Home Kolumne ANALIZA: Josipović izbore nije izgubio u dijaspori nego u Rijeci!

ANALIZA: Josipović izbore nije izgubio u dijaspori nego u Rijeci!

5
3

josipkomadNakon podbačaja u prvom krugu predsjedničkih izbora na području Rijeke i Primorsko-goranske županije i rezultati drugog kruga pokazuju jasne trendove koji ne idu u prilog lijevom bloku u gradu i regiji. Naravno, nitko iole upućen u politička zbivanja nije očekivao ništa drugo do uvjerljive pobjede Josipovića na području Rijeke i PGŽ-a. To se i dogodilo. SDP-ov kandidat, podržan od još desetak stranaka lijevog bloka, dobio je gotovo dvije trećine glasova stanovnika Rijeke i PGŽ koji su izašli na izbore. Međutim, usporedba aktualnih rezultata s onima od prije pet godina, donosi potpuno drukčiju sliku.

Već su rezultati prije 14 dana su pokazali kako se glasovi SDP-ove koalicije tope kao snijeg na suncu. U pet godina od prvog kruga predsjedničkih izbora, izgubljeno je u Rijeci desetak posto glasova. Godine 2009. zbroj dobivenih glasova kandidata Kukuriku koalicije Ive Josipovića, Damira Kajina i Vesne Pusić na razini grada Rijeke iznosio je 60,3 posto. Pet godina kasnije Ivo Josipović uz podršku cijele Kukuriku koalicije, te dodatno stranaka poput Oraha, PGS-a i Laburista, dobiva ukupno 50,5 posto glasova, odnosno gotovo 10 posto manje.

Unatoč općoj mobilizaciji lijevog bloka u drugom krugu dolazi do još goreg rezultata po lijevog kandidata. U odnosu na 2009. godinu izgubljeno je preko 20-tak posto glasova! Iako je sada na izbore u PGŽ izašlo 288.039 birača u usporedbi s 236.563 birača 2009. godine, Josipović je umjesto da dobije više, dobio 23.000 glasova manje nego prije pet godina. Na području PGŽ, Josipović je dobio 90.155 glasova (61,66 %) u odnosu na 113.153 glasova (76,08 %) koliko ih je dobio pet godina ranije. Ukupna razlika između Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića se na razini Hrvatske zaustavila na razini od samo dvije tisuće glasova (s inozemstvom ukupno 32 tisuće) pa bi se lako mogla postaviti hipoteza da je Josipović izbore izgubio u Rijeci, a ne u dijaspori ili Hercegovini kako su predviđala prva tumačenja u izbornoj noći (u cijeloj Bosni i Hercegovini je na kraju na izbore izašlo 17 tisuća glasača).

U Rijeci u pet godina izgubljeno 11.500 glasova

Gotovo identični trend sa županijskim, dogodio se i na razini grada Rijeke. I ovdje su SDP-ovog kandidata aktivno podržali IDS, HNS, HSU, Orah, PGS, Reformisti, Laburisti i SDSS. Praktično sve relevantne stranke ljevice i centra osim Liste za Rijeku, Zelene stranke i Akcije mladih koje nisu podržale ni lijevog ni desnog kandidata. Takva koalicija ostvarila je rezultat od 64,24 % i 39.595 glasova u usporedbi sa 77,20 % i 50.944 glasova pet godina ranije.

Utjehu bi primorsko-goranski SDP-ovci mogli pronaći u činjenici da je 2009. njihov kandidat imao protukandidata u Milanu Bandiću, a sada u ‘domaćoj’ Kolindi koja je svakako prihvatljivija kandidatkinja biračkom tijelu zapadne Hrvatske. Međutim, činjenica da je u susjednoj Istri Josipović u istoj situaciji zadržao većinu glasova u odnosu na prošle predsjedničke izbore (79,47 % u odnosu na 83,37 % pet godina ranije), pokazuje da problem vjerojatno nije u protukandidatu, a možda ni u Milanoviću, nego u gubitku biračkog povjerenja u lokalni SDP koji desetljećima apsolutno vlada ovim prostorima, a u posljednje vrijeme se ponaša kao svojevrsni corpus separatum unutar nacionalne stranačke organizacije. (dš)

Previous articlePauletta: Kalendari nisu krivi
Next articleSkrivao se ispod sjedala u vlaku

3 COMMENTS

  1. Analiza u potpunosti odražava pravo stanje raspoloženja birača u Rijeci i PGŽ i tu zapravo trebha tražiti razloge gubitka predsjedničkih izbhora SDP-ovog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here