Home Najnovije 3.maj: Radnici u strahu od stečaja

3.maj: Radnici u strahu od stečaja

356
0

Radnici riječkoga 3. maja, jednog od pet hrvatskih brodogradlišta koje će se prodavati za jednu kunu, uplašeni su i skeptični prema vrlo skoroj privatizaciji škverova. Teško da će sami radnici imati sredstava za otkup dionica. Sindikalisti najavljuju borbu za radnička prava, no isto tako ističu iznimno tešku situaciju u 3. maju zbog koje su otkazani ugovori za nove brodove. Sindikalci, koji su bili prisutni na sastanku s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, pozdravljaju odluku Vlade da osnovni kriterij za kupnju brodogradlišta bude zadržavanje upravo djelatnosti brodogradnje.  

Sindikat će, nadalje, inzistirati na sklapanju socijalnog sporazuma s ponuđačem za kupnju škvera te će poduprijeti  onoga koji radnicima bude jamčio najveća prava.

Razumljivi su pritisci Europske Unije, no da li je mudro brodogradilišta stavljati na  prodaju na vrhuncu svjetske finacijske krize?  Nerealno je očekivati i da će radnci imati sredstava za otkup dionica brodogradilišta.

A kao vrhunac svega, prema podacima sindikalista 3. maja, grčki brodovlasnik nije potvrdio ugovor o gradnji šest brodova u riječkom škveru. To znači da se u brodogradlištu trenutačno radi na samo tri broda koji mogu popuniti proizvodnju do sredine sljedeće godine. Ne ugovore li se novi brodovi, 3. maju mogao bi zaprijetiti i stečaj. (Hrt)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here