Home Vijesti Cijepljenje protiv gripe od sljedećeg tjedna

Cijepljenje protiv gripe od sljedećeg tjedna

233
0

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije jučer je započela distribucija 57.600 doza cjepiva protiv gripe koje bi do krajnjih korisnika trebalo stići najkasnije do početka idućega tjedna. Radi se o tri vrste cjepiva koja u sebi sadrže antigene virusa gripe tipa A i tipa B čije se prvo pojavljivanje očekuje krajem ove godine.
    Kako su na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavile pomoćnica ravnatelja Zavoda dr. Đulija Malatestinić i voditeljica Epidemiološkog odjela mr. Đana Pahor, većina građana bit će cijepljena cjepivom Fluimun, dok će manji dio biti cijepljen cjepivom Fluad koji je namijenjen osobama starijim od 75 godina za koje se pretpostavlja da imaju narušen imunološki sustav te Vaxigripom kojim se cijepe djeca u dobi od šest do 35 mjeseci koja boluju od kroničnih bolesti. Nakon cijepljenja imunitet se stječe nakon dva do tri tjedna i traje do 12 mjeseci.
    Besplatno cjepivo namijenjeno je osobama pod povećanim rizikom od komplikacija koje će se cijepiti kod svojih odabranih liječnika, a pravo na besplatno cijepljenje imaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici.
    – Dosad nisu dobili nijednu liječničku dojavu o bolesti sličnoj gripi, a prve slučajeve gripe ove godine očekujemo koncem prosinca i u prvim danim sljedeće godine. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ove je godine osigurao cjepivo za tri godine unaprijed, a količine dobivenog cjepiva osjetno su veće u odnosu na proteklu godinu pa razloga za zabrinutost kad je u pitanju nedostatak cjepiva protiv gripe nema. Ujedno, značajno je da se distribucija i cijepljenje provedu u što bržem roku budući da je provođenje cijepljenja dio priprema za eventualnu pandemiju gripe, kazala je mr. Pahor. Ona je dodala da pacijenti koji imaju pravo na besplatno cijepljenje ne trebaju dolaziti u Zavod, već se naručiti za cijepljenje kod svog obiteljskog liječnika.
    Tvrtke kao i ostali zdravstveni osiguranici koji se žele cijepiti protiv gripe mogu to učiniti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo od 10. studenog, a cijena cjepiva koju je formirao HZZO iznosi 60 kuna. Prema preporuci stručnjaka, zdravu djecu nije potrebno cijepiti protiv gripe s obzirom da je poželjno da steknu imunitet.
    Predviđa se da će predstojeća epidemija gripe biti srednjeg intenziteta, slična prošlosezonskoj, kad je na razini države prijavljeno oko 100 tisuća slučajeva gripe dok je istovremeno u PGŽ-u prijavljeno 5.509 slučajeva. (novi list)

Previous articleIzbori na internetu: Lista za Rijeku na facebooku
Next articleEricsson Nikola Tesla ostvario neto dobit na razini prošlogodišnje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here