Home Mozaik Bio je najljepši dječak na svijetu, a onda je nestao: Svi su...

Bio je najljepši dječak na svijetu, a onda je nestao: Svi su mislili da je mrtav, a on ima 66 godina i kaže da mu je život uništen (VIDEO)

324
0

Kad je Lucino Visconti, poznati filmski redatelj, sedamdesetih planirao snimiti film “Smrt u Veneciji”, tražio je protagonista savršene ljepote.

Potraga ga je odvela do Bjorna Andresena, mladog Šveđanina koji je tada imao 15 godina i imao glumačko iskustvo.

Film je postigao ogroman uspjeh, a Visconti je Andresena proglasio najljepšim dječakom na svijetu. Kritičari su također podijelili svoje oduševljenje Bjornovim izgledom, pa su njegov izgled usporedili s Michelangelovim Davidom.

Svjetska slava nakon takvih hvalospjeva bila je neizbježna, ali ubrzo se pretvorila u noćnu moru koja je Andresena pratila cijeli život.

Nedavno se novi dokumentarac “Najljepši dječak na svijetu” dotaknuo ove teme, koji se bavio Bjornovom sudbinom. Bjorn kaže da bi njegov život bio puno bolji da nikada nije ni upoznao Viscontija, za kojeg tvrdi da je “kulturni grabežljivac” koji je iskoristio svoju naivnost i mladost da ga objektivizira i iskoristi. Na kraju, i na samoj audiciji, svjedočio je Andresen, uvjet da nastave s audicijom koju je postavio Visconti bio je da se Andresen skine.

“Smrt u Veneciji” postao je kultni film u LGBT zajednici. Visconti je, poput drugog glumca, Dirka Bogarda, otvoreno govorio o svojoj naklonosti prema istom spolu, ali dokumentarac postavlja pitanje etike snimanja filma s mladim Bjornom.

Naime, u dokumentarnom filmu Andresen kaže da je bio premlad da bi ga pretvorili u seksualni objekt. Visconti ga je odveo u brojne noćne klubove, a on je postao trofej za bogate i moćne Parižane koji su ga zasipali draguljima samo kako bi s njim mogli paradirati gradom. Postao je poznat po cijelom svijetu i svakodnevno je dobivao vreće pisama od obožavatelja.

Po povratku u Europu pokušao je izgraditi drugačiju glumačku karijeru i riješio se nadimka “najljepši dječak na svijetu”. Ispalo je neuspješno. Bilo je nemoguće riješiti se reputacije koja ga je pratila, a preživio je isključivo zahvaljujući činjenici da su se bogati Parižani nastavili boriti za priliku da ga izvedu na večeru i pokažu se u njegovom društvu. Iako kaže da je isključivo heteroseksualac, nije imao sreće ni sa ženama, opet zbog svoje ljepote. “Navikao sam da me nitko ne odbija i nikada nisam naučio zavoditi.”

Andresenu je veliki problem predstavljala i njegova baka koja je bila očarana njegovom slavom. Zato Bjorn vjeruje da njegova baka nije realno vidjela situaciju i opasnosti kojima je bio izložen, iz straha da će ta slava nestati.

Andresen kaže da je godine proveo u alkoholizmu i depresiji te da mu ni danas, u 66. godini, nije dobro. Živi sam u siromaštvu, pretjerano puši, neprestano prekida i miri se sa djevojkom i uvijek je u nevolji sa stanodavcem.

Nakon obiteljske tragedije, kada je izgubio devetomjesečnog sina Elvina, život mu se pretvorio u pakao.

Andresen je ležao u krevetu do njega, padajući u nesvijest nakon noćnog provoda i pića, dok je njegova supruga vodila njihovu kćer u vrtić. Beba je preminula zbog sindroma iznenadne smrti, ali Andresen se ne može riješiti krivnje.

“Liječnička dijagnoza je taj sindrom. Moja dijagnoza je nedostatak ljubavi.”

Andresenova glumačka karijera pokazala se toliko neuspješnom da ju je nekoliko puta prekidao i radio kao profesor glazbe. Nestao je iz očiju javnosti pa su mnogi mislili da je umro sve dok se nije ponovno pojavio 2003. godine, kada je njegova fotografija korištena za ilustraciju prednje naslovnice filma “Pretty Boy”, ode Jermaine Greer ljepoti mladih dječaka. Za to, kaže Andresen, nikada nije dao dopuštenje, a to je opet potaknulo stare priče o njemu, koje su ga dodatno uništile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here