Home Biznis Crobex uzletio skoro 8%, jednako kao i svjetski indeksi!

Crobex uzletio skoro 8%, jednako kao i svjetski indeksi!

1221
0

Rast Crobexa od 6,64% do 15 sati uz preko sto milijuna kuna prometa nisu očekivali niti najveći optimisti, no kako i strane burze od ranog jutra bilježe nevjerojatne rezultate pod utjecajem sinoćnjeg stampeda na Wall Streetu, izgleda da se i naši ulagači žele osjećati kao igrači na velikim burzama.

Ironično, najtrgovanija INA je narasla tek simboličnih 0,01%, par kuna iznad ponude MOL-a, dok drugi HT bilježi povratak od preko 6%, na 268 kuna. Među dionicama s najvećim rastom nalazi se Atlantska plovidba koja je skočila 13,97%, na 2.150 kuna, IGH je skočio na 8.420 kune rastom od 11,44%, a HUP Zagreb digao se preko 6%, na 2.250 kuna.

Ingra je napokon počela vraćati dio vrijednosti koju je zadnjih dana uporno gubila, pa je s preko 14% rasta na čelu među najtrgovanijim dionicama, došavši na 160 kuna. Sjajno radi i Dalekovod, koji se digao gotovo 8%, na 715 kuna, a Viro je prešao 700 kuna rastom od preko 12%. Rast od preko 8% imaju i Viadukt, ZABA, Ledo i Tankerska plovidba, kao i Dioki koji je na 365 kuna.

Još se nevjerojatnije stvari događaju na svjetskim burzama. U Londonu je FTSE 100 tijekom jutra ostvario rast od preko 9%, stigavši na razinu od 5.332 bodova, frankfurtski DAX je skočio za 5,8%, a CAC 40 u Parizu za 8,2%. Snažne injekcije likvidnosti centralnih banaka i dogovor najviših američkih dužnosnika o osnivanju institucije tipa naše Agencije za sanaciju banaka koja će dubiozna potraživanja preuzimati iz bilanci posrnulih banaka sinoć su natjerale ulagače na Wall Streetu da u zadnjih sat vremena dignu Dow za preko 400 bodova.

Ove su vijesti jutros dobile snažnu potvrdu u Europi, koja je također puna svježeg kapitala ECB-a i Bank of England, pa ostaje samo da se nadamo da novca i volje za oporavkom ima dovoljno i u Zagrebu.

Jedan od glavnih razloga ovako velikog rasta je zabrana tzv. “short sellinga”, strategije primjerene tržištu kojim vladaju “medvjedi”. Omiljena zabava dnevnih tradera i hedge fondova je posuđivanje dionica od brokera kako bi ih prvo prodali, a zatim kupili po nižoj cijeni i vratili ih brokeru, te naravno razliku stavili u džep.

Kako su u zadnje vrijeme bankarske dionice postale najveća meta tog načina trgovanja, američki SEC (Securities and Exchange Commision ili pandan naše Hanfe) privremeno je suspendirao taj oblik trgovine, a istu su stvar napravili i kolege u Velikoj Britaniji i Irskoj. Bankarske su dionice na taj način postale bitno stabilnija roba.

Sjajno posluju i Rusi. Nakon što su riješili problem pada burze na najjednostavniji, no nekako arhaičan način – dvodnevnom zabranom rada (vjerojatno inspirirano logikom – bolji smo od Amerikanaca, naša burza neće pasti!, u duhu novog hladnog vjetra koji puše u američko – ruskim odnosima), danas je burza već dva puta suspendirala trgovanje, no ovoga puta zbog rasta koji je već probio 20% na dnevnoj razini. (Jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here