Home Biznis Biden: Ovo je pobjeda demokracije!

Biden: Ovo je pobjeda demokracije!

220
0

Jospeh R. Biden danas je prisegnuo kao 46. američki predsjednik.

Biden je tradicionalno prisegnuo na Kapitolu, koji je prije dva tjedna bio poprište nemira u kojem su pobornici njegovog prethodnika upali u sjedište američke demokracije, tjedan dana pošto je Donald Trump po drugi put opozvan u donjem domu Kongresa.

Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a za novu potpredsjednicu Kamalu Harris, prvu crnkinju i ženu na toj funkciji, to je učinila sutkinja Sonia Sotomayor, prva Latinoamerikanka u najvišem američkom sudu.

Demokrat, drugi rimokatolik u Bijeloj kući nakon Johna F. Kennedyja, prisegnuo je na Bibliji ukrašenoj keltskim križem koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri. Knjiga je u njegovoj obitelji, porijeklom iz Irske, od 1893. godine, a koristio ju je i dok je prisezao kao senator i potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame, piše New York Times.

“Ovo je pobjeda demokracije”
U moćnom prvom govoru na funkciji predsjednika Biden je rekao da je danas pobijedila demokracija.

“Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov”, rekao je Biden u govoru nakon prisege.

“Poslušala se volja naroda. Ponovno smo naučili da je demokracija vrijedna i krhka, a u ovim trenucima je ponovno pobijedila”, kazao je.

“Danas ne slavimo pobjedu kandidata, nego cilja – demokracije”, naglasio je.

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

“Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države”, kazao je 46. američki predsjednik pa dodao da SAD može ponovno postati “vodeća sila za dobro u svijetu”.

“A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here