Home Biznis Analiza: investicijski fondovi polako vraćaju svoju snagu

Analiza: investicijski fondovi polako vraćaju svoju snagu

1725
1

Trenutno je na našem tržištu ukupno 85 investicijskih fondova od čega je prošli tjedan u minusu okončao 31 fond dok je među top 10 fondova osam dioničkih i dva mješovita. Nakon krize s početka ove godine velik broj fondova je krenuo ka oporavku te već drugi tjedan određeni fondovi ostvaruju rast. Rezultati svih investicijskih fondova u optjecaju kretali su se od -3,17 do 5,23 posto.

Trenutno je na našem tržištu ukupno 85 investicijskih fondova od čega je prošli tjedan u minusu okončao 31 fond dok je među top 10 fondova osam dioničkih i dva mješovita.

Nakon krize s početka ove godine velik broj fondova je krenuo ka oporavku te već drugi tjedan određeni fondovi ostvaruju rast. Rezultati svih investicijskih fondova u optjecaju kretali su se od -3,17 do 5,23 posto.

Naslućuje se oporavak dioničkih fondova

Od 57 dioničkih i mješovitih fondova, njih 23 su porasli, dva su bila bez promjene  dok su ostalih 32 negativno završili prethodni tjedan. Najveći rast ostvario je fond AC Rusija s plusom od 5,23 posto koji je pak u tjednu prije oporavka poslovao s minusom od 4,50 posto.

Drugo najjače poslovanje dioničkog fonda pripalo je Aureus Equityju koji je porastao 2,64 posto. Pritom su najveći gubitnici među dioničkim fondovima bili Ilirika azijski tigar s minusom od 3,17 posto i Erste Total East čiji je pad iznosio 2,17 posto. Nepromijenjene vrijednosti dioničkih fondova ostvarili su Prospectus Worldwide i Capital Two.

Poslovanje posebnih dioničkih fondova nije bilo posebno burno, tako je OTP indeksni blago porastao za 0,16 posto dok je HPB Titan pao za 1,05 posto.

Samo jedan mješoviti fond podbacio

Mješoviti investicijski fondovi, njih 17, poslovali su uz blaže, ali stabilnije, promjene vrijednosti. Tako je tjedni dobitnik bio Aureus Balanced s rastom od 3,13 posto, a slijedi ga Raiffeisen Balanced s zaradom od 0,73 posto. Na prva dva mjesta top gubitnika mješovitih fondova “stali” su HPB Dynamic i HPB Global čije su vrijednosti umanjene za 1,26, odnosno, 0,69 posto.

Obveznički i novčani – polako, ali sigurno

Trinaest obvezničkih fondova, koji nisu toliko podložni svjetskim turbulencijama, već drugi tjedan zaredom ostvaruju solidne prinose. Jedini pad vrijednosti od svih obvezničkih fondova zabilježio je Capital Two koji je pao 0,12 posto, a najveći dobitak “ugrabili” su Raiffeisen Bonds i ST Bond s prinosima od 0,55, odnosno, 0,48 posto.

Ako su obveznički fondovi pozitivno poslovali tada možemo zaključiti kako su i novčani fondovi bili na sigurnim nogama pri čemu su ostvareni prinosi od 0,05 do 0,16 posto koliko je zabilježio InterInvest Cash.

Neka se ne ponovi početak godine

Prisjetimo li se početka godine, kada su gotovo svi investicijski fondovi gubili na vrijednosti iz dana u dan, možda se sada možemo malo opustiti jer je 26 investicijskih fondova od tog razdoblja u pozitivi, maksimalno 3,45 posto. Pritom se ostalih 59 fondova još nije oporavilo i u ovoj godini se njihov maksimalni minus još uvijek drži na -37,45 posto. Najbrži oporavak zabilježio je PBZ Dollar fond (3,45 posto) te HPB Obveznički (3,31 posto). (Index)

Previous articleOpozvan nadzorni odbor Jadrana
Next articleOd danas jeftinije gorivo

1 COMMENT

  1. I recently came accross your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog.

    Tim Ramsey

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here