Home Mozaik Animirani film “Prva jutarnja” u distribuciji u Švicarskoj

Animirani film “Prva jutarnja” u distribuciji u Švicarskoj

649
0

Kratkometražni animirani film “Prva jutarnja” redateljice Martine Lukanović od prošlog je vikenda u distribuciji u Švicarskoj. Nakon prikazivanja u Francuskoj u sklopu kulturne manifestacije “Croatie, le voici” film je odabran kao predigra njemačkom filmu “Das merkwürdige Kätzchen” (Neobična mačka) Ramona Zürchera prikazanog na ovogodišnjem Berlinaleu u programu Forum. Film se za sada prikazuje u Bernu, Baselu, St. Gallenu i Solothurnu, a od idućeg tjedna bit će na ekranima još nekoliko švicarskih gradova. Za distribuciju je zadužena švicarska organizacija Look Now! iz Züricha.

Animirani prvijenac Martine Lukanović, nastao u koprodukciji Filmaktiva i Zagreb filma, intimno je djelo nastalo iz svakodnevnog (ne)doživljavanja svijeta oko sebe prije prve jutarnje kave. U filmu mlada žena prolazi kroz ritual jutarnjeg ispijanja kave. Prelazak iz sna u javu okarakteriziran je nevidljivošću prostora koji postaje stvaran tek kad se kroz njega provuče miris kave.
Započet kao eksperimentalni film koji kombinira motion-capture, klasičnu cell-animaciju i 3D objekte, film je prolazio kroz razne faze istraživanja forme dok se nije pronašao u animaciji crteža u punom HD formatu.
Oblikovatelj zvuka je Hrvoje Radnić, za kompjutersku grafiku zaslužni su Goran Butorac i Igor Crnković, montažer je Marin Lukanović, dok je model za glavni lik Katarina Bistrović-Darvaš.
Nakon premijere u riječkom Art-kinu Croatia, film je prikazan na tridesetak festivala animiranog filma.

Film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here