Home Biznis 2020. uz 2016. najtoplija u povijesti!

2020. uz 2016. najtoplija u povijesti!

3
0

Godina 2020. uz 2016. najtoplija je godina od početka mjerenja, objavila je klimatska služba Europske unije. Zemlja je prošle godine i dalje bila na putu brzog zagrijavanja, što bi moglo pogubno utjecati na čovječanstvo.

Šest godina od 2015. najtoplijih je šest godina od početka mjerenja, kao što je i 20 od protekle 21, što je dokaz kontinuiranog trenda, izvijestila je Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S).

Prošlogodišnji rekord od 1.25 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko doba tim je više zabrinjavajuć jer se dogodio bez utjecaja periodičnih prirodnih klimatskih događaja poznatih kao El Nino, što je u 2016. dodalo dvije desetine stupnja na prosjek za 2016., prema NASA-i i Britanskom meteorološkom zavodu.

“Prilično je jasno da će, u odsutnosti utjecaja fenomena El Nino i La Nina na godišnje temperature, 2020. biti najtoplija od početka mjerenja”, kazao je u razgovoru za AFP Zeke Hausfather, direktor za klimu i energiju na institutu Breakthrough u Oaklandu u Kaliforniji.

Tijekom fenomena El Nino, koji se događa svake dvije do sedam godina, tople površinske vode u tropskom dijelu Tihog oceana mogu povećati globalne temperature. S druge strane, fenomen La Nina, poput onog koji se trenutno događa, ima suprotni učinak hlađenja.

“2020. se izdvaja po iznimnim vrućinama. To je još jedan podsjetnik hitnosti ambicioznog plana smanjivanja emisija štetnih plinova kako bi se spriječile pogubne posljedice na klimu u budućnosti”, rekao je direktor C3S Carlo Buontempo.

U 2015. države su se obvezale ograničiti porast globalnih temperatura na ispod 2 Celzijeva stupnja, a po mogućnosti i na ispod 1.5 stupnjeva. Izvješće UN-a nakon toga je definiralo je 1.5 Celzijevih stupnjeva kao sigurni prag.

Uz nešto preko jednog stupnja zatopljavanja do sada, svijet je suočen s “poplavom” smrtonosnih suša, toplinskih udara, kiša koje izazivaju poplave i superoluja koje postaju razornije zbog rastućih razina mora.

U 2020. zabilježen je rekordni broj uragana na Atlantiku, toliko da Svjetska meteorološka organizacija, koja im daje imena abecednim redom, više nije imala raspoloživih slova.

Neka su područja svijeta prošle godine suočena sa zatopljavanjem znatno iznad globalnog prosjeka, prema izvješću Copernicus koje se oslanja na satelitske podatke.

Europske prosječne površinske temperature tijekom 2020. porasle su 2.2 Celzijeva stupnja iznad predindustrijskih razina i gotovo pola stupnja iznad 2019., koja je bila rekordna godina do tog trenutka.

Zatopljavanje područja Arktika bilo je čak i spektakularnije i na sjeveru Sibira i u dijelovima Arktika zabilježeno je sedam stupnjeva Celzija iznad razina zabilježenih sredinom 19. stoljeća.

Šumski požari u Sibiru koji su se protegnuli do jeseni oslobodili su rekordnih četvrt milijarde tona ugljikova dioksida u atmosferu što odgovara godišnjoj emisiji Španjolske, Egipta ili Vijetnama te trećinu više nego u 2019. koja je do tada držala rekord.

Može li čovječanstvo spriječiti katastrofu dok još nije prekasno?

Razine ugljikova dioksida u atmosferi Zemlje dosegnule su rekordnu razinu od 413 čestica na milijun, gotovo 50 posto više nego početkom 18. stoljeća prije nego što je sagorijevanje fosilnih goriva počelo emitirati stakleničke plinove u atmosferu, piše C3S.

Te razine bez presedana dosegnute su unatoč padu od sedam stupnjeva u emisijama zbog pandemije i posljedičnih zatvaranja gospodarstava i prometa.

“S obzirom na to da se ugljikov dioksid akumulira u atmosferi poput vode u kadi, smanjivanje protoka vode kroz slavinu za sedam posto rezultira time da razina CO2 raste samo malo sporije. Moramo potpuno zatvoriti slavinu da bismo opet postigli održivu klimu”, kazao je Stefan Rahmstorf, voditelj analitike u institutu za klimatske promjene u Potsdamu.

Globalne emisije ustrajno rastu i ostaje nejasno hoće li se čovječanstvo vratiti životu po starom ili početi smanjivati zagađenje ugljikom dovoljno brzo da izbjegne katastrofalne posljedice po klimu.

Čak i da nacije ispune obećanja iz Pariškog klimatskog sporazuma, planet bi se i dalje zagrijao više od tri stupnja Celzija do kraja stoljeća.

“Svijet se zagrijava kontinuiranim tempom od oko 0.2 stupnja po svakom desetljeću od 1970-ih zbog ljudskih emisija ugljikova dioksida i drugih stakleničkih plinova. Ako nastavimo sadašnjim tempom, premašit ćemo prag od 1.5 stupnja sredinom 2030-ih”, upozorava Hausfather.

Previous articleSamohrani bolesni otac iz Gline žrtva prevaranata: Uzeli su moje slike, a stavili svoj račun!
Next articleStožer produžio mjere do 31. siječnja!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here