Home Vijesti 19 tvrtki od posebnog interesa za Rijeku

19 tvrtki od posebnog interesa za Rijeku

475
0

Riječko gradsko Poglavarstvo predložilo je danas Gradskom vijeću da na popisu trgovačkih društava od posebnog interesa za Grad Rijeku bude ukupno 19 tvrtki, među kojima su i četiri komunalne tvrtke.

Na popisu tvrtka od posebnog interesa su komunalna društva Kozala (u 100-postotnom vlasništvu Grada Rijeke), Vodovod i kanalizacija (87,34 posto), Autotrolej (83,44 posto) i Čistoća (81,23 posto).

Riječko je poglavarstvo na popis trgovačkih društava od posebnog interesa za taj grad stavilo i tvrtke Rijeka promet i Rijeka sport (u obje ima stopostotno vlasništvo), te tvrtku Energo (u kojoj grad ima 56,9 posto vlasništva).

Na popisu je i nekoliko tvrtki u kojima grad ima od 20 do 40 posto vlasničkog udjela – Ekoplus, Regionalna razvojna agencija Porin, Kanal Ri, Veletržnica ribe Rijeka, Izdavački centar Rijeka, kao i tvrtke u kojima ima manje od 20 posto udjela – Tehnološki inovacijski centar Rijeka, Trans Ri, Zračna luka Rijeka, Regionalna veletržnica Rijeka-Matulji, te tri tvrtke u kojima ima manje od jedan posto udjela – Brodograđevna industrija 3. maj (0,43 posto), Kvarner Vienna insourance group (0,17 posto) i Industrijska zona (0,065 posto).

Novi popis tvrtki od posebnog interesa, kako se obrazlaže, napravljen je jer je od 2004. godine, kada je donesen prvotni popis, Grad Rijeka prestao biti dioničar nekih poduzeća (Erste & Steiermarkische bank), a osnovao je neka nova poduzeća (Rijeka sport, Veletržnica ribe Rijeka).

Osim toga, novi popis je izrađen nakon što što su u svibnju ove godine stupile na snagu izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti po kojemu uz ostalo dužnosnici koji obnašaju dužnost u lokalnim jedinicama mogu biti članovi nadzornih odbora u tvrtkama koje su u vlasništvu ili suvlasništvu lokalne samouprave, a koje su od posebnog interesa za tu jedinicu, ali bez naknade. (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here