Home Vijesti Arheološka istraživanja Trga Pul Vele crikve

Arheološka istraživanja Trga Pul Vele crikve

330
0

Krajem srpnja započela su zaštitna arheološka istraživanja na Trgu Pul Vele crikve. Naručitelj radova, Grad Rijeka, sklopio je ugovor s Hrvatskim restauratorskim zavodom koji će pod stručnim vodstvom svojih djelatnika provesti zaštitna arheološka istraživanja na prostoru dijela Užarske ulice i Trga Pul Vele crikve, a zahvaća područje od prije poznato po iznimno važnim arheološkim nalazima.Arheološka istraživanja vršit će se stratigrafskom metodom, a obuhvaćaju iskopavanje svih nepokretnih (zidovi, objekti i slično) i pokretnih (kosti, keramika, metal i slično) arheoloških nalaza te njihovo dokumentiranje, prikupljanje referentnih uzoraka i njihovu analizu, restauriranje i konzerviranje, stručnu obradu, dakle sve iskopavačke i postiskopavačke poslove koji su sastavni dio svakog arheološkog projekta.

Radovi će se izvršavati po fazama, a one uključuju terenski rad gdje će se po zonama vršiti arheološka iskopavanja te finalni postiskopavački proces.

Arheološka istraživanja na Trgu Pul Vele crikve u Starom gradu jedan je od programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara koja Grad Rijeka provodi kontinuirano skrbeći o vrijednoj graditeljskoj baštini Rijeke. Grad Rijeka ukupno je za izvođenje arheoloških istraživanja na Trgu Pul Vele crikve Planom raspodjele spomeničke rente za 2008. godinu osigurao 2.000.000,00 kn.

Arheoloških istraživanjima koja su provedena 1968. godine na prostoru ispod današnje zgrade Croatia Recordsa otkriven je dio antičkog termalnog kompleksa (gradskog kupališta) građenog u dvije vremenski odvojene faze. Osim zidova kompleksa tom su prilikom otkriveni i dijelovi izuzetno dobro očuvanog hipokausta.

Nova saznanja očekuju se i na prostoru Trga Pul Vele crikve gdje su prilikom manjih zaštitnih istraživanja tijekom 90-tih godina pronađeni dijelovi dobro očuvanih mozaika koji svojim karakteristikama odgovaraju kasnoantičkim modelima građenim tijekom 5. st. Najvjerojatnije je riječ o prenamjeni termi koje u kasnoj antici prestaju biti korištene te se jedan njihov dio u 5. ili 6. st. preuređuje u ranokršćanski sakralni prostor. Slični primjeri poznati su i u drugim antičkim urbanim cjelinama.

Tijekom 2007. godine Grad Rijeka započeo je s provedbom monitoringa Kosog tornja kako bi se dobili relevantni podaci o slijeganju tla ispod njega i njegovim eventualnim pomacima.

Novim istraživanjima mogu se očekivati i pronalasci dijelova antičkih gradskih bedema čiji bi pretpostavljeni smjer jednim dijelom mogao zalaziti na prostor predviđen za istraživanja, kao i mlađih, srednjovjekovnih sakralnih objekata koji su se nekada nalazili uz crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Nakon obavljenih istraživanja mogu se očekivati rezultati koji će pojasniti mnoge nedoumice koje postoje oko načina funkcioniranja ovog dijela grada u antičkom ali i srednjovjekovnom periodu, te obogatiti riječku povijesnu riznicu novim važnim podatcima i činjenicama. (rijeka.hr)

Previous articleU taksiju vožnja kao u autobusu
Next articleLet 3, gigantske kite i dim iz falusa oduševili Norvežane

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here