Home Mozaik Apel iz NP Risnjak: Ne dolazite u ovaj rezervat nepripremljeni.

Apel iz NP Risnjak: Ne dolazite u ovaj rezervat nepripremljeni.

480
0

Zbog sve većeg broja nesreća, uprava Nacionalnog parka Risnjak uputila je apel planinarima da ne dolaze u strogi rezervat Bijele i Samarske stijene nepripremljeni, te da se suzdrže od planinarenja ovim krajem u zimskim mjesecima kad je teren posebno težak.

Evo što kažu:

“U posljednjih šest mjeseci, nažalost, bilježimo značajan porast broja akcija traganja i spašavanja HGSS-a. Razlog tome je najčešće nedovoljna pripremljenost i informiranost dijela planinara i posjetitelja o tome kakav ih teren očekuje. Kretanje područjem strogog rezervata vrlo je zahtjevno i naporno. Gotovo sve staze na području strogog rezervata kondicijski i tehnički zahtjevne. Rizik i opasnost se naročito povećavaju tijekom zimskih mjeseci, zbog dubokog snježnog pokrivača, leda i magle. 𝐈𝐳 𝐭𝐨𝐠 𝐫𝐚𝐳𝐥𝐨𝐠𝐚, 𝐦𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐢𝐬𝐤𝐮𝐬𝐧𝐢𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐨𝐫𝐮𝐜̌𝐮𝐣𝐞𝐦𝐨 𝐤𝐫𝐞𝐭𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐮𝐜̌𝐣𝐮 𝐁𝐢𝐣𝐞𝐥𝐢𝐡 𝐢 𝐒𝐚𝐦𝐚𝐫𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐬𝐭𝐢𝐣𝐞𝐧𝐚! 𝐔𝐣𝐞𝐝𝐧𝐨 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐢𝐫𝐚𝐦𝐨 𝐢 𝐧𝐚 𝐜̌𝐢𝐭𝐚𝐯𝐮 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐧𝐚𝐫𝐬𝐤𝐮 𝐳𝐚𝐣𝐞𝐝𝐧𝐢𝐜𝐮 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐬𝐮𝐳𝐝𝐫𝐳̌𝐢 𝐨𝐝 𝐩𝐨𝐬𝐣𝐞𝐜́𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐬𝐭𝐫𝐨𝐠𝐨𝐠 𝐫𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭𝐚 𝐭𝐢𝐣𝐞𝐤𝐨𝐦 𝐳𝐢𝐦𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐞𝐜𝐢!

Shvaćamo da ljepota i divljina Bijelih i Samarskih stijena privlači (avanturističke) zaljubljenike u planinarenje i prirodu. Međutim, apeliramo na sve posjetioce tog područja da se ponašaju odgovorno i savjesno te da svojim (ishitrenim) odlukama ne dovode u opasnost sebe i druge!” napisali su na Facebooku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here