Home Mozaik Banka otpušta zaposlenike koji se pretvaraju da rade

Banka otpušta zaposlenike koji se pretvaraju da rade

140
0
pexels marcus aurelius 4064027

Wells Fargo & Co, jedna od najvećih bankarskih institucija u Sjedinjenim Državama, otkrila je da su neki radnici koristili uređaje za simulaciju pokreta miša i tipkovnice, kako bi uvijek izgledali aktivni, čak i kada bi se udaljili sa svog radnog mjesta

Wells Fargo & Co, jedna od četiri najveće banke u SAD-u, otpustila je desetak zaposlenika jer su se “glumili da rade”. Ali ne samo to. Prema optužbi, dotični radnici nisu se ograničili na to da ne rade ništa drugo. Pomoću nekih specijaliziranih alata simulirali pokrete miša i tipkovnice kako bi sustav vjerovao da su aktivni i produktivni. Kako objašnjavaju američki mediji, nije jasno jesu li otpušteni zaposlenici bili u uredu ili su radili na daljinu. To je jedna od tvrtki koje su tijekom pandemije s radnicima sklopile ugovore koji su predviđali mogućnost rada od kuće nekoliko dana u tjednu.

Alati za simulaciju rada

Nakon nekoliko internih provjera u banci, voditelji su otkrili nekorektno ponašanje zaposlenika. Neki su koristili uređaje pod nazivom “Mouse Jigglers”. Programi su korišteni za simulaciju pokreta miša i tipkovnice. To su jeftini alati koji su radnicima omogućili da napuste svoje radno mjesto. Računalo je nastavilo s radom, barem se tako činilo. Naime, postoje razne aplikacije, od Gmaila do Outlooka, koje prikazuju status “odsutnog” korisnika ako on određeno vrijeme ne komunicira s uređajem.

Nakon tog otkrića krenule su nove provjere

Kako izvještava Bloomberg, u pismu o otkazu koje je bankarska grupacija podnijela Regulatornom tijelu za financijsku industriju, neki zaposlenici bankinog odjela za upravljanje imovinom i ulaganja izgubili su posao. Banka je pružila nekoliko detalja o tom pitanju, objašnjavajući da je osoblje otpušteno ili dalo otkaz “nakon što su istražili navode o simuliranoj aktivnosti tipkovnice koja je stvarala dojam aktivnog rada.” Nakon tog prvog slučaja krenule su provjere. Zavod je otkrio i ostale nekorektne kolege, njih 12, od kojih su neki u grupaciji radili manje od pet godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here