Vijesti

Aktualni sat o Kanalu Ri, Primorskoj kući i kazalištu

Aktualni sat o Kanalu Ri, Primorskoj kući i kazalištu

Predrag Miletić (Lista za Rijeku) je postavio pitanje vezano za objekt Primorske kuće koji je nedavno obnovljen i namijenjen u turističke svrhe, i još je uvijek zatvoren.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je ta Primorska kuća objekt koji je Grad dao Turističkoj zajednici, kako bi u tom prostoru bila otvorena autohtona primorska konoba i prostor za smještaj suvenirnice u kojoj bi se mogli kupiti autohtoni proizvodi Rijeke i županije. Radovi su trajali do pred 15-20 dana kada je izdana uporabna dozvola. Na redu je pod zakupnik koji treba otvoriti objekt konobe. Županijski centar bi koristio taj prostor za prodaju domaćih proizvoda. Radovi su bili malo složeniji, pa je bilo potrebno određeno vrijeme da se to dovrši.

Predrag Miletić je replicirao da ga, s obzirom na to da se volimo hvaliti da imamo najbrže rastući turizam čudi, da TZ ovako važan objekt nije stavila u funkciju 1. srpnja. Prema tome netko u Turističkoj zajednici ne radi svoj posao kako treba, čemu je dodao podatak da i Turistički autobus ima rekordno mali broj putnika.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je vijećniku Miletiću odgovorio kako Grad Rijeka u obnovu Primorske kuće nije utrošio niti kune nego Turistička zajednica. Ona nije pod ingerencijom Grada, a naravno i Turistička zajednica je dužna poštivati poslove vezane uz javnu nabavu. Gradonačelnik je pohvalio inicijativu Turističke zajednice koja je prepoznala potencijal i uložila sredstva. Bilo bi bolje da je to sve bilo gotovo prije sezone ali ništa nije propušteno jer najveći broj turista dolazi van sezone.

Josip Ostrogović (HDZ) postavio je pitanje što Grad Rijeka kao suvlasnik Kanala Ri misli učiniti vezano uz budućnost te TV kuće naglašavajući kako je Ernest Marinković već u dva navrata imenovan v.d. urednikom usprkos tome što ga kolege iz redakcije nisu htjele. Pitao je zašto se forsira Ernest Marinković, koji ne održava sastanke kolegija, koristi službeno vozilo u privatne svrhe, uređuje novine, vodi kampanje SDP-a. Pitao je gradonačelnika zna li za takvo ponašanje i što će učiniti kada se uvjeri da je to istina te pitao kakva je budućnosti te TV kuće, financijski, programski i kadrovski.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je Grad Rijeka manjinski vlasnik Kanala Ri s 28% te stoga ne može sam poduzimati nikakve radnje bez suglasnosti Skupštine. Što se tiče imenovanja urednika, direktor odlučuje o glavnom uredniku. Gradonačelnik je rekao kako će o budućnosti Kanala Ri odlučivati skupština društva u kojoj će biti i predstavnici Grada Rijeke. Osobno nema saznaje da je Marinković vodio kampanju SDP-a.

Vijećnik Ostrogović je ponovio da je Grad Rijeka vlasnik 28%, a PGŽ 27%, pa skupa imaju preko 50% vlasništva i mogu nešto poduzeti. Ponovio je pitanje da li gradonačelnik zna za ponašanje vodećih ljudi te TV kuće i što će osobno učiniti, kakva je budućnost, programski, kadrovski i financijski.

Zvonimir Peranić (MOST) postavio je pitanje koje se odnosi na HNK Ivana pl. Zajca odnosno postoji li odgovornost izvršnih vlasti, pročelnika Odjela za kulturu, intendanata, Kazališnih vijeća vezano uz izvještavanje o programskom i financijskom poslovanju. Godinama je dostavljan samo dio podataka. U zadnje dvije godine Izvješće je usvajano u kompletu sa svim ustanovama. Postavio je pitanje što je s izvješćima prije te dvije godine, odnosno tko je tada prihvaćao programska i financijska izvješća.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio da se o tome da li postoji odgovornost bavi Državno odvjetništvo. Nakon saznanja da je bilo određenih nepravilnosti u radu, u prethodnom mandatu Kazališta, pokrenut je postupak utvrđivanja nepravilnosti. Programska i financijska izvješća su bila sastavni dio materijala vezano uz Izvršenje proračuna Grada Rijeke i očito se pokazalo da je to bilo nedovoljno. Od saznanja o utvrđenim nepravilnostima provodi se postupak dostavljanja programskih i financijskih izvješća sukladno Zakonu o kazalištu.

Vijećnik Peranić je replicirao kako odgovornost intendanta proizlazi iz Zakona o kazalištima prema kojem je intendant obavezan dostaviti mišljenja Kazališnih vijeća. Postavlja pitanje odgovornosti Kazališnog vijeća koje je dužno u pisanom obliku objasniti zašto prihvaća ili ne prihvaća izvješće. Kod Gradskog kazališta lutaka, zadnjih deset godina sva su izvješća dolazila, dok iz HNK Ivana pl. Zajca, nisu. Osim Godišnjeg financijskog izvješća intendant je trebao dostaviti i Programsko izvješće i izvješće o ostvarenju sezone. Tražio je pisani odgovor.(rijeka.hr)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Prometna nesreća pored željezničkog kolodvora

spMay 19, 2019

Vedrana Rudan: Hod zakurac!

spMay 18, 2019

Darijo Vasilić novi stari predsjednik Primorsko goranskog saveza

spMay 18, 2019

FOTO/VIDEO: Hodao istok i zapad, a policija ‘riješila’ kontraprosvjed!

spMay 18, 2019

Morana Jokić predstavila svoj program za EU parlament

spMay 17, 2019

Horvat smatra da će i 3.maj u kontinuitetu otići u stečaj

spMay 17, 2019

FOTO: Rijeka jutro dočekala prešarana mrzilačkim grafitima

spMay 17, 2019

Komadina: Centar Platak je generacijski projekt u korist naših građana i nastavljamo s ulaganjima

spMay 17, 2019

Petra Mandić: Koja je svrha Rijeka plusa?

spMay 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.