Kolumne

ANKETA: Thompson ili Bajaga?

ANKETA: Thompson ili Bajaga?

U Rijeci i Kostreni će u razmaku od samo dva tjedna nastupiti dvije velike balkanske zvijezde koji imaju obožavatelje na dva različita dijela politička spektra. Prvo će u Kostreni nastupiti Marko Perković Thompson kojeg osporavatelji prozivaju za ekstremni nacionalizam, a drugi je Momčilo Bajagić protiv kojeg su u Rijeci već prosvjedovale neke braniteljske udruge. Tko je vama draži i na čiji ćete koncert ići, odgovorite u našoj anketi…

Momčilo Bajagić-Bajaga (Bjelovar, 19. veljače 1960.) je srpski rock pjevač. Glazbenu karijeru započeo je s 14 godina, 1974., i to kao pjevač u sastavu TNT. Krajem 1978. godine započinje karijeru kao ritam gitarist Riblje čorbe. Za istu je napisao nekoliko hitova. U Ribljoj čorbi je ostao do do 1984. godine, kada započinje solo karijeru, koja traje i danas. Prvi samostalni nastup imao je u zagrebačkom klubu Kulušić 12. travnja 1984. godine. Od ranih 1980-ih, Bajaga je frontmen sastava Bajaga i instruktori, jednog od komercijalno najuspješnijih srpskih pop-rock sastava svih vremena. Svojedobno je četrdesetak članova Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke prosvjedovalo protiv njegovog već dogovorenog novogodišnjeg nastupa na Korzu 2009. godine, zbog navodnog sviranja za četnike, Bajaga kaže kako mu je već dosadilo odgovarati na slične optužbe.
– Meni je već muka pričati o tome. Bio sam izraziti protivnik svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i mislim da su to bili najgluplji ratovi koji su se mogli dogoditi. Ja znam što sam radio u ta vremena, nemam se čega sramiti i mislim da je sve što sam radio bilo ispravno – izjavio je Bajaga.
Riječki dragovoljci tvrde da je srbijanski glazbenik sa hrvatskom putovnicom pred ‘Oluju’ u Kninu zabavljao četnike. – Nedopustivo je da se iz gradskog proračuna plaća nastup osoba koje su u ljeto ’91. zabavljale četnike u Kninu – objavio je tada njihov predsjednik Mile Biondić.
– Miloševićevom režimu nisam davao nikakvu podršku. Svirali smo na svim mogućim trgovima u antimiloševićevskim kampanjama i mitinzima od 9. ožujka i studentskih šetnji početkom devedesetih, do suzavca na pozornici pred Skupštinom.
– Ako sve ovo nekome još nije jasno, stvarno me zaboli ona stvar. Dosta mi je više takvih insinuacija i ubuduće stvarno više ne želim pričati o tome – zaključio je Bajaga temu.

Marko Perković, poznatiji kao Thompson (Čavoglave, 27. listopada 1966.), hrvatski je glazbenik i izvođač pjesama s domoljubnom, ljubavnom i religijskom tematikom. Po početku Domovinskog rata 1991. godine Marko se pridružio Zboru Narodne Garde. Marko je u to vrijeme u rukama imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak. Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma – legendarna “Bojna Čavoglave”. Pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala je jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskog rata. Marko Perković Thompson je učestalo optuživan za fašizam, nacizam i ustaštvo. Jedna od razloga je što neki njegovi obožavatelji nose ustaška obilježja na koncertima, što Thompson smatra propustom policije, a ne organizatora. Thompson se nije ogradio od ustaštva, ali je osudio ustaške simbole na svojim koncertima. Bio je optužen da je sudjelovao u izvođenju pjesme “Jasenovac i Gradiška Stara” što on opovrgava. Snimku, kojoj autentičnost nije potvrđena, a na kojoj navodno Thompson pjeva tu ustašku pjesmu, u kojoj se slavi ubijanje Srba te ostali ustaški zločini, objavio je internetski portal index.hr. Ravnatelj carine i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, izjavio je tokom suđenja Ivi Sanaderu za aferu Fimi media da je Thompsonu dao pola milijuna eura da 2007. godine ne pjeva ni za jednu političku stranku. Thompson je prema navodima Barišića po novac došao u Carinsku upravu, a posrednik između njih dvojice bio je fra Slaven Milanović Litre. Zagrebački poduzetnik Mario Jelinčić ustvrdio je na suđenju da je na nagovor fratra Slavena Milanovića Litre sastavio ugovor prema kojem je Marko Perković Thompson od HDZ-a dobio pola milijuna eura.Thompson je kazao na suđenju Sanaderu da nikada nije primio novac od Mladena Barišića.

Na čiji ćete koncert ići?
 • Add your answer

Midas

View Comments (6)

6 Comments

 1. Kostrenjan

  April 21, 2018 at 20:06

  Rezultati ankete govore same za sebe. Ovo je mišljenje PGŽ.

 2. Prajo Ivo

  April 21, 2018 at 20:49

  Thomson

 3. ivancica

  April 21, 2018 at 22:57

  Želimo Thompsona u Rijeci

 4. Katia Regli

  April 22, 2018 at 00:56

  Samo Marko Perković Tomson..

 5. marjana

  April 22, 2018 at 01:32

  Bolesno je uopće uspoređivati našeg Thomosona sa tam nekim srpskim zabavljacem..

 6. Caponka

  April 23, 2018 at 12:31

  Ni jedan ni drugi. Radije netko iz ovog kraja, sa Kvarnera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Koliko je djecu uopće briga za vašu seksualnu orijentaciju?

spNovember 26, 2018

Kuljiš: Festival uhljeba i zloslutna grmljavina s Pantovčaka

spNovember 1, 2018

KOMENTAR: Spaljeni ili liječeni

spOctober 19, 2018

Denis Kuljiš: Milijan ustaje iz mrtvih?

spOctober 19, 2018

Svi Vasini i Komadinini ljudi!

spOctober 5, 2018

Denis Kuljiš: Tko će priopćiti Vladi? Sljedeći je Brodosplit…

adminSeptember 19, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.