Home Kolumne ”Čuvaj se Fedore”

”Čuvaj se Fedore”

7296
178

Mjesečna brutto plaća hrvatskog učitelja sa 15 godina staža iznosi 7306 kuna. Jadni učitelji, jadni profesori. Bila sam učiteljica. Dok sam radila u školi stalno sam u zbornici slušala kako bi se “nešto moralo učiniti” da, tada smo se zvali nastavnici, najzad dobijemo lovu koju zaslužujemo.


Vedrana Rudan

Naš je posao bio težak, odgovoran, odgajali smo i učili generacije kako moraju, čim izađu iz prvog razreda, pozdravljati susjede, staricama se dizati u autobusu, sanjati kako će postati milicajci, kondukteri, doktori, učiteljice, medicinske sestre, članovi Partije…

Ni u moje vrijeme nije se blagonaklono gledalo kad bi nastavnik fizičkog odgoja klipana iz osmog razreda tresnuo tako da mu krv šikne iz nosa, ali se ipak treskalo. Roditelji nisu bili hipersenzibilni koliko su to danas. Želim reći, bili smo grozno plaćeni ali strahopoštovani.

Danas…Klinci za vrijeme sata najčešće preko mobitela vise na fejsu. Učitelji i profesori učenicima ne ulijevaju ni strah ni poštovanje. Cure i dečki preziru sirotane koji iz dana u dan ulaze u razrede da bi zaradili one bijedne brutto kune.

A djeci super ide. Oni iz “boljih” škola većinu vremena provode u kladionicama i kafićima sa aparatima koji se, ne slučajno, nalaze tri metra udaljeni od škole.

Najmanji im je problem svakoga dana ostaviti tamo sto kuna. Jadni profesori? Jadni učitelji? Da li je baš tako? Nije. I oni konja za trku imaju. Ocjene, ocjene su danas ono što su u moje doba bile šamarčine u fiskulturnoj dvorani.

U vremenu kad baš svi moraju proći sa pet nula, svaki djetetov “kolac” roditelja tjera da proguta bar pet praxitena. Vlasnici “vinograda” za porodicu su prava tragedija. Da nema instrukcija Hrvatska bi bila zemlja sa najvećom stopom suicida na svijetu. Matematika, njemački, latinski, fizika, kemija…

Instruktori školski sat naplaćuju 60 kuna. Oni “na glasu” i više. Postoje i škole za instrukcije. Školski sat devedeset kuna. Pa ti visi na fejsu za vrijeme nastave. Na potezu gdje ja živim, Rijeka-Opatija, o svakom se srednjoškolskom profesoru sve zna.

Profesorica koja je “imala problema sa alkoholom” kad je moja kći pred sto godina bila njena učenica ima ga i danas. Žilava ženska. Za legendarnu “Fedoru” svi su čuli. Bog i batina. “Stroga ali pravedna”. “Čuvaj se Fedore” sa stravom izgovaraju riječki gimnazijalci. U srednjim školama dešava se i nešto što je u moje vrijeme bilo nezamislivo.

U pretežno “ženskim” školama cure se mlate do krvi. Najave dvoboj, učenici nekoliko škola dolaze na “meč” i čekaju koja će kojoj slomiti vrat. Profesora u blizini nema, vjerojatno zbog onih sedam i nešto tisuća kuna mjesečno. Brutto.

Klinci puše, piju, drogiraju se i jedan drugome prijete, “nemoj me dirat’, imam ekipu”. Ne znam, morala bih suosjećati sa mojim kolegama, plaća je zaista mala, djeca su danas mnogo agresivnija, i ubijaju kad polude, ali, nekako imam dojam da se samo o klincima govori.

Oni piju, oni mlate, oni kockaju, oni razbijaju, oni fejsaju… Roditelje se nikad ne spominje. A profesori? O njima se ne govori jer primaju tako nevjerojatno malu plaću? Novinari ih žale a roditelji šute izbezumljeni od straha. Zašto je ovih dana profesorica latinskog u jednoj riječkoj školi gotovo cijelom razredu podijelila kolčeve? Kad se gotovo čitav razred nađe u “vinogradu” u kome ili u čemu je problem?

Smije li profesorica petnaest godina pijana dolaziti na sat a da o tome ne izađe bar tekstuljak u lokalnom listu? Tko je carica Fedora? Kakvi su njeni kriteriji? Koliko se crne love vrti oko instrukcija? Da li neki profesori dijele topove i preporučuju određene “instruktore” i škole za instrukcije da bi djetetu pomogli ili možda ipak da povećaju ono sitno “brutto” što ga dobivaju?

Mnogo znamo o “huliganima”, ništa o onima koji od njih žive. (rudan.info)

178 COMMENTS

 1. Nisam imao privilegiju da dobijem kompleks Fedore, ali sam danas iskopleksiram zbog toga što sam išao u Ekonomsku školu, koju je pohađao i aktualni Ministar financija. Ne sjećam se da sam učio da prodaja zajedničke imovine je izlaz za današnje probleme Hrvatske. Čini mi se da je Linić otspavao i Ekonomsku školu i Ekonomski fakultat. Njemu nije ni trebalo školovanje. On je imao svoju Partiju i njezine ciljeve. Fedora je kraljica. Naučila je neke a neke je iskompleksirala za cijeli život.

 2. Ako je ona stvarno takva štriga kako se i priča o njoj, atentat je možda jedino rješenje. Ravnatelj GIMNAZIJE treba biti osoba koja ima makar malo mozga u glavi i ne bi trebao dopustiti ovako nekome da predaje djeci. Nehumano je prema učenicima da se ovakvoj osobi dopušta da predaje (naravno pod uvjetom da su priče istinite) jer to zaista je sadizam i bolest.

  Vi veliki pametni, objasnite mi jednu stvar. Kako jedan klinac, možda 15-16 godina, može napravit nešto protiv nje?

  Oko onog djela sa “pišanjem krvi”, “plačem”, “depresijom”. Bez uvrede, ali koja je vama pička materina? Ne trošite vrijeme na plač nego radite nešto. Ovo je rečeno onim roditeljima koji rade drame, ne djeci. Da se razumijemo, postoji i druga strana svega toga. Možda ste vi ipak precijenili svoju djecu i njihove potencijale pa oni stvarno nisu za tu školu. Ako znate srat, znate i realno sagledati situaciju, no?

  Kao što rekoh, atentat je možda jedino rješenje. Možda biste i vi ustrašeni i iznervirani roditelji stavit kamere na Fedorin sat pa da pogledate što vaša djeca zapravo rade i kako se uopće odnose. Nije da ju branim ali jebiga treba se realno odnosit prema cijeloj situaciji.

 3. @ Budimo realni za promjenu : Nije Fedora kriva,krivi su ostali profesori matematike koji predaju u matematičkoj gimnaziji.
  fedora predaje samo nama,i dala je 9 jedinica na prvom polugodistu…Prof. bakarčić predaje tri razreda,a znate koliko ima jedinica? Ma možda dvje sve zajedno! gradivo je isto,oni su još opći smjer,znaju gore od nas.Ali ta profesorica ne daje jedinice,eto.

  imala sam četiri iz matematike na polugodistu.Zadnji ispit sam dobila 4 i 2.I znate sto mi je rekla? Rekla mi je da sam loše napisala! I jesam,jer može se bolje.

  Moja prijateljica svako malo ide na instrukcije,ubija se od matematike,i opet dobije jedan.Ne samo ona,skoro svih devet jedinica.
  meni je žao,ali jednostavno im ne ide.Desi se da na ispitu bude 0/55,2/55…Zadaci jesu teski,ali opet,boduje postupak,mislim da je to ipak previše.Da ne govorim da ISTE rješavamo na satu.
  Ali,zato,jedan je dečko zadnji ispit napisao za 100 % !! (I ne,nije na vrhu ljestvice na županijskom iz matematike).

  Petica ima,četvorki ima.Nikad me nije uskratila za ocjenu,dapače,jednom mi je umjesto četvorke poklonila peticu!

  Škola je teška,škola je u ku**u,ali dosla sam tu zbog matematike,i bome ju učim. Što vam vrijedi Bakarčićka kad nista ne objasni,u ispitu daje ono sto niste učili,ali vam pokloni dva a i 1 vam je prevelika ocjena?

  Roditelji ju mrze,vama je samo jedno problem.
  Shvatite da više niste u osnovnoj i da ne mozete proci s 5 ako prolistate knjigu, dosli ste se skolovati za buduce studente fizike,matematike,arhitekture,elektrotehnike,računarstva,strojarstva…
  Ili ste se precijenili ili ste fulali školu!

 4. fedora mi predaje već 3. godinu i ove priče o njoj su većinom ili prenapuhane ili čak izmišljene, po meni je ona jedina profesorica u školi koja je pošteno stroga i daje realne ocjene, ovi ostali previše popuštaju,

  al sam zapravo htio komentirat ovo zbog profesora cvetkovskog koji po meni nije normalan, sve šta ste rekli o njemu je točno i ja sam među onima koje ima na piku jer, naravno, nisam cura. pitanje je kad će mu neko stat na kraj i hoće li uopće.

 5. Pozdrav svima! Ja sam učenica GAM-a i profesoricu Vidas sam, bar zasad izbjegla. Pratim ovaj post još prije svojih upisa i moram reći da sam zbog toga čak i razmišljala da odem u neku drugu gimnaziju jer me bilo strah da ne dobijem ‘čuvenu Fedoru’. Ipak, kada sam se raspitivala, saznala sam da u svakoj školi postoji barem jedan strogi i ‘strašni’ profesor. Pa kad se sve stavi na vagu, u PRHG sam znala da bih svakako dobila jednog takvog (druge gimnazije nisu dolazile u obzir zbog privatnih razloga) i zato sam igrala ruski rulet i otišla u GAM i eto spasila se (bar djelomično). Predaje mi prof. Bakarčić i mogu reći da je ona solidna profesorica. Srednje objašnjava i nije pretjerano stroga, da išla sam na instrukcije i nemam pretjeranih problema s njom, dvojka se može dobiti bez velike muke. Ima bodovni prag 40% i kada dobijem komad, znam da sam sama kriva jer nisam dovoljno vježbala. Kad ne shvatim na satu, zovem instruktoricu i ona mi objasni. Nije to tako ni loše, jer da, platim instrukcije, ali ipak dobijem neko znanje (išla sam probnu maturu rješiti i na nižoj razini sam ju prošla, mislim da je to dosta dobro za nekoga tko još nije ni prvi razred završio).

  Moj problem, krvopija, je gore navedeni profesor iz fizike. Ovo sa ‘Ti,ti,ti i ti’ je vrlo poznata priča kod nas. Mi smo svi neradnici, on ne razumije što mi radimo u ovoj školi. Ja ne razumijem što ON radi u toj školi? Čovjek koji mrtav pijan dolazi na sat, ljulja se dok crta graf na ploči i pjeva pjesmice. Mi smo promašili školu i glupi smo, naravno, a on je genijalac i vodi nas u ‘svijet novih spoznaja’. Naprosto je prekrasno kada nas obasipa uvredama poput: ‘Jesi ti uopće završio/la osnovnu školu?’ Ili kad govori da smo to trebali naučiti još u vrtiću.
  Mislim da kad u razredu ima oko pola jednica iz kontrolnog, onda je ipak problem u njemu jer ne zna objasniti, a ni instrukcije ne pomažu, jer su formule tako napravljene da ih moj poznanik iz matematičkog razreda nije mogao shvatiti. Iz početne formule izvuće nešto sasvim treće, bez matematičkog objašnjenja ili preskoći tri reda računanja, kao da se podrazumjeva da mi to moramo znati. Dosad sam barem 1000kn potrošila na instrukcije iz fizike i badave mi. I dalje dobijem komad iz kontrolnog jer su mu zadaci nepredvidjlivi, a očito svakome ispravi drugačije jer ih ne smijemo uspoređivati. Dekolte je, uvijek prisutan i jednom kada ga nisam imala, bila sam jedna od onih ‘Ti, ti i ti.’ Pogledao mi je bilježnicu i našao neke greške i dao mi komad, a onda me još i ispitivao. Kontrolni su mu ili teorija ili zadaci, ali teorija nije zapravo teorija. Mogu ja naučiti sve definicije, ništa mi ne vrijedi kad su to opet zadaci u kojima se mora logički zaključivati. Ja sa tom njegovom ‘teorijom’ čak i nemam problema, ali ovo drugo je grozno. Znanje iz fizike koje sam dosad dobila od njega? Čista nula.

  Mogu samo reći, da mi je taj čovjek zgadio fiziku do kraja života i da mi jedino preostaje moliti se da prođem bez popravnog iz tog ****** predmeta te da će stari fosil otići u mirovinu sljedeće godine. I svakako moram nadodati da GAM ima kvalitentnih i dobrih profesora, ja od svojih mogu nabrojati njih pet-šest zbog kojih mi je istinski drago da sam išla u tu školu. 🙂

 6. Ovdje sam da unesem malo pozitive u cijelu priču. Sad završavam GAM i da opet biram, ne bi ništa drugačije.
  Profesorica Kaurloto će se isprepadati kad ovo pročita, ali njene isprintane skice ploče su uzrokovale da u 4 godine povijest ne taknem. Šteta, jer je izuzetna predavačica. Profesorice, natjerajte učenike da imaju bilježnice!
  Profesorica Dajak nije inzistirala na osnovama, što se vidi u rezultatima. Provjerite znaju li što su valencije prije nego krenete dalje!
  Profesorica Brala je meni osobno u redu, ali kad nekoga ne voli – to se vidi. Književnost sjajno predaje, ali objašnjavanje gramatike i ocjenjivanje zadaćnica joj nisu jača strana. Žao mi je i što ima učenika nadarenih za pisanje, a ona ih nikad nije ohrabrivala.
  Profesorica Karlić-Franjković bi zaslužila pohvalu za predavanja da je se ne bojimo. Ima dana kada što god se pita očito zaslužuje ljutiti odgovor, a to ne pomaže.
  Moram pohvaliti profesorice Barbalić, Hasković, Stipčić-Sladović i profesore Karasmana, Grofelnika i Hribara.
  Hasković humorom zadržava učenike zainteresiranima, Barbalić se trudi sve nam što više približiti, Stipčić–Sladović se stvarno trudi oko učenika, posebno u izvannastavnim aktivnostima i prilagođavanju prvašića u školu, Karasman je izvrstan ako ga se sluša (što se zna ne dogoditi kada se on posveti samo dijelu razreda), Grofelnik zna o čemu priča i vjerujemo da bi Hrvatska funkcionirala puno bolje da prihvate bar 2, 3 njegova savjeta i Hribar (bivši Fedorin učenik) objašnjava kako treba, dok je sve ostalo stvar vježbe.
  GAM je škola koja mi je 4 godine dom, ima prosječnih profesora (Jurcan – prosječnije ne može), ima onih koji nas ne vesele uvijek, ali ako se profesorima pokaže poštovanja, oni to itekako uzvraćaju. Znanje koje steknemo trajat će cijeli život i drago mi je da ima profesora koji to s užitkom prenose.
  Dragi profesori, kada budete ovo spominjali po zbornici ne tražite autora, pogledajte jedni druge i pitajte kolege što jedni od drugih možete naučiti, pa da više učenika bude ovako javno zadovoljno poput mene.

 7. idem u PSHG i godinama me frendovi iz GAMa ljubomorno gledaju po pitanju školstva. zašto?
  kod nas skoro pola razreda redovito prolazi s 5,0, a kod njih po tri osobe u razredu uopće prolazi s 5. je li problem u njihovim ili našim profesorima? neznam, mislim da oni (posebno matematiku) puno više rade, a nama je jednostavnije.

 8. Nadovezala bih se na prof. Bakarčić. Kao prvo nije uopće ‘blaga’ profesorica. Nije istina da se lako dobije dvojka. Vježbala sam 10 dana prije ispita po 2-3 sata i dobila dvojku. Znam, reći ćete, nisi matematičar, nije dovoljno…ali nekom ide bolje, nekom lošije. Svi smo mi imali čiste petice iz matiša u osnovnoj. Ali jednostavno to se ne može usporediti.
  Evo, zadnji kontrolni kod prof.Bakarčić bilo je cca 17 od 30 jedinica. Nimalo lijepi rezultat!!! A da ne kažem da je ispravak bio još teži! Tu bih joj malo zamjerila! Još im nije ni dala ocjene iz ispravka, već pišemo novi kontrolni. Gradivo prelazi prebrzo, a zadatke koje daje su vrlo teški. Mislim da će biti dosta popravnih ispita ove godine kod nje. Tako da nije lako, zaista. Nema druge nego zasukati rukave!!!!!!!! Svi profesori u gamu traže svoje! Svakome je njegov predmet najbitniji. Jednostavno se mora učiti ili ne gine popravni…

 9. Jaoooo……. Gam kao da je jedina škola na svijetu. Bože, pa i ja sam nekad išla u školu. I dobivala sam i petice i jedinice….i? Kad bih dobila 1 tata bi me stavio u kaznu (nema van, nema telefoniranja….) i brzo bi se jedinica pretvorila u nešto bolje (bez instrukcija). Instrukcije su danas trend- neki učenici idu na instrukcije čak iz povijesti, geografije (a to je, morate priznati, samo zbog totalne lijenosti). I u mojoj mladosti je matematika bila najveći problem ali instrukcije su koristila samo djeca koja zaista nisu sama mogla nešto savladati. A da malo zagrijete stolicu?????
  Djelatnica sam GAM-a i uvijek pokušavam sagledati stvari realno i s obje strane, one učeničke i one profesorske. Nitko nije savršen. Ali, ako upitate učenika ove škole koliko uči- odgovor će biti vrlo često- rijetko. Uče oni koji prolaze s odličnim uspjehom.
  I, za kraj- komentari o profesorici Vidas (kako svi vi ovdje kažete Fedori) su sramotni. Ovdje osobito mislim na komentare o alkoholu???? Molim? Žena koja se bavi sportom, odlično izgleda i u ovoj svojoj zreloj dobi sigurno ne konzumira alkohol!!!! Može vas biti sram!!!!!! Izgleda bolje od većina svojih učenica. A vi, dragi klinci, učite, to vam je jedina obaveza u životu!!!!!
  Sa štovanjem, vaša prof.

 10. Prvo ću reći da su komentari o profesorici Vidas (kako vi kažete Fedori) više nego sramotni. Ovdje osobito mislim na komentare o alkoholu. Profesorica Vidas je žena koja se bavi sportom, pazi na svoj izgled… i izgleda bolje od mnogih svojih učenica. I, svoje jadikovke trebate rješavati konkretnim stavovima a ne izmišljotiinama. Ovo o njoj i alkoholu je zaista sramotno!!!!
  Matematika je i u moje vrijeme bila problem- ali naši roditelji bi nas povukli za uho ili stavili u kaznu pa bismo mi učili. I, ni jednom roditelju nije padalo na pamet da nam plati instrukcije. I, hvala im na tome. Djelatnica sam GAM-a (jedne grozne škole u kojoj svi pate i ne rade ništa drugo nego uče, uče, uče….a profesori su grozni i strašni i zločesti…) i to je jedna sasvim obična škola kao i sve druge samo šta se neka Rudan nije okomila na neku drugu nego baš na ovu.
  Instrukcije su danas trend- neki učenici idu na instrukcije iz povijesti, geografije… (to je čista ljenost). A, s obzirom na teška vremena u kojima živimo, roditelji plaćaju i plaćaju…. a djeca i dalje niš ne uče.
  Instrukcije nisu nikakvo rješenje!!!!! Dragi moji učenici- sjednite, učite, skinite se s face-a i vaši će roditelji uštedjeti za put u Kinu!!! To vam je jedina obaveza u životu!!!!! Voli vas vaša prof.!

 11. Rossa May,slažem se s većinom toga što ste rekli.
  Komentari o profesorici Vidas su stvarno sramotni,profesorica izgleda odlično i ne znam otkud je potekao problem s alkoholom.

  Ali da je skola laka,nije,ne bih se slozila. Kada pitate učenike koje uče vrlo rijetko,pitajte ih s koliko prolaze (ako prolaze).Ima učenika koji uče svakodnevno,i nemaju zavidne ocjene.Kad je škola tako laka,čudno mi je da nitko ne dobije 5 iz ispita iz geografije, povijesti , iz analize slike , iz latinskog (ovo je stvarno poseban predmet o kojem bi se dalo pričati, pogotovo ako nisi perspektivni sportaš)…
  Od nas 26,možda jedan prođe s 5.Po cijele dane učim,i ne znam s koliko cu proci,4.4 vjerojatno.i mogu reći da mi je pomalo žao što sam se uopće trudila,valjda sam takva da ne mogu hladne glave doci u školu a da dan prije nisam učila.Prestresno je,a ni za što. Kad vidim kako se pojedinci provlače i kako ljenčine prolaze malo gore nego oni koji se ubijaju – mislim da ce se to “skola vam je jedina obveza” promijeniti.Ima i drugih stvari,poput sporta i sl.,koje sam zbog škole potpuno zanemarila,očito bezveze, i dopustila si da mi se kralježnica pogorša i da pokupim x broj alergija.Znala sam što upisujem i nije mi nitko kriv,da me se krivo ne shvati,ali ne moze mi nitko reci da oni koji uče prolaze s 5.
  I na kraju ce se ti ostali i dalje provlačiti,vjerojatno upasti na jednako dobre fakultete i vjerojatno jednako dobro napisati maturu…

 12. Štovana Rossa May,ovo je bespotrebno trošenje truda i energije!
  Što se tiče stavljanja u kaznu,potezanja za uši etc. možda nisi primjetila da je to vrijeme prošlo( možda Tebe doma još potežu za uši i kažnjavaju).Kad imaš toliko visoko mišljenje o sportskim manirama prof.Vidas ne bi bilo loše da sportski život obogati i lovom na znanja iz dokimologije,razvojne psihologije,komunikologije i pedagogije,a vi njezini duhovni zaštitari da joj se u tome i pridružite.Žalosno je,da si Rossa May stava, da većina djece u gamu ne uči.to samo govori da ne poznaješ strukturu povjerene ti skupine djece i omladine.Toliko o ljubavi za učenika!Iz svega što si sročila izvire licemjerje,jal i nepotrebna ljutnja na Vedranu Rudan,pa nije ona kriva za stanje u gamu.Da vam je iskreno stalo do škole i budućnosti onda bi svi zajedno bili odavna napravili analizu višegodišnjeg upisnog neuspjeha i bili biste upregnuli vlastite snage i znanje u ispravljanje toga fjaska ali je bolje biti ulizica i farizej!No i takvi na kraju bivaju kažnjeni,a čini mi se da će vas ovih upisa sustići doslovce gnjev Božji!Uzalud je sad zazivati Parnas,ljutiti se na bogove s Olimpa,svatko jede ono što si sam i skuha!Kad bi se s vašom dozom empatije prema vama i vašim bližnjima odnosio liječnik brzo bi došao na novinske stranice,ali kad ste to vi,profesori,onda je sve dopušteno jer ste vi elita u zemlji polupismenoga puka!No i taj puk ima glavu za razmišljanje pa će vas kazniti neupisom ni u ta bijedna četiri razreda.Okrenite se oko sebe,pogledajte PRHG,PSHG i Salezijansku gimnaziju!Pametan čovjek uči na svojim i tuđim greškama a glupan ni iz čega!Dokle god vam učenik bude netko tko ne uči vaš predmet i u njemu ne vidite biće sa svim razinama potreba(po Maslowu),imat ćete problema,stoga mjenjajte sebe,jer druge nije moguće!Bit će zgodno kad se počnu mijenjati ugovori o radu na nepuno radno vrijeme,kad na račun ne stigne pun iznos putnih troškova i kad jedna godina u radnoj knjižici ne bude pretočena u 12 mjeseci.A što onda?Najlakše je tražiti unutarnjeg i vanjskog neprijatelja,a budući da je Fedora vaša najvještija matematičarka neka vam napravi ppt prezentaciju o iznosu novca za koji ćete biti individualno i kolektivno zakinuti.A režije,kredite i ostalo treba platiti kao i papati 30 dana!Nenate vi pojma o stvarnom životu!Zaista vas žalim,jer ste hipnotizirani naučenom nemoći!Za vas je vrhunac doživljaja potegnuti za uši i baciti u kaznu,još da to dopuste i u učionici ,kamo sreće!

 13. Ne osjećam se ni glupom ni licemjernom. Moj komentar nije napisan s namjerom da nekoga uvrijedim ili povrijedim za razliku od ovoga. Moji učenici najbolje znaju volim li ih ili ne. Zato mi šalju razglednice s putovanja, javljaju se mailom i 10-ako godina nakon što su otišli iz škole, pozivaju me na druženja…. Toliko od mene. Htjela sam sudjelovati u ovom komuniciranju, i eto, pokušala sam, i sigurno više neću. Prepucavajte se s nekim gnjevnim ljudima, ja sam za to premekana.
  Lijepi pozdrav

 14. i ja sam bio Vaš učenik! bili ste moja simpatija. Vašu sliku sam uvijek držao u ladici umjesto vrućeg kaja. i vi ovako! šmrc….

 15. Rossa May,
  žao mi je što nećete više sudjelovati u raspravi, ali nadam se da ćete barem dalje čitati. Vratimo se tekstu Vedrane Rudan. Ona u svom tekstu po svom običaju pomalo “pere” svih – i učenike, i roditelje, i nastavnike, i sustav koji se ne mijenja i u kojega je očito vrlo teško intervenirati. Vi ste, na žalost, paradigmatski primjer. Ne želite čuti što svi čuju. Prije svega, očito je da vam teže ide “čitanje s razumijevanjem” – VR nigdje ne spočitava probleme s alkoholom prof. Vidas kako vi to insinuirate i ljutite se. Tragično je da ova tema živi već godinu i pol i da je GAM na tapetu (a mogle su biti na tapetu neke druge stvari koje je VR spomenula). Znate li vi u GAM-u da druge škole imaju odbore za kvalitetu, da se samovrednuju i vrednuju, pokušavaju zadržati ono što rade dobro i popraviti oko što se popraviti treba. Imate li vi takvih rezultata (osim rezultata na natjecanjima) koji su dostupni javnosti? Kada tih “službenih” praksi nema, onda se škola povlači po portalima, govori se što treba i što ne treba.. Zar doista vi, nastavnici, mislite da je u školi sve u redu? Da ništa ne treba mijenjati? Da su vam neprijatelji svi koji kažu bilo kakvu kritiku?
  Bez obzira na vaše (opravdane) kritike spram vaših učenika, oni su (uglavnom) super. Pitajte malo u kakvim se uvjetima radi u strukovnim školama i u školama za obrtnička zanimanja. Mislite li da je pravedno da ti nastavnici mogu teže napredovati nego vi (jer mogu vrlo teško poslati svoje učenike na natjecanja). Većina nastavnika u GAM-u su također sjajni stručnjaci i osobe. Zar zaista ne možete malo “počistiti” pred svojim pragom i riješitie se javnog pranja prljavog rublja?

 16. Da znaju i umiju,počistili bi,ali se ne žele zamjeriti ljubljenom vođi.Ona će ih spletkama i manipulacijama braniti od sveprisutnih inspekcija,agencija i sličnih tijela iz sustava,koja su u gamu kao doma.Zar nikome od tih pustih inspektora i savjetnika nije palo na pamet da moraju stalno intervenirati jer osoba odgovorna i plaćena za nastavni proces ne radi svoj posao!Nazovimo stvari pravim imenom:ravnateljica ne radi svoj,zakonom predviđen posao i zato trpe učenici i njihovi roditelji!Kad je kao profesionalac učinila uvid u pisane radove,zabranila da ispravci iz matematike ,gdje se učenici bore za ocjenu dovoljan,budu teži od redovnog pisanog rada.U toj školi je sve moguće i o tome treba pisati i govoriti budućim osmašima i njihovim roditeljima!Što se tiče Rosse May,ako je jedino što ima reći hvalospjev o sebi i o na portalu najspominjanijoj osobi,onda neka prestane komunicirati,jer time svijet neće izgubiti ništa veliko i značajno.Čovjek često šutnjom potvrđuje vlastitu mudrost,pogotovo kad nema što reći jer ga svi mogući argumenti demantiraju!Ne trebaju se nastavnici hvaliti rezultatima natjecanja i olimpijada,ta djeca su dar Božji za svaku školu gdje se nađu,jer imaju klik,znanje,radne navike i potporu obitelji,tako da nema potrebe prisvajati si lovorike za uspjeh tih mladih ljudi!Kad se već u školi hvale rezultatima natjecanja,neka kažu koja je srednja ocjena iz matematike po razredima,koliko učenika ide na instrukcije i koliko učenika se svake godine do kraja prvoga razreda ispiše jer su odabrani i otjerani od svojih profesora matematike.To su vrijedni učenici s visokim vrlodobrim uspjehom,ali ne dovoljno dobri za sjedenje u gamovskoj matematičkoj klupi!Cijeli kolektiv gama je odgovoran za takvo stanje,jer ne čine ništa da bi se stvari pokrenule nabolje!Gdje su tu razrednici da zaštite učenike,u najvećem broju slučajeva se ne bi “šteli zamerati”.Sve skupa jedna velika tuga i jad!I ja sam nekoć bio učenik gama i vidim da se tamo ništa ne mjenja,vrijeme je stalo i živjela siesta!
  Lijepo vas pozdravlja bivši gamovac,koji tamo i nije o ljudskim vrijednostima i životu bogzna što naučio!

 17. Slučajno sam tražio neke podatke GAM, pa naletim na psihološku profilaciju svoje razrednice. Vidim, preko 90% postova je prilično jasno definiralo Fedoru kao izuzetno problematičan kadar. Moguće, ljudi se mijenjaju, na bolje ili na gore. Neću sada lamentirati jel to razlog za ovakve kvalifikacije ili neke druge stvari koje se tiču društva, morala, obrazovanja i vremena općenito. Dakle, pohađao sam GAM u vremenu 1989-1993, de facto sam 1.razred upisao u Jugoslaviji, dok je ime škole skraćeno bilo CUOKUOIK. Iako to nikad nisam provjeravao, sklon sam vjerovati da sam baš upao u prvu generaciju kojima je Fedora bila razrednik, u ovome slučaju istovremeno i profesor fizike. To je možda razlog za niz olakotnih okolnosti koje bih sad mogao navesti u njenu korist, iako se sam svrstavam u one učenika koje je Fedora vjerojatno smatrala da rade i trude se manje od svog potencijala. Po tom pitanju, za fiziku sam uvijek završavao sa ocjenom dobar(3) što je isključivo produkt vlastite nemotiviranosti i općenito razočaranja u tu školu. Petpostavljam da se tu nije puno promijenilo, kad ovo kažem onda mislim da gro profesora u toj školi koji su se uvijek ponašali malograđanski, napuhano i sa nesmiljenom indignacijom prema sve što nije potencijal za nešto što se danas zove prepoznatljiv PR. Čitajući ove postove, našao sam se u flashbacku mnogih stresnih dana kada se nastava činila kao uvod deminiranje bojišnice. Čak sada, na pragu 20-e godišnjice mature, ponekad me zvekne opaki san o satu biologije, buđenje u znoju je sasvim izvjesno. Interesantno, za Fedoru to ne mogu reći, možda zato jer je bila više subjektivna prema svojem razredu. Mogu se složiti da tumači sporije i da je izuzetno autoritativna, bez respekta, na mahove sa dvojbenom samokontrolom. Ne mogu reći da sve što znam o fizici znam naučeno na njenim satovima; preferirala je mehaniku, termodinamiku i valove što mi nije bilo osobito interesantno, a ono što sam rado očekivao- elektricitet, elektroniku ili elektromehaniku je uglavnom manje zastupala. Kad sve oduzmem i zbrojim, uviđam da sam pripadao generaciji u kojoj sam ipak stekao lošiji dojam o prefesorima koju su definiciju terora utemeljili u jednom drugom vremenu (npr. Helman – kemija, Bilopavlović – biologija). Sasvim suprotan dojam mogu iznijeti o profesorici Ani Tomljanović, vječno sam joj zahvalan za sve jedinice i mršave dvojke, matematika na GAM-u mi je dala odličnu bazu za metodološko, sustavno razmišljanje. Osnovu za socijalnu inteligenciju i sklonost javnoj pažnji dugujem satovima hrvatskog kod Brale. 18 godina kasnije, sretno oženjen, sretni tata, živim i radim u rodnom gradu posao koji volim. Trebam li za nešto od toga zahvaliti Fedori ?Nisam siguran, prije bih rekao da to dugujem apsolutno najvećem didaktičkom promašaju GAM-a. profesorici Vlasti Mutabžija. Taj vrsni pedagog me držao u šahu do zadnjeg sata norijade; ispravljao sam jedinicu rješavajući neki C++ program. Nisam išao sa ostalima na Pećine proslaviti završetak jedne ere odrastanja, zakleo sam se da je to zadnji put da mi životna perspektiva ovisi o tuđoj frustraciji. P.S.da ironija bude veća – danas vodim IT službu od 20 ljudi koja održava 350 servera, mreže i hrpu aplikacija jedne od velikih hrvatskih firmi. Svima vama koji sad gledate na Fedoru sa prijezirom i kritikom, samo mali savjet da godine čine svoje, perspektiva se neprestano mijenja i nije isključeno da neki od vas za 20 godina budu spremni napisati nešto slično ovome. Pozdrav iza žice.

 18. stalno tu nešto plačete i kukate. trebali ste ići u pomorsku u bakru, da vidite šta je bilo maltretiranje đaka.

 19. “Matematika (od grčkog korijena “mathema” – nauka) je nauka koja izučava aksiomski definirane apstraktne strukture koristeći logiku.”

  Matematika je egzaktna znanost koja barata točnim i konkretnim rezultatima pri čemu koristi brojeve, a za razumjevanje traži jaku logiku.

  • Za matematiku je važan zračni element jer je on povezan s intelektualnim sposobnostima, načinom razmišljanja, logikom i mentalnim sklopom općenito. Naročito je važan znak blizanca jer opravo blizanački Merkur simbolizira “broj”. Dobri matematičari često imaju podznak blizanca ili vage.

  • Kako je Merkur planeta inteligencije i logike važno je da Merkur bude istaknut. Zato je dobro da se nalazi u kutnim poljima (1, 4, 7, 10.) ili u 3. polju svog sjedišta. Također u znacima blizanca (brzo spaja podatke, brzi zaključci), djevice (logika, metodičnost) i vodenjaka (inteligencija, dobra prosudba, interes za prirodne nauke).

  • Da bi osoba imala jaku logiku treba imati skladne aspekte trigona ili sekstila Merkura (broj, mišljenje) s Saturnom (egzaktnost, konkretnost). Na taj način um (Merkur) se usredotočuje na konkretno (Saturn) te daje dobru koncentraciju što je za matematičare bitno. Zato je osim navednih dobar i Merkur u jarcu koji razmišlja vrlo metodično, ako on ili karta imaju skladne aspekte Urana koji mu daju dovitljivost.

  • Matematika osim logike traži i dobro pamćenje. Pamćenje se gleda kroz odnos Merkur – Mjesec. Bitno je kod matematike da se radi o zračnom elementu jer je pamćenje ovdje vezano uz svijet apstraktnih struktura ili zemljanom kada je naglasak na razumjevanju i logičnom pamćenju činjenica i brojki.

  • Dobri aspekti Marsa na zračni i zemljani Merkur doprinose oštrini uma, a na Saturn jačini koncentracije.

 20. razmišljali smo o GAMU i čuli za tu famoznu ” ” Fedoru al’ kad sve ove komentare pročitam ne želim djetetu uništit život STRAŠNO,STRAŠNoooooooo

 21. Samo da vas svih koji branite Fedoru priupitam zašto je ministar obrazovanja odbio ponovni reizbor ravnateljice!? Što mislite koliko ravnateljičino branjenje Fedore ima utjecaja na ne reizbor?

 22. Pozdrav svima koji još uvijek komentiraju!

  Idem u GAM, mogu reći da sam prilično zadovoljna školom i profesorima. U ovom komentaru neću blatiti nikoga. Htjela bih samo pohvaliti nekoliko profesora,a to su:

  Kristina Riman (hrvatski jezik) – izvrstan predavač, prilično je zahtjevna, ali se trud na kraju isplati. Sadržaje obrađujemo na način da zaista RAZUMIJEMO obrađeni tekst, probleme tijekom razumijevanja uvijek razradimo i riješimo.

  Jelka Barbalić (engleski jezik) – profesorica koja se učenicima potpuno prilagodi, tekstovi koje radimo su zanimljivi, pričamo puno što je jako bitno za učenje jezika,ali se radi i gramatika. Uvijek donosi dodatne tekstove koji su učenicima zanimljiviji od onih u udžbenicima.

  Hrvoje Grofelnik (geografija) – mislim da je jedini profesor kojem ne treba knjiga da bi nešto objasnio, stvarno zna prenijeti sadržaj na način da ga učenici razumiju.

  Višnja Pešut (matematika) – ona sve napravi kako treba, uvijek stigne obraditi gradivo, dobro objašnjava, čak znamo imati i dodatne satove prije ispita.

  Pozdrav svima koji čitaju i sretno svim prvašićima da se što bolje snađu u novoj školi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here