Home Mozaik Brzi test palca otkriva ovo o vašem zdravlju: Ako ga možete pomicati...

Brzi test palca otkriva ovo o vašem zdravlju: Ako ga možete pomicati na sljedeći način, posjetite liječnika!

617
0

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale otkrili su da uz pomoć samo jednog pokreta prstom možete saznati da postoji aneurizma u glavnoj arteriji srca, a ova studija objavljena je na portalu “American Journal of Cardiology”.

Dlanove trebate okrenuti prema gore i saviti palac prema malom prstu. Ako prst dosegne središte šake, to je normalno. Međutim, ako prelazi rub dlana, to može biti znak aneurizme aorte.

Kako su objasnili znanstvenici, pokretljivost palca u ovoj mjeri može ukazivati ​​na istezanje i slabljenje zgloba. A to je simptom bolesti vezivnog tkiva u cijelom tijelu, uključujući i aortu.

Aneurizma aorte obično je asimptomatska, tako da većina pacijenata jednostavno nije svjesna prisutnosti bolesti. Prema istraživačima, pokazalo se da su sudionici eksperimenta s “bockanjem” prstima često imali ovu dijagnozu.

Istraživanjem su obuhvaćeni podaci o zdravstvenom stanju 305 osoba koje su imale ili su čekale operaciju srca.

Istraživači naglašavaju da nema svatko tko može napraviti taj pokret palcem srčanu aneurizmu jer se ona razvija i napreduje desetljećima pa ovaj pozitivan nalaz nije razlog za paniku. Najbolje je za sve potražiti pomoć liječnika i otkloniti nedoumice.

Što je aneurizma aorte?

Aneurizma se odnosi na stanje proširenja krvne žile koje može biti lokalizirano ili difuzno. Aorta je najveća arterija u tijelu koja polazi direktno od srca. Najčešći uzrok aneurizme aorte je ateroskleroza, osobito silaznog dijela aorte.

Previous articleZaprosio djevojku, a ona mu opalila šamar i povikala: ”J**** si mi sestru!
Next articleRijeka danas igra protiv Triglava

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here