Home Vijesti Bogat program povodom Dana Sv.Vida

Bogat program povodom Dana Sv.Vida

1294
1

U organizaciji Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije i ove godine održat će se bogat vjerski, kulturno-zabavni i sportski program u povodu Dana svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke. Tradicionalna manifestacija započinje svečanom sjednicom Gradskoga vijeća na kojoj će se dodijeliti i javna priznanja Grada Rijeke, dok će se na sam blagdan sv. Vida održati procesija i središnje misno slavlje. Devetnaeste po redu Dane sv. Vida najavili su rektor Katedrale sv. Vida mons. Ivoslav Linić, generalni vikar mons. Emil Svažić te pročelnica Ureda Grada Rijeke Ksenija Linić. Generalni vikar Svažić pročitao je dio poruke riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, koji poručuje se treba i može živjeti i djelovati prema evanđelju. Tom će mišlju biti prožeta i trodnevna duhovna priprava koja će trajati 12. do 14. lipnja, kao i svečana pontifikalna misa koju će nadbiskup uz dodjelu Medalja sv. Vida desetorici zaslužnih vjernika laika predvoditi na Blagdan sv. Vida, 15. lipnja. Istoga dana, u večernjim satima iz Katedrale prema Trgu Riječke rezolucije krenut će tradicionalna procesija, gdje će središnje misno slavlje predvoditi nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom mons. Ivanom Devčićem i drugim biskupima. Veliko zanimanje protekle dvije godine izazvao je i festival popularne duhovne glazbe VidFest, koji će se ove godine održati na Trgu Riječke rezolucije.


foto: rijeka.hr

Kako je kazala pročelnica Linić, Dani sv. Vida trajat će od 10. do 16. lipnja, no uključuju i brojne prateće sadržaje, koji su i ovoj ekonomski težoj godini interesom i trudom brojnih udruga i institucija zadržani u programu. Najsvečaniji trenutak programa u organizaciji Grada Rijeke svakako predstavlja svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će dodijeliti gradska priznanja – nagrada za životno djelo ove je godine pripala umjetniku Voji Radoičiću, a bit će uručeno i 10 godišnjih nagrada te 4 plakete “Grb Grada Rijeke”.

Grad Rijeka u sklopu Dana sv. Vida organizira i Gastrofeštu te nekoliko prijama, pa će se tako održati prijam za stotinjak djece s imenom zaštitnika grada, prijam za esule, prijam za nagrađene u izboru za najuređenije izloge, balkone i prozore, a po o prvi puta i prijam za stotinjak dosadašnjih dobitnika nagrada Grada Rijeke. Kao i svake godine, bit će položeni vijenci u more za sve pokojne Riječane.

Uvod u bogat kulturno-zabavni program predstavlja festival Hartera, a Riječani će u sklopu Fiumanke moći uživati i u koncertu Prljavog kazališta i grupe Koktels, potom koncertu Marka Tolje i Olja’zz Banda, programu “Dolazak helikoptera mira” Leta 3, klapskim pjesmama na Korzu, koncert u čast Sv. Vida u Katedrali sv. Vida te koncertima dječjih zborova. Dani sv. Vida uključuju i izložbe i predstavljanja knjiga.

Sportski program Dana sv. Vida uključuje tradicionalnu jedriličarsku regatu Fiumanku, sportska natjecanja mjesnih odbora, potom stolnoteniski, malonogometni, boćarski, badmintonski turnir, veslačku regatu, plivački miting, natjecanje u sportskom penjanju te sportsko druženje umirovljenika. (rijeka.hr)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here