Home Najnovije Camp Nou mijenja ime!

Camp Nou mijenja ime!

394
0

Barcelona je danas objavila da i službeno kreće u golemu rekonstrukciji Camp Noua i da započinje novu fazu u povijesti kluba.

Generalni direktor Ferran Reverter rekao je da klub diže kredit od milijardu i pol eura koji će potrošiti na renovaciju Camp Noua, izgradnju golemog kompleksa u njegovoj okolici, što uključuje i novu dvoranu i niz popratnih sadržaja pod nazivom Espai Barca. Kredit će klub dići na 35 godina s povoljnom kamatnom stopom, a Barcelona je odlučila da će prodati ime Camp Noua i nove dvorane i već pregovara s nekoliko zainteresiranih sponzora.

Taj potez Barceloni će donijeti 48 milijuna eura godišnje, a ugovor bi bio potpisan na deset ili 20 godina. Radovi na Camp Nouu počet će sljedeće sezone i Barcelona će tu sezonu još igrati na svojem stadionu. No Reverter je rekao da će uoči sezone 2023./2024. klub iseliti sa stadiona i morati naći novi dom, a najrealnije je da to bude olimpijski stadion. Camp Nou bi trebao biti završen i otvoren 2025. godine. Imat će novi, treći “prsten” i 105.000 mjesta, od kojih će između osam i deset posto biti luksuzne lože, kojih je trenutno samo dva posto na stadionu.

Za sve ove projekte i investicije Barcelona mora dobiti odobrenje svojih članova. Njih 100.000 glasat će u online referendumu 19. prosinca iako se očekuje da će svi prijedlozi uprave biti prihvaćeni i da će se krenuti s njihovom realizacijom.

“Mi s ovim projektom kasnimo 15 godina. Laporta je 2003. godine obećao rekonstrukciju stadiona i počeo je raditi na razvoju projekta, ali bivša vlast nije učinila ništa. U Europi trenutno postoji 67 stadiona koji su moderniji od našeg, a sedam od devet stadiona u Španjolskoj koji primaju više od 40 tisuća ljudi je renovirano. Troškovi su veliki, ali stabilnost kluba ovim kreditom neće biti ni na koji način ugrožena. Novim stadionom i popratnim sadržajima znatno će porasti prihodi, doći će novi sponzori i prihode kluba povećat ćemo za najmanje 200 milijuna eura, a to je konzervativna procjena”, rekao je Reverter.

Camp Nou izgrađen je 1957. godine, a manji projekti renovacije odrađeni su 1995., 2008. i 2018. godine. S 99.354 mjesta najveći je nogometni stadion u Europi i četvrti najveći na svijetu.

Previous articlePfizerovo cjepivo za djecu stiže u EU za dva tjedna
Next article‘Brat je umro preda mnom, otac ni suzu nije pustio, a sutradan…’: Životna ispovijest Zlatana Ibrahimovića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here