Home Vijesti Američki zarobljenik o uvjetima u ruskom zarobljeništvu: Nemam primjedbi, možda su me...

Američki zarobljenik o uvjetima u ruskom zarobljeništvu: Nemam primjedbi, možda su me par puta pretukli ali razumijem, rat je! (VIDEO)

110
0

Miodrag Žarković, novinar iz Srbije koji izvještava za Ukrajinu na YouTube kanalu Helmcast, obavio je intervju s američkim plaćenicima koji su prije nekoliko dana zarobljeni u blizini Harkova.

Alexander Druki (39) i bivši marinac Andy Thai Hawk Kin (27) služili su u Oružanim snagama Ukrajine. Smatraju se prvim Amerikancima koji su zarobljeni tijekom rata u Ukrajini.

– Najviše je bilo Amerikanaca, Britanaca, Kanađana, Brazila, Ekvadora, a bilo je i mnogo Finaca – rekao je Druki navodeći da su bile tri tvrtke stranaca, ali da ne zna točan broj.

Izjavio je da je u Americi čuo za pokretanje legije stranaca za obranu Ukrajine te da im se odlučio pridružiti tijekom boravka u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. Preko njemačkog nadimka “Boxer” i američkog državljanina koga su zvali “Pip”, nakon dva mjeseca provedena u Ukrajini, poslan je u Harkov, odakle je sutradan otišao na front, kada je zarobljen.

Navodi da je trebao biti u izviđačkom timu koji radi s dronovima i postavlja mine, ali je na kraju raspoređen u raketnu skupinu.

Druki je naveo da je nakon zarobljavanja saznao da su trojica stranih plaćenika u DNR-u osuđena na smrt, te dodao da “postoji mogućnost da se to dogodi i njemu”.

Na pitanje novinara zašto je došao u Ukrajinu, kada kao vojni veteran ima jako dobru mirovinu u SAD-u, Druke je rekao da “nije došao zbog novca”.

– Zadnjih nekoliko dana u zarobljeništvu sam shvatio da ne znam cijelu priču. Mediji u Sjedinjenim Državama govore da je Rusija apsolutni agresor, pa sam mislio da je ukrajinskom narodu potrebna pomoć. Otkad sam ovdje, shvatio sam da nije tako. Otkad sam ovdje, shvatio sam da je ovaj rat mnogo veći nego što sam mislio i da to nije moja borba… Kad to kažem, mislim na obrambeni položaj Rusije u Donbasu. Nisam razumio da je i Ukrajina ovdje agresor – rekao je Druki, dodavši kako smatra da je diplomatsko rješenje, a ne rat, jedini izlaz iz situacije.

Istaknuo je da nije vidio nikakav ruski napad na civile, ali i da “nije sreo nijednog nacista” te da je svastiku vidio samo “na jednom drvetu”.

Upitan ima li primjedbi na uvjete i postupanje u zatvoru, rekao je:

– Možda sam par puta dobio batine, ali razumijem, rat je.

Andy Ty Hawk Keane rekao je da se po dolasku u Legiju stranaca ubrzo razočarao jer je shvatio da su jako slabo opskrbljeni. To su, kaže, primijetili i drugi koji su bili u legiji.

Previous articleTri maloljetnika, zaglavila u gumenjaku: ‘Zvali upomoć, struja ih je nosila prema Krku‘
Next articleUžas u zoološkom vrtu, krv do koljena: Pomazio tigra zatim vrisnuo u agoniji i nastradao (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here