Home Vijesti Crveni alarm na Kvarneru, na A6 mogu samo osobni automobili!

Crveni alarm na Kvarneru, na A6 mogu samo osobni automobili!

327
0

U posljednjim meteorološkim uvjetima koji su zahvatili veći dio Hrvatske, vozači se suočavaju s izazovima na cestama. Mokri i skliski kolnici u kombinaciji s mjestimičnim snijegom stvaraju opasne uvjete za promet diljem zemlje. Ova situacija dodatno je pogoršana gustom maglom u Gorskom kotaru, koja smanjuje vidljivost na cestama.

U priobalju, posebice duž riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala, puše jaka i olujna bura. Nacionalni meteorološki zavod izdao je crveni meteoalarm za ovo područje, upozoravajući na moguće udare vjetra od 65 do 180 km/h.

Za zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju izdano je narančasto upozorenje, s potencijalnim udarima vjetra od 65 do 95 km/h. Žuto upozorenje odnosi se na zagrebačku regiju, karlovačku, gospićku, kninsku, splitsku regiju te srednju i južnu Dalmaciju, gdje se očekuju udari vjetra od 65 do 85 km/h.

U prometu su na snazi brojne zabrane i ograničenja za pojedine skupine vozila. Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zatvorena je za sav promet zbog olujnog vjetra, dok su neke druge ceste otvorene samo za određene kategorije vozila.

Na autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika zabranjen je promet za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom (I. skupina vozila). S obzirom na izazovne uvjete, vozači se potiču da prate izvješća o stanju u prometu i prilagode svoje putovanje prema uvjetima na cestama.

Očekuje se snijeg u visini između pet i deset centimetara

Osim izazova s mokrim i skliskim kolnicima, te olujnom burom, Hrvatska se također suočava s očekivanjem snijega u visini između pet i deset centimetara. Dežurne ekipe već su na terenu kako bi pravovremeno reagirale na moguće probleme uzrokovane snijegom.

Za sada, snijeg nije pao u većoj količini, no nekoliko područja, poput čabarskog kraja i Platka, već su zabilježila njegovo prisustvo. Prema informacijama Hrvatske radiotelevizije (HRT), očekuje se da će se snijeg pojačati u drugom dijelu dana, posebice kada kiša i susnježica prijeđu u pravi snijeg.

Ovaj dodatni meteorološki element dodatno komplicira situaciju u prometu, posebice na dionici autoceste A6 između Delnica i Kikovice, gdje su udari vjetra dosegnuli brzinu od 80 km/h. Svi vozači, osim onih osobnih vozila, moraju koristiti alternative pravce kako bi osigurali svoju sigurnost u uvjetima jačeg vjetra i očekivanog snijega.

Pratite lokalne izvještaje i stanje u prometu kako biste donijeli informirane odluke i prilagodili svoje putovanje prema trenutnim uvjetima. Ostanite sigurni na cestama tijekom ovih izazovnih vremenskih uvjeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here