Home Vijesti ANKETA: Treba li zabraniti jugoslavensku zastavu?

ANKETA: Treba li zabraniti jugoslavensku zastavu?

141
0
brena1

Isticanje jugoslavenske zastave na Povorci ponosa prošlog vikenda u Zagrebu Andrej Plenković je nazvao “nelogičnim i bizarnim”. Vladajuća koalicija ne namjerava još zabraniti jugoslavensku zastavu, iako za to postoji želja u Domovinskom pokretu

Zabrana komunističkih i socijalističkih simbola u drugim državama

Komunističke simbole zabranili su, djelomično ili u cijelosti, brojne zemlje svijeta. Kao dio šireg procesa dekomunizacije, te su zabrane uglavnom predložene ili provedene u zemljama koje su pripadale Istočnom bloku tijekom Hladnog rata. U nekim zemljama zabrane se proširuju i na zabranu propagiranja komunizma u bilo kojem obliku. Različite kazne se primjenjuju na prekršitelje.Zabrane koje su ove zemlje nametnule nominalno su usmjerene na komunističku ideologiju. One su često popraćene popularnim antiljevičarskim osjećajima, bez izričitog donošenja zakona o zabrani. Slična osjećaj postoji u dijelu vladajuće koalicije u Hrvatskoj koji bi zabranio jugoslavensku zastavu.

U prošlosti su pojedinci dobivali kazne za isticanje jugoslavenske zastave

U Hrvatskoj i bivšim republikama Jugoslavije, ne postoji izričita zabrana isticanja jugoslavenske zastave u javnosti. Neki čitatelji će se sigurno sjetiti slučaja muškarca iz Požege koji je na 29. studenog (bivši Dan republike SFRJ) izvjesio jugoslavensku zastavu na balkon i zbog toga – dobio kaznu. Ironično je da je muškarac dobio kaznu na temelju starog jugoslavenskog zakona iz 1977. koji je bio usmjeren protiv “stranog neprijatelja”.

“Riječ je članku 23. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a glasi tko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave organa za unutarnje poslove, kaznit će se kaznom” – rekla je odvjetnica Lina Budak.

Ako idemo unazad nekoliko godina, na riječkom Korzu je za vrijeme EPK dosta negodovanja (u desničarskim krugovima op.a.) izazvao izložbeni pano s jugoslavenskom zastavom.

Ima li smisla zabraniti zastavu međunarodno priznate države koja odavno više ne postoji?

Tu dolazimo do konkretnog pitanja. Hrvatska je bila konstitutivni dio SFRJ. U samom Ustavu RH, temelji hrvatske državnosti su u odlukama ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Republika Hrvatska je nastala od Socijalističke Republike Hrvatske, koja je bila dio Jugoslavije. Ima li smisla zabraniti zastavu države od koje je Hrvatska nastala? Hrvatska je pobijedila u ratu protiv “krnje” Jugoslavije, Jugoslavije više nema. U današnjim vremenima jugonostalgija je svedena na političke margine i aktivistički folkor. Ima li smisla uvesti zabranu jugoslavenske zastave: kakav bi efekt proizvela ta zabrana, biste li podržali zabranu ili bili protiv?

Anketa

Treba li zabraniti jugoslavensku zastavu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here