Home Biznis Adria LNG: Dobava plina moguća iz bilo kojeg dijela svijeta

Adria LNG: Dobava plina moguća iz bilo kojeg dijela svijeta

836
0

Dobava ukapljenog prirodnog plina moguća je iz bilo kojeg dijela svijeta, a najvjerojatniji mogući izvori su zapadna i sjeverna Afrika i Bliski istok, što također može uključiti i Katar, kaže se u izjavi koju je danas objavio Adria LNG konzorcij. Adria LNG konzorcij, kako se podsjeća, čine ugledne europske energetske kompanije (E.ON Ruhrgas, OMV Gas & Power, Total Gas & Power Ventures, RWE Supply & Trading i Geoplin) koje žele investirati u izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj.

“Sadašnji su partneri u konzorciju rezervirali do 25 posto udjela za hrvatske tvrtke. Partnerstvo s hrvatskim tvrtkama je nužno jer je održivi poslovni plan za Adria LNG terminal moguće pripremiti samo zajedničkim naporima svih članova konzorcija”, navodi se u izjavi.

Tijekom 2008. godine Adria LNG provela je niz aktivnosti potrebnih za izradu Studije utjecaja na okoliš. Studija je prvi važan korak u ispunjavanju svih uvjeta za dobivanje lokacijske dozvole, što će omogućiti da terminal postane operativan 2014. godine, kao što je najavljeno od strane hrvatske Vlade, ističu iz Adria LNG konzorcija.

Pitanje izgradnje LNG terminala, odnosno ideju o investiciji Katara u izgradnju tog terminala u Hrvatskoj, ovih je dana u medijima aktualizirao predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić u izjavama je posljednjih dana, a s obzirom i na probleme koje je u Hrvatskoj uzrokovala neisporuka ruskog plina, aktualizirao taj prijedlog, podsjećajući kako se ta ideja pojavila prije nekoliko godina te ističući da je Katar i sada spreman za takvu investiciju.

Potvrdio je kako je o tome razgovarao i s premijerom Ivom Sanaderom, rekavši kako se premijer slaže da bi bilo dobro nastaviti razgovore s Katarom, ali da se najprije treba riješiti pitanje Adria LNG konzorcija, u kojem bi sudjelovale najveće europske i hrvatske energetske tvrtke, a koji bi financirao izgradnju terminala za ukapljeni plin na Krku. (Hina)

Previous articleI Energo započeo s mjerama štednje plina
Next articleGostovanje Talijanske drame u Trentu i Conselvu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here