Home Mozaik 4. Jazz Ex Tempore u Opatiji i Zagrebu od 29.09. do 4.10.

4. Jazz Ex Tempore u Opatiji i Zagrebu od 29.09. do 4.10.

1328
0

Krajem rujna počinje novo, četvrto izdanje, multikulturnog projekta „Jazz Ex Tempore“ u organizaciji udruge Liburnia Jazz. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha kada snimka završnih koncerata održanih ’05. i ’06. osvaja sva tri Porina u kategoriji jazz glazbe, Jazz Ex Tempore nastavlja pomicati granice, i glazbene i teritorijalne.

Osim što je Jazz Ex Tempore jedan od vrlo rijetkih kulturnih projekata u Hrvatskoj koji gostujuće umjetnike aktivno uključuje u stvaralački proces, on sada postaje i hrvatski kulturni izvozni proizvod. Nakon premijernih koncerata i radionica u Opatiji i Zagrebu, Jazz Ex Tempore kreće u  „osvajanje“ Europe.

Koncerti i radionice nastali u Hrvatskoj održavat će se i u Velikoj Britaniji, Finskoj, Nizozemskoj i Bugarskoj,  odnosno u svim zemljama iz kojih dolaze umjetnici koji sudjeluju u njegovom ostvarenju.

Ministarstvo kulture i Odjel za međunarodnu kulturnu suradnju podržali su projekt smatrajući da  je Jazz Ex Tempore jedan od vodećih programa obilježavanja godine interkulturnog dijaloga u Republici Hrvatskoj. Osim što je projekt značajan za očuvanje kulturne baštine i kulturnog identiteta, on doprinosi i promicanju hrvatske kulture u svijetu i uključuje je u međunarodnu kulturnu suradnju.

Ideja koja stoji iza svega jest poticaj stranim glazbenicima da upoznaju  hrvatsku tradicionalnu glazbu i ugrađuju je u svoje nove kompozicije. Cilj projekta je okupiti u Opatiji nekoliko vrsnih glazbenika iz potpuno različitih regija svijeta koji su ujedno i poznavatelji vlastite kulturne baštine, a jazz im je zajednički jezik. Tijekom jednotjednog boravka u Opatiji oni zajednički muziciraju i stvaraju fuziju različitih glazbenih tradicija, te dio svog iskustva prenose javnosti putem radionica. Bilo je zanimljivo čuti kako Cheick Tidiane Seck iz Malija čuje istarski balun i kako ga je preoblikovao koristeći tradicionalne afričke glazbene obrasce, kako ruski umjetnik Yuri Goloubev doživljava meksičke tradicijske skladbe, ili kako kubanski bubnjar Jose Leonardo Angel Rodrigez čuje i uklapa u vlastite ritmičke idiome makedonski oro! 

4. izdanje Jazz Ex Temporea prelazi najprije granice Opatije, tako da će se završni koncert osim u Vili Angiolini u Opatiji, održati i u legendarnom BP Clubu u Zagrebu.            

Učesnici ovogodišnjeg Jazz Ex Tempore-a su: Johanna Juhola – harmonika (Finska), Hristo Yotsov – bubnjevi (Bugarska), Andrea Vicari – glasovir (Velika Britanija), Rico De Jeer – kontrabas (Nizozemska) i Elvis Stanić (Hrvatska).

Svaki od glazbenika će održati i radionicu odnosno tzv. otvoreni jazz talk posvećen svojoj glazbenoj tradiciji, odnosno vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Radionice su vrlo neformalne i namijenjene najširoj publici, kako glazbenicima tako i svima koje zanima upoznavanje s različitim kulturama i umjetnicima.  Sve radionice i završni koncert održat će se u opatijskoj Vili Angiolini.

 

PROGRAM

 

JAZZ TALKS / OPEN WORKSHOPS –

20.00 h, Opatija, VILA ANGIOLINA

– slobodan ulaz / free entrance

 

29. 09., pon: JOHANNA JUHOLA – harmonika / acc – FINSKA (FIN)

30.09., ut: HRISTO YOTSOV – bubnjevi / dr – BUGARSKA (BG)

01. 10., sri: ANDREA VICARI – glasovir / pno – VELIKA BRITANIJA (UK)

02. 10., čet: RICO DE JEER – kontrabas / bass – NIZOZEMSKA (NL)

 

KONCERTI / CONCERTS

 

03. 10., pet: ZAGREB, “B.P. CLUB”, 21.00 h

04. 10., sub: OPATIJA, VILA ANGIOLINA, 21.00 h

                        – cijena ulaznica 50,00 kn (prodaja sat vremena prije početka koncerta)

 

 

 

BIOGRAFIJE UMJETNIKA

 

JOHANA JUHOLA (Finska – harmonika)

www.johannajuhola.net

 

            Rođena je 1978. , a diplomirala je harmoniku na odjelu tradicionalne glazbe Sibelius akademije. Skladala je glazbu za nekoliko plesnih, kazališnih i                          cirkuskih predstava (Swedish Theater u Helsinkiju, Zodiak , Circo Aereo, Theater of Keski-Uusimaa). Bila je članica skupina Troka, Duo Milla Viljamaa & Johanna

Juhola, Las Chicas del Tango, Spontaani Vire, Novjaro, te surađivala s glazbenicima: Timo Alakotila, Pekka Kuusisto,  Tuomas Norvio.

            Dobitnica je nagrade na International Astor Piazzolla Competition 2000. g. i nagrade “Citta di Castelfidardo” u kategoriji Astor Piazzola 2002. g.

 

ANDREA VICARI (Velika Britanija – glasovir)

www.andreavicari.co.uk

 

            U „Penguin Rough Guide to Jazz“ proglašena jednom od najboljih mladih jazz glazbenica u Velikoj Britaniji.

            Školovana na akademiji  u Cardiffu, osvaja stipendiju za studij na The Guildhall School of Music u Londonu. Surađivala je s umjetnicima kao što su: Dill Katz, Django Bates’, Phil Bent, David-Jean Baptiste, Eddie Harris, Art Farmer,…

          1994. The Arts Council joj povjerava skladanje kompozicija za jedanaesteročlani jazz orkestar koji kasnije postaje poznat pod imenom Suburban Gorillas.

            Od 2004. snima i surađuje i s The Vortex Foundation Big Band-om.

            Trenutno radi kao profesor na katedri za jazz glasovir na Trinity College of Music u Londonu.

 

 

 

HRISTO YOTSOV (Bugarska – bubnjevi, udaraljke)

 

            Jedan od najcjenjenijih bugarskih bubnjara i udaraljkaša. Profesor jazz odsjeka na Državnoj glazbenoj akademiji u Sofiji. Član Big Banda bugarskog nacionalnog radija i International European Big Band-a.

            1985. dobiva prvu nagradu na International Jazz Competition i nagradu za najboljeg solistu u Hoeilaartu u Belgiji. 1986. osvaja titulu Young European Jazz Artist’s na Fifth European Jazz Competition u Leverkusenu u Njemačkoj. 1998. osvaja Golden Feather of FM Classic Radio, a 1999.  Kristalnu liru Unije bugarskih glazbenika i plesača.

            Surađuje s glazbenicima:  Tommy Smith, Andy Scofield, Milcho Leviev, Alexia, Reiner Winterschlagen, Yildiz Ibrachimova, Adam Pierontchik,Theodosii Spassov,Steve Hamilton. Stoyan Yankulov, Anthony Donchev.

 

RICO DE JEER (Nizozemska – bas, kontrabas)

www.ricodejeer.com

 

            Diplomirao kontrabas na Hilversum’s Conservatory u Nizozemskoj. Surađivao s glazbenicima: Koos Serierse, Rob Langerijs, Ruud Ouwehand, Edward Mebius, Ernst Glerum,…

            Trenutno svira u skupinama Kai von Rosenberg Trio, Klatwerk 3 and Jesper Buhl Trio.

 

ELVIS STANIĆ (Hrvatska – gitara, garmonika, voditelj projekta)

www.elvis-stanic.hr

 

            Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i     najnagrađivaniji jazz skladatelj mlađe generacije. Vođa je «Elvis Stanić Groupa», jazz fusion       skupine koja spaja mediteransku melodioznost  tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

            Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.

            Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (13 diskografskih nagrada Porin, 5 nagrada Status HGU,…), a ove godine (2008) je dobitnik je Odlikovanja reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića kioje se dodjeljuje za osobite zasluge za kulturu.

Previous articlekRIk 3 – šansa za mlade riječke umjetnike
Next articleDvojica članova riječkog poglavarstva podnose ostavke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here