Home Kolumne Đeneral Draža u EU parlamentu

Đeneral Draža u EU parlamentu

1368
2

Govoreći o prijedlogu Rezolucije o napretku Srbije, zastupnica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević Ruža Tomašić je u Strasbourgu, prema RTL-u izjavila “oni se trebaju riješiti četništva jer mi znamo da četnici žele Veliku Srbiju”, te pozvala građane da joj na Twitteru daju savjete kako da se postavi glede pokrenutog procesa pregovora za ulazak Srbije u Europsku Uniju.

Činjenica jest da je u Srbiji došlo do potpune rehabilitacije četništva. Đeneral Draža Mihailović je počeo dobivati svoje ulice i trgove. Srbi ga dvostruko slave. I kao prvog antifašistu u Europi zbog Ravnogorskog ustanka od 13. svibnja 1941. godine. I kao posljednjeg antikomunistu budući da se borio protiv Titovih partizana. Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić reformirani je četnik. Ali se nije i najvjerojatnije nikada neće odreći titule počasnog četničkog vojvode koju mu je dao haški optuženik dr. Vojislav Šešelj.

Srbija je na povijesno-ideološkoj razini prošla komunističku katarzu. Pročišćenje koje je na površinu izbacilo četništvo kao najbolje što se Srbima dogodilo u 20. stoljeću. Veliku ulogu u rehabilitaciji đenerala Draže Mihailovića i četničkog pokreta odigrala je Srpska Pravoslavna Crkva svojim rigidnim, retrogradnim stavovima. Toliko isključivim i neprihvatljivim da je mitropolit zagrebački i cijele Italije Jovan na Božićnoj liturgiji kojoj je nazočio i predsjednik RH izostavio dio poslanice patrijarha SPC Irineja koji se odnosi na hrvatske Srbe.

Susjede između država ne možemo birati. Niti im se može nametati njihova politika. Jedino što se može učiniti je spriječiti moguće poteze koji bi mogli naštetiti Hrvatskoj, kao što je npr. inicijativa da Hrvatska prva, a ne usklađeno sa Srbijom, povuče tužbu za genocid. Zbog toga je uputnije sve dok ne postoji stvarna ugroza naše države i naših građana, a i Srbi su punopravni građani RH, voditi politiku zajedničkih dodirnih točki između dvaju naroda i dvaju država. A to bi prije svega mogla biti dobra gospodarska suradnja između Hrvatske i Srbije, trgovina, zajedničke investicije, kulturna i svaka druga obostrano korisna razmjena i nematerijalnih dobara.

Naravno, ne zavaravajući se pri tom da je u Srbiji na djelu što profinjeno na razini visoke politike, što otvoreno četnikovanje u društvenom i javnom životu. Ali, sve dotle dok to ne šteti hrvatskim interesima i sve dok službena srbijanska politika nema pretenzija uređivati odnose u Hrvatskoj to se može tolerirati. I zbog toga nije poželjno kao što je to učinila europarlamentarka Ruža Tomašić praviti probleme Srbiji u njezinom pristupnom putu u Europsku Uniju. A kad jednog dana i uđu, neka u službene prostorije Srbije u Bruxellessu stave slobodno i sliku đenerala Draže Mihailovića. Ako bi im to uopće i palo na pamet.(Giancarlo KRAVAR)

Previous articleKomadinin ‘odlučno možda’ o aferi Šegon: ‘Tko je kriv mora otići, a tko nije, ne mora’
Next articleKnjigomet doveo malu knjižnicu i na stadion Kantrida

2 COMMENTS

  1. Hrvatska nije boksačka vreća za vježbanje velikosrba na vlasti u Srbiji i njihovih jataka u Hrvatskoj. Ne slažem se sa podaničkom politikom današnjih hrvatskih vlasti prema vlasti u Srbiji, jer Oni to iskorištavaju i tumače kao našu slabost. Razumijem da se preko hrvatskih vlasti produciraju interesi SAD i UK kako bi Srbija otišla prema EU, a ne prema Rusiji, no, nikako se ne slažem da to bude na teret hrvatskih interesa, a što se sada događa. Gđa. R.Tomašić dobro govori i štiti hrvatske interese, i takvo stajalište treba čuti i cijeniti.

  2. U cijelosti podržavan istup i stav gđe.Ruže Tomašić mada nisam njen fan a niti fan njene stranke u kojoj je ona predsjednica.
    Sve naše vlade kao i svi naši predsjednici do sada pokušavali su i pokušavaju voditi neku vrstu pomirljive politike pune uvažavanja prema R.Srbiji zaboravljajući pri tome na velik broj žrtava i ogromnu materijalnu štetu koja nam je ta ista R.Srbija prouzročila u nametnutom domovinskom ratu.
    Konačno trebamo prestati sa stalnim izvinjenjima i politikom dobrosusjedskih odnosa, sve dok konačno R.Srbija ne preuzme odgovornost i plaćanje 42 milijarde prouzročenih šteta i dok R.Srbija ne pokaže da je odbacila politike Draže Mihajlovića i Slobodana Miloševića.
    Sve dok to ne budemo doživjeli R.Srbija će biti stalna prijetnja stabilnim odnosima u regiji bez obzira na inicijative EU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here