Home Vijesti Costabella ostaje mrtvi kapital

Costabella ostaje mrtvi kapital

286
0

Iako je za jedno od najatraktivnijih gradskih zemljišta iskazano veliko zanimanje i domaćih i stranih investitora, na natječaj za prodaju kompleksa Kostabela na Kantridi nije stigla ni jedna ponuda. Tako se nastavio nesretan slijed kada je u pitanju ova gradska imovina koja godinama stoji kao mrtav kapital i nepovratno propada. Grad Rijeka na natječaju je prodavao oko 16.000 kvadrata zemljišta po cijeni od 300 eura po kvadratu pa je zbog neiskazanog interesa gradski proračun ostao bez pet milijuna eura piše današnji Novi list. U Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem vjerovali su da će nakon promjene stava kojim je promijenjen natječajni uvjet o prodaji građenja u prodaju zemljišta privući investitore. Podsjetimo, tijekom zadnje dvije godine provedeno je nekoliko natječaja za prodaju prava građenja na Kostabeli, a osim jednog kada se javila tvrtka Gorana Štroka koja je vrlo brzo i odustala od posla, investitori su bili nezainteresirani za takvo ulaganje. Zbog toga je krajem prošle godine oglašena prodaja zemljišta, ali opet bezuspješno.
    – Naša je ocjena da je bilo sedam-osam ozbiljnih investitora koji su se raspitivali za projekt. Teško je reći zbog čega se nitko nije javio, iako smo imali i te kako ozbiljne najave o slanju ponuda. Razgovarali smo s predstavicima investitora, a neki od njih tvrde da je bilo jako teško u prosincu prošle godine dobiti potporu banaka. Ne preostaje nam ništa drugo nego u sljedećih mjesec-dva razgovarati s investitorima, a ako bude ozbiljnijih najava, predložit ćemo Poglavarstvu Grada Rijeke raspisivanje novog natječaja, izjavio je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca. Zanimalo nas je jesu li na krah natječaja utjecale recesija i gospodarska kriza, a Škunca je ocijenio da se ni to ne može isključiti.
    – Mi ćemo nastojati privući kapital u Rijeku jer su naši projekti kvalitetni, a imovinsko-pravno su čisti. Na koji način će se gospodarska kretanja odraziti na gradske natječaje kada je u pitanju prodaja gradskog zemljišta i prava građenja, teško je reći. Grad Rijeka sa svoje strane učinit će sve da se planovi realiziraju, a kako će reagirati investitori, vidjet ćemo. Trendovi smanjenog ulaganja bili su vidljivi još tijekom 2008. godine. Raspisali smo natječaje za prodaju zemljišta i prava građenja u vrijednosti od 10 milijuna eura, a velik dio je ostao nerealiziran. Primjerice, nije bilo zanimanja za gradnju poslovnog objekta uz Osječku cestu u Škurinjama, projekta Svilno, garaže na Mažuranićevom trgu, projekta Kalafati…, kazao je Škunca.
    Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem veliki dio prihoda očekuje upravo od gospodarenja gradskim zemljištem. Kako je krenulo, nikoga ne treba začuditi ako prvi rebalans budžeta koji je pao ispod milijardue kuna bude upravo zbog podbačaja u tom resoru. Očito je da je investitorsko zlatno vrijeme prošlo i da će se Grad Rijeka morati suočiti s krizom zbog koje Kostabela i dalje ostaje mrtav kapital. Pet milijuna eura nije mali novac, ali još je gore da prostor uz more i dalje propada u potpunosti neiskorišten. No, u Gradu Rijeci ne mogu pronaći rješenje za taj problem, iako su se gradonačelnik Vojko Obersnel i njegovi suradnici zadnjih nekoliko godina ubili od tumačenja kako će urbani turizam u Rijeci procvjetati. Na Kostabeli ni traga cvjetovima, tamo samo korov raste. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here