Home Mozaik 4 stvari koje su bile obavezne u školama u Jugoslaviji, a danas...

4 stvari koje su bile obavezne u školama u Jugoslaviji, a danas ne postoje: Učitelj je bio autoritet

923
0

Djetinjstvo u Jugoslaviji bilo je bitno drugačije od djetinjstva danas. Danas je tehnologija uzela maha, pa se i djeca odgajaju na drugačiji način. Prije su se djeca na različite načine pripremala za život, a čini se da su neke vještine bile vrlo korisne (a današnja ih djeca nemaju).

Učili su ih stvarima potrebnim za život, a koje su danas obezvrijeđene. Dok jedni smatraju da je nekad bilo puno bolje i lakše, drugi smatraju da su današnji roditelji informiraniji i stručniji. Oba pristupa imaju svoje prednosti i nedostatke, a kada je riječ o obrazovanju, evo 4 velike razlike:

Mnogi smatraju štetnim što domaćinstvo više ne postoji u osnovnim školama. U ovom razredu učenici su stjecali razne vještine, poput kuhanja, postavljanja stola, šivanja, pripreme kolača, popravljanja, učili održavati dom… Danas se često ističe da djeci nedostaje praktično znanje zbog njihova preokupacija tehnologijom, piše Yumama.

2. Djeca su slično odjevena

Danas mnoga djeca u školu nose markiranu odjeću, neka imaju jeftinije, a neka iznimno skupe tenisice koje reklamiraju popularni YouTuberi i influenceri. U školi u Jugoslaviji djeca su se slično oblačila. Naravno, bilo je nekih razlika, ali ne tako vidljivih kao danas.

3. Tjelesni odgoj bio je jedan od najvažnijih predmeta

Zbog porasta postotka djece koja imaju problem s debljinom, i danas se smatra da bi tjelesna aktivnost trebala biti što više prisutna u školama. U prošlosti je tjelesni odgoj bio jedan od važnih predmeta u školi i kada mu se pristupalo s velikom ozbiljnošću. Oprema za nastavu bila je vrlo važna. Djevojčice su nosile crne trikoe, a dečki sportske hlačice i bijele majice kratkih rukava. Na nastavi je bilo puno gimnastike i to je bila jedna od omiljenih aktivnosti, no trčalo se, plivalo, igralo nogomet – učenici bi iz dvorane izlazili „istrošeni“ i umorni.

4. Uloga učitelja bila je važna

Školska pravila zahtijevala su ustajanje svaki put kad učitelj dođe na nastavu. Tako su joj iskazivali poštovanje. Školska pravila su također naglašavala da je učitelj u pravu i da se disciplina mora poštivati. Ako se učenici nisu pridržavali uputa učitelja, slijedile su kazne. Roditelji i učitelji nisu rušili autoritet jedni drugima, au mnogim školama bila je praksa da učitelj svaki dan upisuje u knjižicu što učenik radi kako bi roditelji mogli pratiti aktivnosti i ponašanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here