Home Kolumne Bradarić: Umjesto fokusa na sprečavanju novog lockdowna, udruge poduzetnika se valjaju u...

Bradarić: Umjesto fokusa na sprečavanju novog lockdowna, udruge poduzetnika se valjaju u blatu s političarima!

547
0
Piše: Boris Bradarić

Nikad od mene niste čuli da sam bio protiv financijske pomoći države poduzetnicima, čak i onima u ugostiteljstvu. U jednoj od svojih kolumni sam napisao da je državni aparat toliko velik i neučinkovit da malo novaca ostaje za financijske kompenzacije u slučaju ovakvih kriza. Ono što me smeta kod ovih poduzetnika je činjenica da su u zaborav pali svi njihovi zahtjevi za reformama države kada smo se nekontrolirano otvorili za prošlu turističku sezonu, a novac je nekako počeo curiti u njihove džepove. Rizično otvaranje ekonomije i puštanje zaraženih turista u Hrvatsku, rad noćnih klubova i barova nije bio u svrhu njihovog oporavka nego u svrhu spašavanja ovog nakaradnog sistema. Isto tako, naivno su vjerovali da do novog lockdowna neće doći. Preporuke stožera isto tako nisu shvaćali ozbiljno, pa su se strani turisti pitali jesmo li mi Hrvati imuni na koronu. Prema tome, svi mi snosimo krivicu za ovakvo stanje.
Drugi val pandemije počeo je u turističkim destinacijama, zarazama koje su se dogodile u bliskim kontaktima u noćnim klubovima i barovima na obali. Ti pretežno asimptomatski mladi ljudi to su onda raširili po svojim lokalnim sredinama u bliskim kontaktima s prijateljima i rodbinom. I na ovo sam upozoravao kada su krenule ljetne zaraze u Hrvatskoj. Ovo godine izgleda neće biti skijanja jer su se zemlje opekle i na ljetnim praznicima. Prijašnja skijaška sezona potakla je prvi val zaraze, a ljetni praznici drugi. Skijanjem niz padinu nećete se zaraziti ali kada počnu after ski partyji cijela EU može ponovo u lockdown. Upravo je Njemačka ta koja gura u tom smjeru i tu su 100% u pravu.
Hrvatski poduzetnici, posebno ugostitelji, moraju shvatiti da su oni prvi na udaru mjera ako se bolnički kapaciteti (3.000 korona pacijenata) popune s 30%. Stručnjaci, s pravom, traže da se i srednje škole vrate na online nastavu. Kada sam ja išao u srednju školu, poslije nastave okupljali smo se u riječkim kafićima. Oni moje generacije sjetit će se mase srednjoškolaca ispred Conta. Ugostiteljski objekti su mjesta gdje se stupa u bliski kontakt bez maske dulje nego je propisano. Kada dođe do novog otvaranja, u interesu je poduzetnika da im zaposlenici i voditelji smjena budu educirani i da se dosljedno drže svih epidemioloških mjera. Bitno je, na temelju posebnih specifičnosti posla, da sam vlasnik doradi COVID-19 protokole koji će osigurati minimalan rizik zaraze gostiju i zaposlenika. Ja kao gost moram biti siguran da mi konobar nije donio šalicu kave s njegovim mikrokapljicama. Isto je tako bitno da se neodgovorni gosti zamole da napuste lokal jer ugrožavaju sve ostale. Bilo bi strašno da se prije Božića otvorimo, a onda početkom slijedeće godine ponovo zatvorimo zbog trećeg vala zaraze. Svi zajedno trebamo držati zarazu ispod broja oboljelih koji će nam osigurati normalan rad bez zatvaranja ugostiteljskih objekata do početka ljetne sezone. Ako novo otvaranje ponovo prokockamo, vjerujte mi da će industrijske zemlje postaviti restrikcije svojim građanima za odlazak na ljetne praznike, a to nikome ne ide u korist.
Isto tako je bitno da naši poduzetnici izađu iz blata u kojem se valjaju s političarima. Ovakvih kriza biti će još. Mi smo imali sreće da smo u zadnjih 100 godina imali samo dvije pandemije. Poduzetnik mora imati ratnu kasu da u slučaju ovakih kriza može financijski držati glavu iznad vode barem 6 mjeseci. Bespotrebne komore, parafiskalni nameti i puno toga trebaju biti u fokusu poduzetnika kako bi se ovakvi financijski impakti amortizirali u budućnosti. Ne možeš od države očekivati dostatnu pomoć ako je cijeli sustav oporezivanja samo napravljen da bi se hranila gladna politička usta. Novac mora biti pošteno podijeljen, a ako država ne želi da poduzetnici imaju svaki svoju ratnu kasu, onda neka je napravi država. Vremena nema puno. Bojim se, ako se poduzetnici na fokusiraju na dugotrajnu održivost hrvatskog proračuna i poštenu raspodjelu njihovog novca i ako se ozbiljno ne uhvate posla prilikom novog otvaranja, da će mnogi morati staviti ključ u bravu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here