Kolumne

Orao se vraća iduće godine

Orao se vraća iduće godine

Sedam godina nakon incijative udruge Slobodne Države Rijeka, skulptura dvoglavog orla trebala bi biti vraćena na gradsku uru. Podsjetimo, inicijativa je pokrenuta na stogodišnjicu postavljanja stare skulpture orla koja je srušena 1949. godine. Na današnjem kolegiju gradonačelnika Obersnela usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Plana raspodjele sredstava spomeničke rente za 2012. g. kojim se, kako je pojasnio pročelnik Ivan Šarar, ukupni iznos sredstava ne mijenja, već se kod dva projekta planirani iznos umanjuje za 1.000.000,00 kn. Riječ je o postavljanju dvaju dizalica na Riječkom lukobranu, gdje se planirani iznos mijenja uslijed operativnih problema Lučke uprave Rijeka u vezi nabave zamjenskih kranova dviju portalnih dizalica te uređenju stolarije na zgradi Filodrammatice. Ta će se sredstva prenamijeniti, između ostalog i za izradu umanjenog modela izgubljene povijesne skulpture dvoglavog orla koji bi služio kao predložak rekonstrukcije originalne skulpture čija bi izrada i postavljanje na vrh Gradskog tornja uslijedila 2013. godine. Osim toga sredstva će se utrošiti i za projekte uređenja bivše upravne zgrade R. Benčića, Trga pul Vele crikve, te Motorni brod Galeb.

Povijest riječkog dvoglavog orla počinje u 17. stoljeću kada na zahtjev Riječana car Leopold I izdaje povelju 6. lipnja 1659. kojom gradu Rijeci odobrava grb. Neki povjesničari prenose kako su izgled grba zamislili sami Riječani. Prema toj povelji grb je opisan na slijedeći način: iznad damask-plava podloga obrubljena zlatnom bojom, štit s karmin-crvenom podlogom u sredini kojeg se nalazi dvoglavi orao koji desnom kandžom stoji na stijeni, a lijevom drži vrč iz kojeg teče voda. Iznad orla nalazi se kruna, a ispod njega natpis Indeficienter.

Koliko su Riječani voljeli svoj grb dokazuju i mnogi prosvjedi nakon 1890. godine kada je dvoglavi orao zbog rekonstrukcije maknut s vrha Gradskog tornja o čemu svjedoče čak i riječke narodne pjesme kao npr. popularna «Indeficienter».

U isto vrijeme pojavio se i politički spor izmedju ugarskih i gradskih vlasti o tome čija bi se zastava trebala vijoriti na gradskoj uri, mađarska ili riječka.

Problem je riješen 1906. godine kada je zahvaljujući riječkim ženama dvoglavi orao vraćen na svoje mjesto. Naime naše poduzetne bake i prabake su nakon brojnih prosvjeda za vraćanjem orla, stvar uzele u svoje ruke i osobnim prilozima su skupile novac za izgradnju novog. Novi orao je bio visok 2,20 metara, a širok (raspon krila) 3 metra i težio je 2000 kg. Svečanost inauguracije novog dvoglavog orla na Gradskom tornju je održana na dan Sv. Vida 15. lipnja 1906. godine.

Orao je u prvotnom obliku preživio sve do 1919. godine i dolaska D’Anunzia u grad. Naime, tada mu je jedan D’Anunzijev ardit odrubio jednu glavu budući su talijanski fašisti tumačili kako je dvoglavi orao austrijski, a jednoglavi rimski.

Ipak, orao je i u takvom krnjem obliku preživio sve do 1949. godine kada su ga tadašnje komunističke vlasti označile kao buržoaski i nenarodni simbol te ga dale skinuti i rastaliti.

Midas

View Comments (9)

9 Comments

 1. F.ČABRIJAN

  October 30, 2012 at 17:13

  Ipak se nešto kreće. Orao je naša povjest.Turistička atrakcija. Bilo bi dobro još oplemeniti što više prostora .Pa ako treba i Galeb naći svoje mjesto kao povijesni brod predlažem da mu se nađe mjesto na suhom, jer bi revitalizacija bila jeftinija, a i dulje bi bio spomenik.

 2. Pravda

  October 30, 2012 at 18:18

  Prvo treba početi od svoje povijesti, tko ju ne poštuje taj ne zaslužuje se zvati Riječaninom.

  Slažem se Čabrijanom, potrebno je samo malo ljubavi prema gradu, jer love vidimo uvijek ima, jer koliko se samo nepotrebno milijuna baca za vez broda.

 3. boia chi molla

  October 30, 2012 at 18:47

  super…jako lijepa vijest…nadajmo da će se ostvariti….a Galeb neka počiste iznutra i zazidaju za rivu i naprave hotelčič

 4. Mazinga

  October 30, 2012 at 21:01

  Konačno! Još samo zastavu vratit, jer ova sadašnja je ko lancun od moje none.

 5. Jakey

  October 30, 2012 at 23:33

  Bravo! Samo neka se uvijek zna tko je prvi krenuo sa inicijativom.

 6. fiuman

  October 31, 2012 at 19:42

  JEEEEEJ! sad ce obi opet dobit izbore 😀

  mislim nemojte me krivo shvatit, svima nam je to bila zelja, al ovo je kupovanje glasova…

 7. Feri Buba

  November 1, 2012 at 12:22

  1. “Dvoglavi orao svuda oko nas” samo ga na vrhu gradskog tornja (gdje mu je svakako mjesto) još uvijek nema. Baš me zanima da li će aktualni gradonačelnik to zaista dozvoliti. Ne mogu vjerovati!

  2. Vezano na komentar “fiuman”-a: “…al ovo je kupovanje glasova…” Ne, nije kupovanje glasova. Animiranje potencijalnih glasača za glasove…to da. Pa zašto ne? Političarima je to posao i obaveza. Nemojmo se praviti da nas se poltika ne tiče. Pa u nju smo uvučeni stalno i neprekidno ma koliko mi to ne htjeli priznati. Zato, na slijedeće lokalne izbore svakako treba izaći !

 8. aki

  November 7, 2012 at 06:59

  Dragi moji Riječani totalno ste u banani ,zar ste sljepi pa taj Obi radi od vas totalne budale a vi ko guske u magli srljate !!Nisam pripadnik niti jedne političke opcije i sasvim sam objektivan!!Gradonačelnik Obersnel je jedna obična vucibatina i mlatimudan koji nije sposoban napraviti Autobusni kolodvor !!!

 9. F.Čabrijan

  November 7, 2012 at 14:51

  Aki dragi. Sasvim si objektivan u neznanju. Nije na gradu da gradi autobusni kolodvor (teoretski može). Grad je stvorio pretpostavke,urbanizam ,čini mi se i otkup prostora, ali gradska uprava treba raspisati natječaj za investitora koji će kolodvor izgraditi i na njemu zarađivati novac. A ako nema zainteresiranih, nema gradnje, a i dalje će služiti ovaj stari koji služi godinama, jer svi koji su došli su došli i svi koji su otišli su otišli. Autobusni kolodvor treba zarađivati novac, a ne umjesto autobusnog kolodvora raditi spomenike koji su samo trošak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.