Kolumne

Damir Kajin: Uljanik je uništio IDS!

Damir Kajin: Uljanik je uništio IDS!
This image has an empty alt attribute; its file name is uljanik.jpg

Piše: Damir Kajin

Samo lud čovjek mogao bi se složiti sa IDS-ovim prebacivanjem odgovornosti na Vladu za propast Uljanika. Da nije smiješno, bilo bi žalosno.
Umjesto da vrhuška IDS-a podnese ostavku oni u napadu vide najbolju obranu. Očekujem da će se Vlada RH i pravna država ozbiljnije pozabaviti situacijom u Istri jer Uljanik je samo vrh sante leda o kojoj desetak godina upozoravam. Krajnja odgovornost države bila bi da raspiše prijevremene izbore za Županiju i Grad Pulu.
Tko je odgovoran za krah Uljanika?
1.Uprave, poglavito ona koja je osmislila privatizaciju Uljanik plovidbe. Jednako tako i ona koja je pristala na tobožnje radničko dioničarstvo, a lijepo sam im govorio: “To će biti kraj Uljanika”.
2. Jakovčić, Miletić, Flego… jer su bili na čelu izvršne vlasti u Istri.
3.Aktualni sindikati koji drže NO, postavljaju uprave, biraju strateške partnere, izabiru direktora i dr. te izvode performanse umjesto da se posvete završetku preostalih 3-4 broda.
4. Revizori i Jadranbrod koji su dostavljali”kvazi” revizorska izviješća.
5.Vlada Zorana Milanovića koja je nonšalantno izdavala jamstva. Osobno sam tražio na zahtjev Rossande jedno u iznosu od 120 mil.$,ali sam upozoravao Vladu da Uljanik gradi brodove sa 15 mil.$ gubitaka, kao što sam bio protiv privatizacije Uljanika 2013., kao što sam odgovarao Rossandu da uđe u 3. maj, kao što sam nagovarao Sanadera 2007/08 da pristane na ulazak Uljanika u Viktor Lenac, a što se potom pokazalo sjajnim jer je to brodogradilište izišlo iz stečaja.
Nažalost, 2017. Jakovčić nas je zatekao izjavom da bi u Uljanik grupu mogla ući Palumbo grupa iz Napolija što se dogodilo 2018. 2019. dvojica vlasnika te grupe nepravomoćno su osuđena na 6 godina zatvora u Italiji).
6.Institucije, prije svega DORH, koji zna tko se od kooperanata bogatio na Uljaniku.
7.Oni radnici koji nisu radili ali su iz Uljanika odnosili što se odnijeti dalo.
8. ISTARSKI MEDIJI
9. Vlada premijera Plenkovića koja je u siječnju 2018. bivšoj upravi na dispoziciju prepustila 96 mil.€, (plus 175 mil. kn za plaće), a znala je da posrnulo brodogradilište taj novac ne može vratiti.
10. Inertna istarska oporba
Prozivati vladu koja će za Uljanik u 2018. i 2019. morati izdvojiti 4.5 mlrd.kn je u najmanju ruku hrabro. To nije drsko, neodgovorno, bezobrazno, već mizerno.
Umjesto da se lokalna vlast pozabavi sama sa sobom, a uskoro bi slična sudbina mogla zadesiti još jednog pulskog brodara, oni napadaju Vladu. Što su Miletić, Flego i Jakovčić učinili da pomognu Uljaniku? Ništa. Onda barem ušutite. Uljanik je uništio IDS. Trostruko više su potrošili na jelo i piće 2013. nego na pomoć radnicima Uljanika. Ljudi odlaze vani zbog lokalne politike. Istrijani, otvorite oči!

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Identitet, jezik i teritorij: Dvojezičnost u Rijeci

spMay 21, 2019

Denis Kuljiš: Jesu li Hrvati glupi?

spMay 10, 2019

Izazov ‘imaginarnog’ grada. Rijeka 2020, Europska prijestolnica kulture

spMay 6, 2019

Komentar: Kolakušić bi bio dobar diktator

spMay 5, 2019

Evo gdje od četvrtka do subote snimaju holywoodske zvijezde!

spApril 23, 2019

Riječki kafe sa Sandom Baretić: Povratnica koja promovira svoj grad!

spApril 17, 2019

Denis Kuljiš: Može li Uljanik graditi brodove za Jadroliniju, a kokoš naučiti da leti?

spApril 6, 2019

Riječki kafe: Denis Pešut u otkrivanju zemlje osmijeha

spApril 4, 2019

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.