Home Mozaik 30 godina je primao mirovinu kao da je slijepac, razotkriven dok je...

30 godina je primao mirovinu kao da je slijepac, razotkriven dok je čitao pogrebne obavijesti: prijavljen

95
0
pexels tima miroshnichenko 6609416

Ono što je odalo starijeg umirovljenika bile su njegove navike poput podizanja gotovine i čitanja posmrtnih letaka na ulici. Proglase li je krivim, umirovljenik bi zapravo mogao biti prisiljen vratiti sve ono što je primio tijekom 34 godine “invaliditeta”.

84-godišnji umirovljenik iz pokrajine Piemonte u Italiji prijavljen je za tešku prijevaru pod optužbom da se pretvarao kako je slijep ne bi li neopravdano koristio beneficije i dobivao invalidninu u razdoblju od više od 34 godine. Čovjeka je policija slijedila i tijekom toga je otkriveno da se stariji muškarac ne samo kretao ulicom sam i bez pomoći bilo kakvog pomagala za slijepe, već se zapravo zaustavio čitati pogrebne plakate i podizati novac s bankomata.

Istraga protiv njega započela je prije nekog vremena nakon dojave u kojoj se govorilo o lažnoj slijepoj osobi. Istražne radnje trajale su mjesecima s očevidom po njegovim uobičajenim sastajalištima, zbog čega ga je policija početkom ove godine konačno prijavila pravosudnim tijelima za kazneno djelo teške prijevare na štetu države.

Nije prvi slučaj

Sada je sud u Ivrei, koji je zadužen za slučaj, naredio preventivnu pljenidbu 90 tisuća eura koje je imao na svom bankovnom računu i njegovog stana u pijemontskom gradu. Proglase li je krivim, umirovljenik bi zapravo mogao biti prisiljen vratiti ono što je primio tijekom 34 godine invaliditeta.

Ono što ga je odalo bile su njegove navike poput podizanja gotovine i čitanja plakata s mrtvačnicama na ulici. S njim su u problemima završila i dva liječnika koji su 2020. godine konstatirali pogoršanje njegovog stanja prema potpunoj sljepoći. Naime, čovjek je već primao naknadu jer je bio slabovidan, da bi se prije četiri godine pregledom ustanovilo da je potpuno slijep.

Isti grad Torino bio je već poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kada je drugi umirovljenik koji je proglašen potpuno slijepim zapravo kupovao i radio u povrtnjaku, čak je vozio Apecar. 80-godišnjak je na sličan način bio praćen i uhvaćen dok je stao čitati pogrebne plakate na ulici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here