Home Vijesti Burić i Obersnel ruše Čordaševa!

Burić i Obersnel ruše Čordaševa!

2518
0
Savez Obersnel – Burić smjenjuje Čordaševa s mjesta predsjednika Gradskog vijeća!

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja je na rasporedu krajem svibnja naći će se prijedlog za razrješenjem aktualnog predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Čordaševa (AM), a novi predsjednik trebao bi postati HNS-ovac Andrej Poropat. Rezultat je to novog odnosa snaga u Gradskom vijeću budući da se od prošle sjednice Obersnelovoj koaliciji otvoreno pridružio i Hrvoje Burić, deklarativno najveći Obersnelov kritičar, koji je svojim suzdržanim glasom spasio Obersnela od prolaska ukidanja dvostruke naplate grobne naknade. Upravo će Burić biti ključni 19. vijećnik s kojim će se zapečatiti ovaj nevjerojatni savez dva naizgled najveća politička neprijatelja.

Obersnel će na ovaj način pokušati destabilizirati i nakon toga pacifizirati Gradsko vijeće koje mu je blokiralo nekoliko prijedloga poput nedavnog poskupljenja komunalne naknade. Burićevi motivi su malo teže dokučivi. Obersnelovi koalicijski partneri uspjeli su ga uvjeriti kako je smjena Čordaševa put u nove izbore ali to se u stvarnosti neće dogoditi jer novi izbori najmanje odgovaraju upravo SDP-u. Prema nedavnom istraživanju jedne parlamentarne stranke, nacionalni rejting SDP-a na području PGŽ-a je trenutno dvostruko slabiji od rejtinga Živog zida, a samostalnom prelasku praga nije blizu niti jedan partner aktualne SDP-ove koalicije. Burić iz nekog razloga vjeruje da bi na ponovljenim izborima dobio još ponekog vijećnika iako su ga odmah nakon izbora zbog pogrešnih političkih procjena napustili baš svi suradnici koji su s nezavisne liste ušli u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, a nakon posljednjih poteza raspada mu se i novoosnovana stranka.

Burić: Javno u sukobu, tajno u suradnji sa Obersnelom

Prikrivena suradnja SDP-a i Burića traje već duže vrijeme. Burić je svojedobno izlascima sa sjednice u trenucima glasanja bezuspješno pokušao minirati opozicijski prijedlog za izjednačavanjem djece koja pohađaju vrtiće drugih osnivača sa onima koji pohađaju gradske vrtiće. U prosincu je izostankom s glasanja o proračunu blokirao opozicijski pokušaj da amandmanom uvede mjeru besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce. Podsjetimo, Burić je i u PGŽ skupštini u otvorenom savezu sa SDP-ovom koalicijom kojoj također osigurava ključni glas za prevlast nad opozicijom.

Ipak, predstojeća smjena na čelu Gradskog vijeća ne znači i da će se u budućnosti osigurati glatki prolaz Obersnelovih prijedloga u Gradskom vijeću. Unatoč tome što je s predstavnicima SDP-ove koalicije dogovorio da će Obersnelu čuvati leđa blokiranjem opozicijskih prijedloga u Gradskom vijeću, Burić će nastaviti s javnim prozivanjem riječkog gradonačelnika na tiskovnim konferencijama, prijetnjama kaznenim prijavama te oponiranjem pojedinim gradonačelnikovim prijedlozima poput Proračuna ili odluke o zaduženju za projekt EPK u iznosu od 180 milijuna kuna čiji se prijedlog također očekuje na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Međutim, kada na dnevnom redu budu opozicijski prijedlozi koji ne odgovaraju gradonačelniku, Burić će pronalaziti izgovore kako bi ostao suzdržan.

A da će iduća sjednica biti zanimljiva, garantira i prijedlog za linearnim smanjenjem komunalne naknade od 2019. godine u iznosu od devet posto koji je već poslan u proceduru. Prijedlog je podnio Danko Švorinić (RI) uz podršku članova Kluba Lista za Rijeku – Most – Kukuljan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here