Home Vijesti Crkva iskoristila uvođenje eura za znatno poskupljenje cijene usluga

Crkva iskoristila uvođenje eura za znatno poskupljenje cijene usluga

129
0

U župe širom Hrvatskoj stigli su novi taksovnici iz biskupija. Cijene crkvenih usluga usklađene su zbog uvođenja eura, a vijest bi vjerojatno bila izgubljena u masi drugih da cijene nekih crkvenih usluga nisu znatno više nego što su bile do sada. Neke od njih skuplje su i više nego dvostruko, piše N1.

Župnik sa zagrebačke Kustošije na oglasnoj je ploči jasno istaknuo nove cijene crkvenih usluga. Od Nove godine tako će biti skuplje i vjenčati se i umrijeti uz crkvene usluge. 

Najmanje su poskupjeli vjenčanja i sprovodi te svete mise. Do sada se za misu plaćalo 50 kuna, a sad će stajati sedam eura što iznosi otprilike 53 kune. Vjenčati se ili umrijeti bit će skuplje 10 eura – umjesto 300, sada će stajati 375 kuna. 

Krsni, vjenčani i smrtni list, koji su koštali 30 kuna, od Nove godine će koštati osam eura, dakle duplo više.

“Promjena valute u Hrvatskoj bila je povod za sustavnije revidiranje novog financijskog sustava Katoličke Crkve u Hrvatskoj budući da se od njegovog uvođenja 2001. ništa bitno nije mijenjalo. Uzimajući u obzir promjene koje su se u međuvremenu dogodile uslijed inflacije i povećanja životnih troškova bilo je nužno korigirati neke iznose na više”, kažu iz Hrvatske biskupske konferencije.

Crkva godišnje dobije oko milijardu naših kuna
Katolička crkva, podsjetimo, iz džepova poreznih obveznika, bili oni vjernici ili ne, godišnje dobije oko milijardu kuna.

Koliko točno svake godine novca poreznih obveznika ide Katoličkoj crkvi, i dalje je svojevrsni misterij. Istraživački novinari su se tom temom ekstenzivno bavili i došli do brojke od oko milijardu kuna godišnje, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos.

Naime, kako je Katolička crkva u Hrvatskoj financijski netransparentna i kako je zahvaljujući Vatikanskim ugovorima kapilarno premrežila razna društvena područja te dobiva novac i od državne i od županijske i od lokalne razine, u ovom trenutku je jednostavno nemoguće saznati baš sav novac koji se s raznih državnih nivoa i institucija slijeva na račune Katoličke crkve. Pritom je sav taj novac, koji Katolička crkva dobiva od države, izuzet od provjere Državne revizije.

Previous articleHrvatska pred SP u rukometu ostala bez jednog od najboljih igrača
Next article‘Posvojena’ djeca iz Konga imala hrvatske dokumente, a Ministarstvo obitelji nema pojma o posvajanju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here