Home Kolumne VIDEO: Ako Zagreb ima poseban status, zašto ga ne bi imala i...

VIDEO: Ako Zagreb ima poseban status, zašto ga ne bi imala i Rijeka?

142
30

Neprihvatljivo centralizirani porezni sustav te polemika oko potrebe za smanjenjem broja općina i gradova glavni su naglasci s dobro posjećene današnje konferencije o poreznoj autonomiji u organizaciji Liste za Rijeku i European Free Alliancea održane u hotelu Jadran na Pećinama. Predsjednik Liste za Rijeku Denis Pešut podsjetio je na dvadesetogodišnje hrvatsko iskustvo s dvije nacionalne stranke koje nikada s riječi nisu prešle na dijela, te do danas nisu sprovele reforme decentralizacije i regionalizacije zemlje.

foto: sp

Članica EU parlamenta Frieda Breopols istaknula je flamansko iskustvo aktualno zbog činjenice da se u Belgiji zbog podjela između valonskog i flamanskog dijela zemlje već 250 dana ne može formirati nova vlast. Istaknula je problem odljevanja sredstava iz nerazvijenih u razvijene dijelove zemlje, ali bez konkretnih rezultata po razvoj nerazvijenih te istaknula da je osim solidarnosti potrebna i odgovornost.

Druga gošća sudionica konferencije, članica EU parlamenta Tatyana Zhdanoka iz Latvije, istaknula je primjer regionalnog ustroja svoje zemlje, ali i probleme ruske manjine koja čini velik dio stanovništva Latvije. Direktor EFA-e Gunther Dauwen istaknuo je podršku ove organizacije naporima Liste za Rijeku da postane parlamentarna stranka te na taj način stavi regionalističku agendu i interese riječke regije na nacionalnu razinu.

Za riječ se tada javio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ističući da se ne slaže s podjelom na nacionalne i regionalne stranke te okarakteriziravši regionalne stranke kao one stranke koje imaju članove u samom jednom dijelu države. Obersnel se ne slaže s tezom da je hrvatski problem u velikom broju općina, ističući primjer Francuske koja ih ima mnogo više od Hrvatske. Sljedeći sudionik konferencije bio je istraživač VIVES-a Damien Persy koji je na različitim primjerima pokazivao korelaciju razvijenosti proporcionalno s decentralizacijom društava.

Docent na riječkom Ekonomskom fakultetu Saša Drezgić osvrnuo se na hrvatski porezni sustav te predvidio dva moguća scenarija decentralizacije. Prvi s postojećim županijskim ustrojem uz gradaciju ovlasti prema veličini općina i gradova i drugi, koji mu se čini logičnijim, s manjim i jačim regijama i jedinicama lokalne samouprave koje bi bile spremnije preuzeti odgovornost za upravljanje sredstvima i resursima od nacionalne razine vlasti.

I posljednji sudionik rasprave Danko Švorinić se osvrnuo na regionalni ustroj zemlje ocijenivši da su razmrvljene općine i čak 19 županija uz jedan grad s posebnim statusom glavno oružje centralizacije jer su premali da preuzmu ovlasti s nacionalne razine. Švorinić je i polemizirao s Obersnelovom ocjenom o regionalističkim strankama ustvrdivši da regionalistička doktrina rješenja predlaže sama ne čekajući da im ih nametne centralna vlast. Nije se složio niti s Obersnelovom usporedbom Hrvatske i Francuske ocijenivši da se radi o zemlji s puno većim brojem stanovnika te ocijenio da je u tom smislu Hrvatskoj puno bliža Danska. Švorinić je ocijenio da nacionalne stranke nisu spremne na smanjenje broja općina i županija jer se boje da bi takva reforma ugrozila njihovu vlastitu poziciju u biračkom tijelu.

Govorilo se i o specifičnim problemima Rijeke koja je od 1993. godine odsječena od zaleđa, ali i od mora budući da tim područjem upravlja Lučka uprava koju većinom imenuje hrvatska Vlada, a na konferenciji je još jednom predstavljen zakonski prijedlog Liste za Rijeku – Zakon o gradu Rijeci – kojim bi grad dobio regionalni status, a odnosi između Rijeke i Županije Primorsko-goranske uredili se na način na koji su uređeni odnosi Zagreba i Zagrebačke županije. Ukoliko Zagreb ima poseban status, zašto ga ne bi imala i Rijeka istaknuli su predstavnici Liste za Rijeku uz ocjenu da se radi o temelju za raspravu te da su spremni prihvaćanjem dobrih prijedloga poput jačih veza između Rijeke i PGŽ dodatno usavršiti zakonski prijedlog. Na konferenciju su se osim domaćina iz Liste za Rijeku i European Free Alliancea odazvali i predstavnici SDP-a, ARS-a, HNS-a te Akcije mladih. (rd)

Previous articleDiokiju još gore nego Ježiću
Next articleU Rijeci pronađen laboratorij za uzgoj marihuane

30 COMMENTS

 1. Bilo je konstruktivno i radno a bio je, osim predstavnika političkih stranaka i predstavnik Eko Kvarnera Vjeran Piršić.
  Bio je i onaj Antolović i dijelio neke letke protiv Liste za Rijeku. Ispred sale je fingirao da podmeće nogu Obersnelu kao gambetu. On samo pravi incidente i kritizira. Tvrdio je da je Lista za Rijeku kandidirala kandidate za Mjesne odbore a da nisu predstavili svoj program ni sebe osobno. Zašto on ne izađe s svojim programom nego samo kritizira druge. Gdje je njegov program.
  Inače gradonačelnik Vojko Obersnel kao predsjednik udruge Gradova bi se mogao boriti da i Rijeka dobije status kao Grad Zagreb u odnosu na zagrebačku zupaniju i da onda Grad Rijeka dobije više novčanih sredstava pod svoju kontrolu.

 2. Sto nije Mico Antolovic sudjelovao u kampanji za lokalne izbore Liste za Rijeku? Sjecam se da je nekad stalno visio na ovom portalu i svaki drugi clanak je bio o njemu…

 3. Mico je bio i ostao redikul. Svaki grad treba barem jednog takvog da razbudjuje atmosferu, ali napraviti nesto smisleno i konkretno nije im dano.

 4. on je uoči prošlih lokalnih izbora formirao moćnu koaliciju s ciganovićem i marinom miočićem stošićem ali se zbog nečeg posvađao s njima pa se koalicija raspala 2 dana prije izbora. ali slažem se s putnikom, treba takav jedan svakom gradu.

 5. iznenađujuće dobra posjeta s obzirom na termin i činjenicu da je bilo malo izvan ruke (centra). organizatorima svaka čast, nikad do sad nitko u rijeku nije doveo dva europarlamentarca. za obersnela mislim da se malo pogubio s onim engleskim i masom kontradikcija u kojima je po*rao sam sebe. ali bar je došo, a komadina se valjda sakrio ispod stola kad je čuo da dolazi netko iz nehrvatskog područja. ko da smo *ebena tirana za vrijeme envera hodxe, a ne nekad najotvorenija hrvatska regija.

 6. Hmmm… Koliko me sjecanje sluzi i Ciganovicevi tekstovi su bili cesto citirani na ovom portalu? U zadnje vrijeme ih nesto ne vidim…

 7. Žalosno što župan Zlatko Komadina nije došao a radilo se o regionalnoj samoupravi i decentralizaciji o kojoj on često priča.
  A ovo drugo. HmHm. Nitko od komentatora se ne obazire na sadržaj onoga što piše da je Antolović govorio. Piše da je zamjerao Listi za Rijeku što se njeni kandidati za Mjesne odbore nisu predstavili javnosti , niti svoj progam. Ako je tako to bi bili deplasirajuće za stranku i njen kredibilitet. Pa je pitanje onda tko je tu neozbiljan i neodgovoran. Onaj koji o tome govori ili stranka koja da je tako postupila. Sve pod uvijetom da je zaista tako kako Antolović tvrdi.

 8. svatko tko je sudjelovao na izborima za mjesne odbore zna da se na njima ne predstavlja kandidate jer se za izlazak ne motiviraju nepoznati nego poznati, susjedi, frendovi itd koji već poznaju kandidate (kakav smisao od predstavljanja onima koji te vec znaju?). ostali za takve izbore nisu motivirani jer mjesni odbori nemaju gotovo nikakve ovlasti, a onih 8% koji se na takve izbore odazovu su gotovo u cjelosti stranačke mašinerije. što se tiče predstavljanja programa ni to na takvim izborima nije presudno ali za am-listuri se stvarno ne moze reci da nisu predstavili program. osobno sam dobio letak u sanducicu, a mislim da je još aktivna fejs stranica kvart po tvojoj mjeri ili tako nešto. i naravno izasao sam glast jer mi je frend bio na listi, inace ne bih niti bi me zanimalo da mi se frend predstavi kad ga znam vec 10 godina 🙂 mico je vjerojatno ljubomoran jer je htio s njima pa su ga otprdili ali zasto se onda sam nikad ne prijavi pa da vidimo da li bi itko glasao za njega. najlakse je kritizirat. simpatican ali naivan tip.

 9. ovo ima samo kod nas, gradonačelnik jednog grada podržava poseban status drugog grada, a negira ga svom gradu. obersnelu srami se!

 10. Sudeći po slikama bilo je više predstavnika političkih stranaka nego drugih. Jedni druge drže i tetoše.
  Prepoznajem i ARS ovu vijećnicu u županiji. Čuo sam da je bio i Šime Jagičić Obersnelov HNS-ovski rizničar.
  Vjerovatno došao vidjeti ima li tu što para za njega.
  Inčae nisam član niti jedne stranke, ali cjenim pozitivne stvari kod svih stranaka.
  Pa kolio god nekome ovo sada zvučalo smješno, smatram da je prvi Hrvatski predsjednik dr.Franjo Tuđman bio veliki regionalac u Europskim razmjerima. Naime zalagao se za male narode i njihovo kulturno političko i ekomomsk-fiskalno uvažavanje od većih naroda i država.
  Unutar Hrvatske nje bio za veliku decentralizaciju jer je smatrao da bi to dodatno oslabilo Hrvatsku u regionmalnoj utkamici s Europom. Svjedoci smo danas koliko su nas veike države pojele svojom ekomomijom i koliko malo možemo odlučivati. Vidio je onu bitnu regionalnost a ta je Hrvatska naspram Europe. Znači kao paralelu smatro je cjepkanje Hrvatske od samo 4 miliona stanovnik lošima kao što neki smatraju lošim cjepkanje na mnoštvo općina. A velika i prva utakmica je ova Hrvatske naspram Europe.
  Ako bi netko sada ovdje pomenuo pljačku Hrvatske od HDZ-a, to nije bila njegovo djelo i to je anomalija koja se svakoj velikoj ideji može dogoditi.

 11. svašta sam za krivoustog pročitao ali da je regionalist još nisam 🙂 čovjek smanjio prihode jedinicama lok.samouprave sa 60% u ex državi na 8-9% u aktualnoj državi što je izazvalo posvemašnji razvoj i ravnopravnu tržišnu utakmicu Hrvatske sa Evropom? Pa čovječe iz kojeg si se ti svemira ovjde spustio???

 12. Gospodin pod imenom Kontradikšn vjeovatno upućen potvrdio je točnost antolovićevih navoda u letku
  da Lista za rijeku nije predstavila svoje kandidate na izborima za Mjesne odbore, Opravdava to činjenicom da se u kvartu ionako svi poznaju te da ti izbori i nisu važni jer MO ne odlučuje ni o čemu. To se stoji jer kvrtovi imaju i po 10 000 stanovnika i ne poznaju se svi. ne poznam ni pola svog nebodera. usto imam pravo zati za što će se neki kanidati zalagati i tražiti od Grada Rijeke bez obzira što MO o tome ne odlučuje. Imam pravo tržiti i željeti nešto a moram iznati što taj kanddat želi. Preko facebooka ne želim znati koju on muziku sluša, već drugo.
  Mogli bi onda pitati zašto je Lista za Rijeku uopće onda kanidirala svoje ljude kad to u MO ionako nije važno kako se tvrdi.
  Ovo nepredstavljanje je jako loše i govori o karakteru a još gori je pokušaj opravdavanja toga.

 13. Gospodin pod imenom Kontradikšn vjeovatno upućen potvrdio je točnost antolovićevih navoda u letku
  da Lista za rijeku nije predstavila svoje kandidate na izborima za Mjesne odbore, Opravdava to činjenicom da se u kvartu ionako svi poznaju te da ti izbori i nisu važni jer MO ne odlučuje ni o čemu. To se stoji jer kvrtovi imaju i po 10 000 stanovnika i ne poznaju se svi. ne poznam ni pola svog nebodera. usto imam pravo zati za što će se neki kanidati zalagati i tražiti od Grada Rijeke bez obzira što MO o tome ne odlučuje. Imam pravo tržiti i željeti nešto a moram iznati što taj kanddat želi. Preko facebooka ne želim znati koju on muziku sluša, već drugo.
  Mogli bi onda pitati zašto je Lista za Rijeku uopće onda kanidirala svoje ljude kad to u MO ionako nije važno kako se tvrdi.
  Ovo nepredstavljanje je jako loše i govori o karakteru a još gori je pokušaj opravdavanja toga.

 14. naravno da nitko pa ni kontradikšn nije rekao ovo što ti interpretiraš ali znaš kako se kaže, svakoj budali njezino veselje. samo se ti ispuši, bolje na komentarima nego da ne daj bože uživo nešto pokušaš promijeniti 😉

 15. koje budalaštine. ‘njemu se ne sviđa kako se ovi predstavljaju’ i fuj internet i fejsbuk. jesi ti neka PR agencija ili što?

 16. fiume zašto bi netko iz direkcije za mjesnu samoupravu srao po listi??

  Ni jedna stranka nije predstavila svoje kandidate, ali program su predstavili svi. Novaca za pravu kampanju i predstavljanje kandidata na izborima za MO bi trealo ziliun (30tak mo, ko nacionalni izbori) a izlaznost je 5-6 posto.

  Dakle da, taktika je da se animira poznanike, i to svi tako rade, a ne lista za rijeku, ars, pars, pgs ili mknž.

 17. DRUG ŽUPAN NIJE SE POJAVIO NA SKUPU KOJI SE DIREKTNO TIČE DECENTRALIZACIJE, I NA KOME SU BILI NAZOČNI DVA ČLANA EUROPSKOG PARLAMENTA. NIKAD U TOM BROJU NISU RIJEKU POHODILI EUROPARLAMENTARCI I TO JE BILA PRILIKA DA SE ŽUPANIJA KOJA TEŽI PREDPRISTUPNIM FONDOVIMA EU JOŠ VIŠE ANGAŽIRA. ALI JEDAN ZLATKO KOMADINA KOJI JE DO SADA IZ PREDPRISTUPNIH FONDOVA USPIO DOMOĆI SE 0 eura POKAZAO KOLIKO MU JE STALO DO DECENTRALIZACIJE I PRIVLAČENJA EU NOVCA. SA SVOJIH 20.000 KN. PLAĆE BOLI GA ONA STVAR I ZA DECENTRALIZACIJU I EU FONDOVE. PA VI GRAĐANI OVE ŽUPANIJE PONOVNO GLASAJTE ZA TAKVU OSOBU DA VAM BUDE ŽUPAN ,

 18. @ibanez, možda bi bilo dobro da razmisliš o tome što pišeš na javnom mediju jer bi te sutra netko mogao tužiti, a nije teško doći do autora textova po webu. Ovo što si rekao je neistina, detaljne informacije potraži unutar regulacijskih ciklusa programa PHARE, ISPA i SAPARD do 2006. te IPA od 2007. Ujedno pogledaj potpore strukturnih fondova i kohezijskih fondova. Opaska mene: znam da će sad kao i uvijek početi vrijeđanja po svim vrstama političkih i inih osnova, no vrijeme je da građani Hrvatske ne vjeruju svakom šuši koji nešto misli da zna te da naučimo razlikovati laž od istine.

 19. DD-u se od nervoze izgleda priviđa četresosma ili sedamdesetprva kad se neistomišljenike trpalo po zatvorima. potpuno je svejedno je li komadina odbio primiti europarlamentarce zbog kompleksa manje vrijednosti pred strancima ili iz ideološkog razloga ili zato jer ga boli ona stvar. radi se o teškom političkom propustu koji dovoljno govori o njegovim sposobnostima da nas zastupa, a govori i nešto više o razlozima zbog kojih je ova regija postala izolirano slijepo crijevo.

 20. @DD bravo, lako je doci do autora, to znaci da je lako doci i do tebe i izbiti ti iz glave taj primitivan način razmšljanja koji gajiš – šta je ibanez rekao da bi bilo vrijedno kritike, rekao je da ***** od župana PGŽ ima 20 tisuca kuna mjesecne place i da je NULA kuna ova županija dobila od europskih razvojnih fondova.-

 21. Iz gornjeg komentara i dva gore, vidi se da su fanovi kako SDP tako i Liste za Rijeku počeli prijetiti da će otkriti tko piše koji komentar i kako kaže jedan.” izbiti im iz glave te misli”
  Očito je STRANKA zakon! Majka! Imaju i jedni i drugi i stranačku mladež. Nema da nema.

 22. druže DD pa ti si prvi koji na ovom forumu si počeo sa prijetnjama tužbama, zatvorima i sl. Podaci koje je naveo onaj čitatelj su javni i građani županije imaju pravo na njega, a što se tiče projekata do sada nije realiziran niti jedan sufinanciran eu sredtvima u ovoj županiji.
  S obzirom da si ti veliki stručnjak za tu temu najvjerojatnije češ tražiti osnivanje nove županijske ustanove KPD Goli Otok i možeš odmah zatražit sredstva iz predpistupnih fondova koje nudi Moamer Gadafi.

 23. DD ***** PLAĆENI ,TI SI PRVI NA OVOME FORUMU KOJI OTVORENO PRIJETIŠ DRUGAČIJEM MIŠLJENJU. S OBZIROM DA SI NA PLATNOM SPISKU DOTIČNOG NAJRAĐE BI OSNOVALI JOŠ JEDNU ŽUPANIJSKU USTANOVU KPD GOLI OTOK , PA BI BIO NAJSRETNIJI I SRETAN U DUŠI DA SU TAMO SVI KOJI PROKLJUVE VAŠU NEUČINKOVITOST I NESPOSOBNOST VOĐENJA OVE ŽUPANIJE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here