Home Kolumne Ćirilica u Vukovaru

Ćirilica u Vukovaru

1874
1

Nije bilo nimalo javno i svečano. Niti je bilo kako je ministar uprave Arsen Bauk najavljivao da će biti “praznik demokracije”. Prve dvojezične ćirilične table u Vukovaru postavljene su tijekom noći još za mrklog mraka, a prva ploča je postavljena na Policijsku postaju – Policijsku stanicu.

Scenarij postavljanja ploča podsjeća na kakav triler. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je organizirao straže koje su u 6 sati trebale početi s dežurstvima, no Vlada ih je preduhitrila postavivši ih prije 5 sati. Došavši na teren članovi Stožera zatekli su specijalce koji su osiguravali ploče, ali su ih prosvjednici ipak uspjeli “probiti” te su čekićem također simbolički najprije porazbijali tablu na Policijskoj postaji.

Prema Ustavu RH u svakoj sredini u kojoj manjinskog stanovništva ima više od trećine zajamčena im je uporaba njihovog jezika i pisma u komunikaciji s državnim organima, a iz toga proizlazi i odredba o postavljanju dvojezičnih natpisa na državnim zgradama. Dosljedno tome uvođenje ćirilice u Vukovar ima ustavno-pravno uporište. Politički nije zgorega podsjetiti na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je nakon mirne reintegracije hrvatskog podunavlja za posjeta Vukovaru pozvao sve da ne zaborave prošlost istaknuvši da je potrebno okrenuti se budućnosti i zajedničkom životu.

Svi argumenti, dakle, idu u prilog ćirilici u Vukovaru za koju je Kukuriku Vlada najavila da će se uvesti još prije ulaska u Europsku Uniju. Zašto tada to nije učinjeno? Sadašnji trenutak početka vruće političke jeseni, a posebno način na koje su ćirilične ploče postavljene otvara prostor za postavljanje pitanja da li je Vladi u ovom trenutku u interesu daljnje izazivanje podjela između Hrvata i Srba u Vukovaru do mogućeg stvaranja kaosa, a sve kao dobra prilika da skrenu pozornost od vlastite nesposobnosti u rješavanju gospodarskih i socijalnih problema u državi, prebacujući frustracije ne samo Vukovarčana, već i ostalih građana na nacionalistički teren. A to bi se, na žalost, moglo i dogoditi jer predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara najavljuju da će “grad do petka provreti” i da će u taj grad heroj doći i branitelji iz cijele Hrvatske. U novonastaloj situaciji najmudrije bi bilo da Vlada u dogledno vrijeme ipak odustane od dvojezičnosti u Vukovaru. Samo i za to bi premijer Zoran Milanović trebao imati petlje.
(Giancarlo KRAVAR)

1 COMMENT

  1. odustati pred agresivnim, zadojenim nacionalistima, koji ne poštuju zakon? i što, čekati da umru prirodnom smrću i tako riješiti stvar?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here