Home Vijesti Alarmantni rezultati ispitivanja zagađenja tvornice Rockwool: Ugrožena i Rijeka?

Alarmantni rezultati ispitivanja zagađenja tvornice Rockwool: Ugrožena i Rijeka?

2015
2

Internet portal Regional Express, objavio je dramatične rezultate nezavisnog mjerenja spojeva koji izlaze iz dimnjaka tvornice Rockwool. Prema riječima direktora tvrtke, Prvomajska – TZR, Zdravku Beriću, Istri se piše najcrnji scenarij.
– Naš kolega iz Pule, F.Ž. čije ime za sada ne mogu otkriti, prolazeći Potpićnom, vidio je plavičasti dim koji izlazi iz dimnjaka i širi se Potpićnom. Odmah je posumnajo na njemu poznate spojeve dioksin i furan koji nisu spomenuti u studiji tvornice. Znajući opasnost istih, uznemirio se, te je revoltiran raznim inspekcijama koje su prema malim firmama i poduzetnicima rigorozne u robi platio 60.000 kuna, koliko je bilo potrebno da naša tvrtka izvrši mjerenja na terenu, nastavlja Berić.
– Uzorke smo prikupili pomoću bespilotne letjelice u ovom slučaju helikoptera, unajmljenog od firme čije ime za sada ne možemo otkriti. Rezultati koje smo dobili izuzetno su pogubni na zdravlje stanovnika i okoliš, pogotovo u radijusu od 200 metara koliko je prva zona zagađenja, a prema karti posljedice će trpiti čak i stanovnici Dubrovnika, što je radijus od 600 kilometara».

Dobiveni su slijedeći podaci: za K – 40 (Kalij) dozvoljeno je 3000 Bk/kg, izmjereno je 11.730 Bk/kg, za Ra – 226 (Radij) dozvoljeno je 300 Bk/kg, izmjereno je 2.570 Bk/kg. Isto tako je potvrđena pretpostavka dr. Uršića o prisustvu teških metala i kancerogenih spojeva i izmjereno prisustvo 7 teških metala te 29 kancerogenih spojeva. Nadalje, soli nitrati, sulfidi, sulfati, acetati živinih spojeva antimona i kadmija koji padnu na tlo, 100% zagađuju poljoprivredne površine. Konzumiranje povrća i voća s ovim spojevima, već od 0,53 gr/m2 izaziva zdravstvene tegobe, a u kontinuiranom zagađenju karcinom izaziva 1.430 gr/kg povrća ili voća.

– Sa ovom količinom radioaktivnosti, garantiramo da će sva populacija do deset godina obolijevati od karcinoma grla, štitnjače i bronhija, te dobivati alergije kože, a za svaki mjesec rada tvornice potrebno je deset godina dekontaminacije, tvrdi Zdravko Berić. Na kraju pojašnjava kako je mjerenje vršeno iza mjesta Fonovići te kako su mjereni samo neki parametri, a kako polutane nisu uspjeli mjeriti.
– Prema našim spoznajama, potrebno je postaviti osam sondi, počevši od kote nula. Rockwool vrši mjerenja na pozicijama gdje je zrak relativno čist i postoji izuzetno strujanje zraka. Idući put, napraviti ćemo kompletnu analizu, dok već sad tvrdimo: Rockwool je tri puta gori od Rafinerije Sisak koja je za ovu tvornicu Časna sestra, zaključio je Berić u tekstu objavljenom na Regional Expressu.

Previous articleUgašen požar iznad Kraja
Next articlePorazna socijalna slika grada na Rječini: Čak 40 posto riječkih prvašića dolazi iz siromašnih obitelji!

2 COMMENTS

  1. Sve čestitke g. Zdravku Beriću! Godinama putujući uzduž i poprijeko Istre zapazili smo te ružnei tragične promjene u Podpićnu. Uz gubitak djevičanski netaknutog krajolika, ne ulazeći u uništenje cijelog prirodnog rezervata kvalitetne zemlje, prirode i vode, vidjeli smo taj razvučeni sumnjivi sumagličasti oblak nad najbližim okolišem. Vidjeli smo i intezivno užurbano građenje okolnih cesta koje trebaju služiti očigledno nesmetanom transportu vezanom za tvornicu ( uoastolom o tome je pisalo i u štampi ). Vrlo je žalosno da administracija koja štiti i propagira instaliranje i opstanak tvornice toga tipa nije ni izdaleka svjesna kakve nepopravljive posljedice će time ostaviti tom prelijepom kraju, a prema spomenutim nalazima vrlo vjerojatno i mnogo šire i dugotrajnije nego je to bilo moguće i zamisliti u početku ovoga pothvata. Ni Bog nas ne može spasiti ako to ne učinimo sami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here