Home Vijesti Analiza NZJZ: U maneštrici nisu bili crvi nego moljci

Analiza NZJZ: U maneštrici nisu bili crvi nego moljci

1178
0

U ručku djece koja su u produženom boravku riječke Osnovne škole Dolac, danas je bilo crvića, a hrana je dana na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) Primorsko-goranske županije, koji je danas preliminarno utvrdio da je riječ o ličinkama kuhinjskog moljca.

Prema riječima voditelja Epidemiološkog odjela NZJZ-a Dobrice Rončevića, prvom analizom je utvrđeno da su u hrani pronađene ličinke kao nepatogeni organizmi koje se može naći u sirovini za hranu biljnog podrijetla, kao što su brašno, ječam ili grah, a takva termički obrađena hrana nije štetna za ljudsko zdravlje, objavili su lokalni mediji.

Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj je rekla da je dobila neslužbene informacije kako su u hrani bile ličinke moljca. Dodala je da su djeca koja su jela ručak sada dobro te da te ličinke nisu opasni nametnici. Ocijenila je da je Osnovna škola Dolac proaktivno reagirala obavijestivši vijeće roditelja i pokrenuvši postupak raskida ugovora s dobavljačem.

Prema informacijama roditelja djece iz Osnovne škole Dolac, u središtu Rijeke, ličinke su bile u maneštri od ječma i graha te suhog mesa. Ručak je prekinut čim su primijećene ličinke, ali su neka djeca već pojela dio obroka. Neki su roditelji tvrdili da su im se djeca nakon dolaska kući žalila na bolove u trbuhu i da su povraćala. Prema izvještaju NZJZ, ličinke ne bi trebale uzrokovati zdravstvene probleme tog tipa osim ako povraćanje nije uzrokovano zbog subjektivnih razloga spoznajom što su pojeli. Također, dio roditelja je tvrdio kako su se ‘crvi migoljili u tanjuru’ što je ipak teško vjerojatno s obzirom da se radi o prokuhanoj hrani.

OŠ Dolac donedavno je hranu za djecu dobivala iz Crvenog križa ali odnedavno, kao i većina ostalih osnovnih škola,  surađuje s tvrtkom Blato 1902. koja je dobila posao temeljem Zakona o javnoj nabavi kao najjeftiniji ponuđač.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here