Home Mozaik Crkva puna zmija na Veliku Gospidijunu: Gmižu po ikonama dok vjernici rade...

Crkva puna zmija na Veliku Gospidijunu: Gmižu po ikonama dok vjernici rade nevjerojatnu stvar (VIDEO)

517
0

Pravoslavni vjernici danas slave Veliku Gospojinu, a za ovaj praznik na grčkom otoku Kefaloniji vezan je zanimljiv fenomen koji znanost još nije objasnila. Doduše – ​​ne za danas, 28. kolovoza, nego za 15. kolovoza, kada se slavila Velika Gospa po starom kalendaru. U to vrijeme, svake godine, veliki broj zmija naleti na crkvu, što je navelo maštovite mještane na izmišljanje brojnih legendi.

Otok Kefalonija najveći je otok Jonskog mora koji je, osim po prekrasnim plažama, poseban i po rijetkom fenomenu koji se svakog 15. kolovoza održava u seoskoj crkvi Markopoulos.


Svake godine na blagdan Velike Gospe stotine zmija stignu u crkvu Gospe od Fiduše. Prema riječima mještana, oni obično dolaze ovdje dan ili dva prije praznika i ostaju do liturgije. Sa završetkom liturgije ti gmazovi odlaze svojim putem.

Nije poznato kada su se zmije prvi put pojavile u crkvi, ali stanovnici ovog otoka pričaju priče koje sežu duboko u prošlost.

Prema njihovim tvrdnjama, čak i kada su Grci prešli na novi kalendar, koji je pomaknut za trinaest dana unaprijed, zmije su se odlučile držati starog kalendara i pojavile su se 15. kolovoza.

Osim ove priče, postoji i lokalna legenda koja opisuje zašto je došlo do ovog fenomena. Legenda kaže da su u 13. stoljeću gusari zauzeli otok i pokušali provaliti u samostan pun časnih sestara. Kako priča kaže, u tom su se trenutku pojavile zmije koje su isplele tijela i napravile zid između gusara i samostana. Ubrzo nakon toga, prestravljeni tim prizorom, gusari su podigli jedra i pobjegli.

Jedna verzija čak kaže da su časne sestre, u strahu od najezde gusara i njihovih zločina, zamolile Boga da ih pretvori u zmije. Prema legendi, njihove molitve su uslišane i tako su spašeni. Od tada se ovdje dolazi na proslavu blagdana po kojem je crkva dobila ime.

Prema riječima očevidaca i stanovnika ovog i okolnih mjesta, zmije su malih dimenzija – ne duže od jednog metra i sive su boje. Ono što ih karakterizira je da se ne boje ljudi. Pojavljuju se svake godine otprilike u isto vrijeme, uglavnom oko ikone Bogorodice.

U novije vrijeme mještani i kler za njih su napravili staklene kutije u koje ih svećenici skrivaju radi sigurnosti. Na kraju liturgije svećenici vade zmije i vjernici ih mogu dotaknuti, a taj se čin smatra svojevrsnim blagoslovom.

Zabilježeni su običaji da ih ljudi stavljaju na glavu i puštaju da pužu po tijelu jer vjeruju da će im donijeti sreću. Inače, njihov grčki naziv je agiofide i u prevodu na srpski znači “sveta zmija”.

Grci bilježe da se zmije nisu pojavile samo dva puta, otkad prate ovu pojavu. Prvi put – 1941., prije okupacije u Drugom svjetskom ratu, a drugi put – 1953., kada je Kefaloniju pogodio razorni potres. Stoga mnogi od njih vjeruju da ako se zmije ne pojave – te godine mogu očekivati ​​neki nemili događaj. Ovaj fenomen toliko je popularan u Grčkoj da ga prate brojni mediji.

Previous articleDjeca vidjela Danila kako vodi ljubav s momkom na prozoru: Za jedno im prijeti 20 godina zatvora
Next articleŽalio se da je pijan, a nije popio ni kap alkohola: Liječnici mu ovo pronašli u želucu i šokirali se!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here