Mozaik

CTK Rijeka zaokružio godinu Državnom nagradom tehničke kulture Faust Vrančić

CTK Rijeka zaokružio godinu Državnom nagradom tehničke kulture Faust Vrančić

Iza riječkog Centra tehničke kulture Rijeka uistinu je uspješna godina – realizirali su 15 projekata te proveli preko 1.850 sati radionica za preko 2.450 polaznika. Rad udruge smještene na Školjiću prepoznale su i nagradile brojne organizacije među kojima se na samom kraju 2017. godine našla i Republika Hrvatska koja je Centru dodijelila Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić.

Državna nagrada Faust Vrančić dodjeljuje se za iznimna postignuća u području tehničke kulture, a Centar ju je primio za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana, osobito mladih, za popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike te poticanje tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj.

U 23 godine djelovanja Centar tehničke kulture Rijeka kontinuirano razvija tehničku kulturu grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Razvijeni su brojni programi za generacije djece, mladih, odraslih i umirovljenika te ranjivih društvenih skupina – nezaposlenih, umirovljenika i osoba s invaliditetom. Centar potiče suradnju s različitim dionicima tehničke kulture, a međunarodnim djelovanjem kroz sudjelovanje u mrežama te europskim i međunarodnim projektima, CTK Rijeka doprinosi međunarodnoj promidžbi tehničke kulture Republike Hrvatske.

Rezultati darovitih učenika i mladih

CTK Rijeka organizira informatičke i robotičke tečajeve te potiče rad s darovitom djecom u oba područja. Njihove ekipe svake godine sudjeluju u sve više natjecanja – od Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, Infokupu, Logo ligi, Croatian Makers Ligi do izvanrednih natječaja za kreativne projekte.

Dino Ilić, Boris Španić, Antonio Erdeljac i Ivana Žužić na Državnom natjecanju Infokup u Šibeniku

U 2017. godini polaznici su postigli odlične rezultate:na natjecanju InfokupAntonio Erdeljac osvojio je 3.mjesto u kategoriji razvoja softvera web aplikacijom za lokalno oglašavanje ZoneFunds a Boris Španić 4.mjesto u kategoriji Logo te 8. u kategoriji algoritmi; u Logo lifi Mak Šolaja je osvojio 2. mjesto u kategoriji 2. razreda; na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici Boris Španić osvojio je 3. mjesto u kategoriji 7. razreda; a u Croatian Makers Ligi CTK Rijeka je proglašen najboljom ekipom u kategoriji Rijeka – mlađa dobna skupina.

Ostale nagrade i priznanja CTK Rijeka u 2017. godini

Međunarodnu prepoznatljivost Centra doprinijela je nagrada za najbolji suradnički projekt u mreži All Digital koju je CTK Rijeka primio za projekt Generation 0101 čiji je bio nositelj od 2014. do 2016. godine. Isti projekt uvršten je kao primjer dobre prakse u istraživanje Europske komisije o utjecaju Interneta i društvenih mreža u radu s mladima. Izvršna direktorica CTK Rijeka Olivera Stanić ušla je među tri finalistkinje za nagradu za donositeljicu digitalnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici koju dodjeljuje europska mreža All Digital (mreža okuplja organizacije koje obrazuju građane u području informatike diljem Europe).

Dugogodišnja volonterka CTK Rijeka Ivana Žužić nagrađena je Godišnjom nagradom Zajednice tehničke kulture PGŽ za volonterski doprinos u tehničkoj kulturi, dok je Centar primio nagradu Organizator volontiranja koju dodjeljuje Volonterski centar SMART.

Godinu odličnih rezultata te brojnih priznanja i nagrada započeo je Grad Rijeka koji je Centru tehničke kulture Rijeka u lipnju dodijelio Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke zadugogodišnji doprinos osnaživanju lokalne zajednice za prihvaćanje novih tehnologija u svakodnevnom životu.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

FOTO: Kroz bajku do škole – oslikane stube Malika Tintilinića

spFebruary 18, 2019

Opatija spremna za najluđi vikend Pusta uz Balinjeradu, Maškarani klapski maraton i Lumberov tanac

spFebruary 18, 2019

Javna tribina: Važnost hrvatskog jezika u prevoditeljstvu

spFebruary 16, 2019

VIDEO: Autotrolej izgorio i na Grobničkoj balinjeradi!

spFebruary 16, 2019

Šarena rijeka mališana „obojila“ je Korzo

spFebruary 16, 2019

Utrka karetima i Fritulijada u Omišlju

spFebruary 16, 2019

Maškarice danas ‘okupiraju’ Korzo

spFebruary 15, 2019

Koncert za Valentinovo u Zajcu: Poklonite buket najljepših ljubavnih pjesama

spFebruary 13, 2019

Nakon rasprodanih predstava u Šibeniku i Zagrebu Sextra Large stiže i u Rijeku!

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.