazalištu, te znanstvena razina Rubikonova rada. Pojedini projekti sudjelovali su na svjetskim i državnim znanstvenim i stručnim konferencijama iz polja fizike što Rubikon svrstava u jedinstveni riječki, pa i hrvatski proizvod. Ista Rubikonova predstava tako živi kao znanstveni rad, fragment na festivalu mode i dobiva nagrade na međunarodnim kazališnim festivalima.

U sklopu programa petnaeste obljetnice Rubikon će predstaviti 25. vlastitu produkciju što zahtijeva izuzetnu energiju i angažiranost, ali i predstavlja izuzetnu radost kazališnog stvaranja. S gotovo dvjesto izvedenih predstava do sada sudjelovalo je preko dvije stotine učesnika, a Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku predstavljali su na preko trideset gostovanja u Hrvatskoj i svijetu te smo dobitinici desetak nagrada.

Previous articleU lipnju prvi rebalans proračuna – rezanja u kulturi i sportu
Next articleWall Street na pragu dvoznamenkastog rasta?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here