Home Vijesti Analitičar: Plenkoviću Domovinski pokret nije jedina opcija!

Analitičar: Plenkoviću Domovinski pokret nije jedina opcija!

204
0
MODULAR HOME EXPO, KONFERENCIJA GLASA ISTRE, NA SLICI ANDREJ PLENKOVIC, BALE, 16.06.2023. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

Politički analitičar Ivan Rimac gostovao je na N1 televiziji te komentirao moguće koalicije i sastavljanje vlade nakon jučerašnjih izbora.

Rimac kaže da je HDZ sigurno pobjednik jer su svi drugi u teškom položaju za postizanje 76 glasova.

Osvrnuo se na moguću suradnju HDZ-a i Domovinskog pokreta.

– Nijedna koalicijska suradnja ako manjinski partner ima ucjenjivački potencijal nije lagana. HDZ ima loša iskustva s Mostom u dva navrata gdje manji partner može uvjetovati i to živcira većeg partnera koji nema drugog izlaza osim izlaska iz koalicije, rekao je Rimac.

Dodao je da Andrej Plenković mora sastaviti većinu u što kraćem roku.

– Imat ćemo prilično tajne, ali intenzivne i zanimljive pregovore između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Na Andreju Plenkoviću je da izabere strategiju kako doći do većine u relativnom kratkom roku jer mislim da će predsjednik Zoran Milanović inzistirati da taj potez sastavljanja većine bude što kraći s prijetnjom raspisivanja novih izbora. Jedna mogućnost HDZ-a je da prihvati cijeli Domovinski pokret kao partnera i da prihvati politike Domovinskog pokreta. Domovinski pokret u tom slučaju može inzistirati na svim svojim zahtjevima i imati ucjenjivačku poziciju.

Cijepanje Domovinskog pokreta

 – I tada HDZ treba nekoliko zastupnika koje će regrutirati iz manjinskih zastupnika koji pojedinačno mogu pristati ući u tu većinu. Druga opcija koju HDZ ima je da Plenković pokuša razbiti Domovinski pokret, a sačuvati punu paletu manjinskih zastupnika kao svoju potporu. Oni nemaju ucjenjivački potencijal i nisu zahtjevni partneri. U tom slučaju je potrebno prevesti, u tu većinu, samo dio zastupnika Domovinskog pokreta, a ostaviti one koji će inzistirati na dosad propagiranim porukama u izbornom procesu. Na Domovinskom pokretu je da odluči može li sačuvati sve zastupnike kao cjelinu i što od poruka koje su poslali žele realizirati u partnerstvu s HDZ-om, ističe Rimac za N1.

Kaže i da Domovinski pokret još uvijek mora proći tranziciju iz pokreta u stranku, a ako već sada nastane raskol, može se očekivati daljnje frakcioniranje. Dodao je i da se SDSS i Domovinski pokret neće pomiriti te da jedan od tih partnera HDZ-a neće biti u Vladi.

Kada je riječ o rezultatu Rijeke pravde, Rimac kaže da su oni već trebali početi pregovore sa svima koji su rekli da neće u koaliciju s HDZ-om. Zoran Milanović i dalje se nije oglasio nakon izbora, a Rimac kaže da je Milanović u nekim segmentima tijekom kampanje pogriješio.

– Sadašnji sastav Sabora neće riješiti pukotine koje su nastale s Milanovićevim ponašanjem u pogledu definicije sustava. Milanović je pogurao lijevo-liberalnu opciju, ali u sukobu s Ustavnim sudom je prestao biti jaki jamac da bi ta opcija mogla doći na vlast. Punio je i prostor izjavama koje nisu imali efekt koji bi trebao podržati lijevo-liberalnu opciju, zaključio je analitičar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here